Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cu suporterii români la Roland-Garros 2018 (AUDIO şi FOTO)

img_20180528_113815.jpg

Grup de suporteri români (din Cluj) veniti la Roland-Garros ca sà-i sustinà pe jucàtorii si jucàtoarele din România
Grup de suporteri români (din Cluj) veniti la Roland-Garros ca sà-i sustinà pe jucàtorii si jucàtoarele din România
Image source: 
Vasile Damian

A început duminică o nouă ediţie a Internaţionalelor de tenis ale Franţei, turneu de Mare Slam cunoscut sub numele de Roland-Garros. Anul acesta este unul foarte bun pentru tenisul românesc, mai ales pentru cel feminin. Nu mai puţin de 6 jucătoare sunt în tabloul principal – Simona Halep, Alexandra Dulgheru, Sorana Cîrstea, Ana Bogdan, Irina Begu şi Mihaela Buzărnescu. Pe tabloul masculin a fost însă un singur jucător român, Marius Copil, déjà eliminat după primul meci disputat luni. Vasile Damian a urmărit în primele două zile ale competiţiei de pe zgura pariziană un grup de suporteri români.

Anela, pe care aţi auzit-o strigând după victoria Alexandrei Dulgheru contra americancei Christina McHale, e venită tocmai din Arad şi este antrenoare de tenis dar şi iniţiatoarea « trofeului de tenis Ilie Năstase » din Arad. Am zărit-o deîndată în tribunele de la Roland-Garros şi nu doar datorită steagului pe care-l flutura mândră şi care purta autograful lui Năstase. Nu, Anela striga după fiecare schimb de mingi şi foarte des chiar comenta, aducea precizări celor din jur sau chiar sfaturi jucătorilor. Nu m-am putut abţine să nu o abordez după meci ca s-o întreb ce face aici, cum şi de ce a venit la Roland-Garros.

Meciul Alexandrei Dulgheru s-a derulat pe parcursul a două zile – duminică seara el a fost întrerupt de căderea serii şi a fost reluat luni după-amiază. Între timp, a jucat luni dimineaţă pe zgura pariziană şi singurul reprezentant masculin la aceste Internaţionale de tenis ale Franţei, Marius Copil. Românul a început bine partida, şi-a dominat adversarul, italianul Marco Cecchinato, şi a condus cu două seturi la zero. Motiv de încurajare pentru cei 20-30 de suporteri români din tribune, dintre care însă tot Anela era cea mai guralivă. După un debut promiţător însă, Marius Copil a cedat, mai ales fizic, şi a fost învins în 5 seturi şi după aproape 4 ore de duel. Suporterii italieni au fost de această dată mult mai prezenţi şi gălăgioşi în tribune.

Anela, venità din Arad la Roland-Garros cu steagul României pe care are autograful lui Ilie Nàstase (Foto: Vasile Damian)

După meciurile românilor – al treilea, câştigat de Mihaela Buzărnescu contra americancei Vania King, nu l-am văzut el fiind concomitent cu cel al lui Copil – am stat de vorbă cu diverşii suporteri, unii veniţi chiar cu steaguri, alţii doar cu tricouri sau şepci tricolore. Primul interlocutor este un tânăr din Paris, venit cu iubita lui meciul Alexandrei Dulgheru.

Suporteri veniţi de la Paris, din Belgia sau de la Simeria (judeţul Hunedoara)

Tot în tribuna terenului unde jucase Alexandra am întâlnit o româncă care trăieşte de aproape 30 de ani la Paris. Din Belgia, un român stabilit acolo, venise împreună cu colegii belgieni ca să vadă meciurile românilor dar şi ale belgienilor. În fine, un grup de fani ai românilor venise tocmai din Simeria, judeţul Hunedoara, ca să vadă tenis la Paris. Am stat de vorbă cu doi dintre ei, de-a dreptul fermecaţi de ceea ce au văzut la Roland-Garros. În fine, când să plec, trag cu urechea şi aud un tânăr cuplu vorbind româneşte pe aleile arhipline de la Roland-Garros.Ea refuză să-mi vorbească dar pe el, fost jurnalist, îl conving să-mi spună cum a ajuns aici. Ascultându-l, o să vedeţi că dacă-i place mult la Paris, totuşi regretă o absenţă, cea a …berii.

Tânàr fan al tenisului românesc, stabilit la Paris și venit pe arena de la Roland-Garros (Foto: Vasile Damian)

Marţi, va juca pe centralul de la Roland-Garros, Simona Halep (nr. 1 WTA) contra americancei Alison Riske. Pe alte terenuri adiacente, Sorana Cîrstea se va întâlni cu australianca Daria Gavrilova (nr.24), Irina Camelia Begu va juca contra slovacei Ana Karolina Schmiedlova iar Ana Bogdan contra cehoacei Marketa Vondrousova.

 
Ascultà reportajul cu suporterii români la Roland-Garros 2018