Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


AfterHills, propunerea Iaşului pentru zona de relief a distracţiei

afterhills_iasi.jpg

AfterHills, propunerea Iaşului pentru zona de relief a distracţiei

La Iaşi, timp de 4 zile consecutiv, peste 40.000 de oameni şi-au potrivit brăţările pe frecvenţa distracţiei la AfterHills, cel mai mare festival de artă şi muzică electronică din regiune, care s-a încheiat noaptea trecută. Sincronizarea cu mini-vacanţa a fost un bun prilej de a transforma capitala Moldovei într-o veritabilă destinaţie de vizită. Meniul AfterHills a fost unul divers şi a inclus teatru de improvizaţie, mini-parcuri de distracţii, street food, ateliere pentru copii şi muzică electronică.



Un oraș în miniatură de la marginea Iașului sub numele de Afterhills. Un festival al arterlor unde muzica electronică a dat tonul timp de patru zile și patru nopți pentru zeci de mii de împătimiți ai distracției.
Ovidiu Biber: Cred că îți trebuie câteva ore să poți să vezi tot ce s-a întâmplat aici și ce am construit noi aici.

Ovidiu Biber este organizatorul evenimentului. El și echipa sa au conjugat în aceste zile un proiect care a atras fani din toată țara, dar și din străinătate:

Ovidiu Biber: Chiar arhitectura festivalului este un element de artă, forma festivalului, modul în care l-am construit, modul în care sunt calculate inclusiv traseele și circuitele și fluxurile de oameni sunt gândite astfel încât, de la o scenă la alta, de la o zona la alta, să fie acel journey. Avem foarte multe obiective şi foarte multe ancore pe care ne putem baza, pe care să le scoatem înainte atunci când vorbim despre oraşul Iaşi din punct de vedere artistic.

Reporter: Le-aş extinde totodată şi asupra voluntarilor, extrem de inimoşi. Dacă ne poţi spune mai multe despre numărul lor şi ce i-a motivat să devină voluntari AfterHills?

Ovidiu Biber: Anul ăsta, aproximativ 1000 de voluntari. Şi sunt acei oameni frumoşi şi inimoşi, binevoitori, pe care ţi-i doreşti să îi ai în festival. Încă pe drumul spre festival întâlneşti voluntarii. Şi ce i-a motivat? Dorinţa de a face parte dintr-un astfel de proiect, pe de o parte. Voluntari din afara oraşului, avem voluntari din Cluj, din Galaţi şi Braşov. Şi, bineînţeles, ce îi mai motivează pe ei foarte mult este şi posibilitatea de a fi la tot spectacolul, după ce termină acel program de voluntariat.

O călătorie în care timpul are o cu totul altă accepțiune, cu forme artistice total nebănuite:

Alekos: Sunt prezent la festivaluri ca artist al bulelor de săpun. Am văzut multe familii ceea ce e foarte interesant. Cineva a spus că frumusețea va salva lumea, iar aici văd foarte multă frumusețe.

Alekos este un artist italian al bulelor de săpun. Și-a așezat cortul în zona de camping. Spune că este impresionat de numărul de familii care au venit la festival și crede că frumusețea va salva lumea.

[...]

Reporter: AfterHills cu copilul în brațe. De ce ați ales să îl aduceți la festival?
“E un mod plăcut de a petrece după-amiaza, sunt multe activități pentru copii, sunt ateliere...”

Reporter: Şi foarte multe zone amenajate în acest sens.

„În acelaşi timp pentru toate vârstele.”

„Sunt din București. Și am ales Afterhills pentru că voiam să experimentez un nou concept de festivaluri în afară de cel întâlnit până acum"

Reporter: Cu ce ar veni nou Afterhills față de ceea ce ai văzut până acum?

„Mediul e la fel, doar că e mai prietenos cu copiii. Nu încurajează o singură artă, cea muzicală, ci merge și în zona de teatru, de improvizație, de stand-up.”

[...]

Nopțile Afterhills au vibrat în acord cu mixajele unor DJ precum Sander Van Doorn, Paul Van Dyk sau Maurice West, iar trupa britanică Hurts i-a unit pe cei care au căzut de acord că și Iașul are festival, o destinație de distracție de inclus în calendarul anual.