Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tinerii și Brexit: 2. Profesioniștii români preocupați de incertitudine

20180502_194137.jpg

Întâlnire GRASP la Londra
Tinerii profesioniști români din Londra se întâlnesc în fiecare lună
Image source: 
Petru CLEJ

Tinerii profesioniști români din Londra privesc cu neliniște ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană prevăzută pentru 29 martie 2019, unii dintre ei contemplând chiar o mutare în altă. Am stat de vorbă cu câțiva dintre ei la o întâlnire regulată organizată în capitala britanică.

Sunt în cartierul Shoreditch, în partea central estică a metropolei, un cartier devenit chic în ultimii circa 10 ani, într-un bar numit Barrio unde are loc întâlnirea lunară a tinerilor profesioniști români, întâlnire înlesnită de GRASP - Societatea Globală Românească a Tinerilor Profesioniști. 

"GRASP este o organizație care își propune să adune tinerii profesioniști și să ofere diferite programe de integrare în comunitate, mentoring și sprjin", îmi explică Laura Țuțu, studentă la business, activă în cadrul organizației. 

Laura este de șase ani în Londra și este la a doua facultate, după cea absolvită în România. Brexit o alarmează.

"Brexit m-a făcut să încep demersurile pentru obținerea rezidenței și cetățeniei, am dreptul să devin cetățean dar nu voi renunța la cetățenia română. Impactul în prima fază a fost financiar în care economiile au scăzut cu 20%, vacanțele în Europa au fost cu 20% mai scumpe, iar pe plan social mulți dintre prietenii mei au început să se relocheze în Europa." spune ea.

Christi Jitianu a lucrat mai mult de 10 ani în zona corporatistă în Londra, iar acum are propria afacere. 

"În primul rând Brexit i-a afectat pe unii prieteni de-ai mei care nu și-au luat încă rezidența în Marea Britanie, în al doilea rând cei care ne-am stabilit aici pe termen mediu și lung avem familie care ne vizitează aici și nu știm ce va întâmpla cu lucrul acesta pe termen lung și în al treilea rând din perspectiva mea personală trebuie să angajez oameni pentru business-ul pe care vreau să-l creez și mulți dintre cei cu care doream să colaborez se gândesc serios la problema Brexit-ului pentru că vor stabilitate, nu vor companii mici care încearcă să pornească la drum acum", spune Christi Jitianu.

Ion Pimen Pica este un tânăr avocat sosit la Londra de câteva luni și este specializat în imigrație și conformitate în finanțe. 

"Nu pot sune că Brexit-ul m-a afectat și nu cred că mă va afecta. Cred că în următorii doi ani nu se va întâmpla absolut nimic. Românii nu vor fi afectați decisiv, nu vor fi forțați să plece niciunde, cel mai probabil vor trebui să-și pun în ordine actele și situația financiară și materială", este de părere Ion Pimen Pica.  

Ce rezervă viitorul?

"Nu-mi văd viitorul aici. Planul pe termen scurt este că voi continua misiunea de a-mi lua cetățenia britanică, îmi voi termina studiile pe care le-am început aici. Viitorul e în altă parte, probabil în Europa, undeva unde vremea e puțin mai primitoare. Poate e legat și de vârstă, e un trend destul de puternic, după 35 de ani lumea se retrage din Londra. Categoric, aici e un un mediu excepțional, e o experiență pe care aș recomanda-o tuturor să o încerce măcar un an, doi, dar acesta nu este locul unde aș vrea să îmbătrânesc", spune Laura Țuțu.

20180502_194230.jpg

Întâlnire GRASP la Londra
Tinerii profesioniști din Londra se întâlnsc lunar
Image source: 
Petru CLEJ

"E greu de zis, pentru că nu știe nimeni ce se va întâmpla cu adevărat. Marea problemă este lipsa de certitudine. Când vrei să creezi un business trebuie să-ți faci planul pe un termen cât mai lung posibil, iar personal poate vrei să te așezi cumva pe termen mai lung și atunci din perspectiva Brexit-ului aceste lucruri devin mai volatile și trebuie să fii mobil și fizic și psihic. Greu de spus dacă aș pleca din această țară. Cred că trebuie să învățăm să nu facem planuri pe termen lung. Până la urmă mergi acolo unde sunt oportunitățile", explică Christi Jitianu.

"Viitorul meu și nu numai al meu ci și al tinerilor pe care-i vedeți în această seară aici nu cred că aparține acestei țări, în marea lor majoritate. Cei mai mulți dintre noi au plecat din țară pentru că acolo nu au avut loc. Dar cred că la un moment dat, după acumularea unor experiențe și validarea unor capacități se vor întoarce. Măcar jumătate dintre noi ne vom întoarce în țară unde cel mai probabil ne vom ocupa de agricultură și de grădinărit, fiindcă probabil din nou nu vom avea loc în alte arii de activitate", conchide Ion Pimen Pica.

 

Program realizat cu sprijinul Parlamentului European.

Ascultați reportajul corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ
1139