Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marșul Solidarității Presei, la Chișinău: “Presă fără monopol!”,”Nu cenzurii!”

nadine-gogu.png

Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent de la Chișinău, la Marșul Solidarității Presei, cu o pancarta in mana
Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent de la Chișinău, la Marșul Solidarității Presei

La Chișinău, zeci de jurnaliști moldoveni, dar și membri ai ONG-urilor de media și alte organizații ale societății civile au participat, joi, la Marșul Solidarității Presei. Astfel, a fost dat startul Zilelor Libertății Presei în R.Moldova. De dimineață ziariştii au mers la Parlament, Președinție, Guvern și Consiliu Coordonator al Audiovizualului pentru a transmite autorităților Memoriul privind Libertatea Presei în R.Moldova. 

Potrivit documentului, pe parcursul anului 2017, mass-media din Republica Moldova a fost afectată de aceleași probleme ca în anii trecuți printre acestea ”pluralism fără diversitate, concentrarea proprietății mass-mediei, acces tot mai dificil la informațiile de interes public, ingerința politicului în activitățile editoriale ale anumitor instituții de presă, audiovizualul public detașându-se tot mai vizibil de funcția sa de serviciu public în favoarea elogierii puterii, regulatori obedienți guvernării și măsuri legislative presărate cu tentative de controlare a spațiului mediatic sub pretextul contracarării propagandei, pornografiei infantile sau protecției datelor cu caracter personal, intimidarea jurnaliștilor”. 

Totodată, potrivit clasamentului privind libertatea presei în anul 2017, realizat de organizația „Reporteri fără frontiere”, Republica Moldova a coborât de pe locul 80 pe 81, cu un scor de 30,08 puncte. Pe plan extern, ”fragilitatea libertății mass-mediei a fost un motiv de îngrijorare pentru partenerii țării: în ultimele sale concluzii privind Republica Moldova, emise la 26 februarie 2018, Consiliul UE pentru Afaceri Externe a menționat expres că „libertatea și pluralismul mass-mediei sunt precondițiile unei societăți democratice”, solicitând autorităților să înfăptuiască reforme care „să abordeze concentrarea proprietății mass-mediei și să garanteze libertatea și pluralismul presei”.

Potrivit Indicelui privind Starea Presei din Republica Moldova pentru 2017, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent, fenomenul monopolizării pieței media continuă. Piața media este dominată de două mari trusturi, unul fiind deținut de liderul partidului de la guvernare, PDM, și de persoane apropiate acestuia, al doilea aparținând unor persoane apropiate președintelui Igor Dodon. Același raport mai punctează că celelalte câteva instituții media existente sunt „departe, ca dotare și forțe, de a concura cu aceste trusturi”.

La celălalt pol, peisajul mediatic autohton este dominat de canalele și portalurile afiliate Partidului Socialiștilor și președintelui Igor Dodon (Accent TV, NTV, Aif.md).
Despre situația presei din R.Moldova, corespondenta RFI, Valeria Vițu a discutat cu Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent de la Chișinău.