Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tinerii și Brexit: 4. "Vrem un nou vot" - marș anti-Brexit la Londra

demo2.jpg

Doi tineri la marșul anti-Brexit de la Londra
Tinerii care demonstrează spun că Brexit va fi un dezastru
Image source: 
Ioana SANTA

Tineri care au demonstrat la Londra în favoarea unui nou referendum privind acordul dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană nu și-au pierdut speranța rămânerii în UE. Demonstrația a avut loc la exact doi ani după plebiscitul care a declanșat Brexit. 

Printre cei circa 100000 de participanți la marșul din centrul Londrei tinerii sunt suprinzător de rari, deși ei reprezintă categoria de vârstă cea mai pro-europeană din electorat. 

Dar de ce au venit ei la această mare demonstrație?

"Pentru că ne place Europa, tata lucrează în Europa și este trimis în străinătate din cauza asta", spune o tânără de vreo 22 - 23 de ani. 

"Brexit e un dezastru, așa că trebuie să ieșim în stradă să ne exprimăm sentimentele", este de părere o altă tânără care se apropie de 30 de ani.

"E mai bine pentru Marea Britanie în Europa și pentru Europa e mai bine dacă e unită", spune un tânăr de 20 de ani. 

Acum exact doi ani, în referendumul la care a participat 72% din electorat, 52% s-au pronunțat în favoarea ieșirii din UE, iar tinerii între 18 - 25 de ani au votat în proporție de 73% în favoarea rămânerii, potrivit sondajelor de opinie la ieșirea de la urne. 

Dar de ce e Brexit un lucru așa de rău?

"Țara noastră e împinsă în prăpastie și atunci trebuie să rămânem membri în piața unică sau în UE", spune un adolescent care încă nu are drept de vot, venit special cu părinții din nord-estul Angliei să demonstreze în Capitală.

"Marea Britanie în afara UE și posibil în afara pieței unice va avea o capacitate restrânsă de a negocia noi acorduri comerciale. Aceste negocieri durează zeci de ani și din această cauză vom fi mai săraci ca țară și ca indivizi", este de părere un tânăr de vreo 20 de ani.

Tineri euro-entuziaști

Ieșirea din UE e prevăzută pentru 29 martie 2019, iar în parlament avansează încet proiectul legii care încorporează toată legislația UE în dreptul britanic după această dată. Vor asculta politicienii vocea străzii pro-europene?

Un adolescent a venit din nord-estul Angliei cu părinții la Londra să protesteze împotriva Brexit (foto: Ioana Santa)

"Am ajuns la un stadiu destul de avansat așa că e improbabil, dar un referendum cu privire la acordul cu UE e o posibilitate reală", spune o tânără.

Negocierile cu UE privind un acord post-Brexit sunt împotmolite și timpul curge în mod inexorabil către încetarea calității de membru al Uniunii peste ceva mai mult de nouă luni.

Chiar în ipoteza improbabilă că ar fi convocat un al doilea referendum care ar respinge ieșirea țării din UE, de ce ar accepta în unanimitate celelalte 27 de state membre suspendarea negocierilor?

"Au spus deja că ar accepta, președintele Franței Emmanuel Macron a spus în mod repetat că Marea Britanie ar fi binevenită să se întoarcă, așa cum au spus și președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, nu văd care ar fi problema", spune tânărul de 20 de ani.

Dar dacă Marea Britanie iese din UE, ar fi dispuși tinerii să ia în considerare plecarea în altă țară?

"Da, este ceva pe care l-aș lua serios în considerare. Am trăit deja în străinătate, partenerul meu este austriac, ce va însemna asta pentru copilul nostru, dacă vom avea un copil în viitor? Deci da, m-am gândit să plec, m-am gândit mult", spune o tânără.

Îngrijorare, dar și optimism din partea tinerilor demonstranți că Brexit nu este ireversibil, chiar dacă mai sunt doar nouă luni până atunci.

Problema e că tinerii sunt o categorie euro-entuziastă care în general se prezintă la vot în procentaje mai reduse decât vârstnicii care tind să fie mult mai eurosceptici, iar politicienii britanici nu pot să nu țină cont de această realitate.

Program realizat cu sprijinul Parlamentului European.

Ascultați reportajul corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ
978