Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Versailles-ul secret (Reportaj VIDEO)

img_20180616_203604.jpg

Fântânà din gràdinile palatului Versailles, pe înserate
Fântânà din gràdinile palatului Versailles, pe înserate
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

7 milioane de vizitatori vin anual la Versailles, palatul regilor Ludovic al XIV-lea, al XV-lea şi al XVI-lea. Niciunul nu vede însă ceea ce RFI a reuşit să viziteze şi vă arată acum! Subsolurile castelului iniţial, sala de baie regală, ce se află deasupra Galeriei oglinzilor – nimic nu a scăpat curiozităţii noastre.

Vizita părţilor ascunse ale castelului Versailles începe în subsol. Acolo unde se află primele cărămizi ale pavilionului de vânătoare din vremea lui Ludovic al XIII-lea. Pavilion care treptat se va transforma într-unul din cele mai celebre şi mai vizitate palate din lume.

Tot în subsol găsim fierăria dar şi noile conducte de apă şi sistemul de combatere a incendiilor adaptate la normele actuale în vigoare.

Din subsol urcăm în «curtea cerbilor» şi apoi în sala de baie a regilor Ludovic al XV-lea şi al XVI-lea. Lambriuri, tevi de apă caldă şi rece, pendule sublime dar şi alarme antifoc există în aceea încăpere în care nu au acces decât pompierii, tehnicienii, restauratorii şi …RFI.

Printr-o altă scară ascunsă şi abruptă, ajungem în mansarda palatului, fix deasupra celebrei Galerii a Oglinzilor lungă de aproape 80 de metri. Aflăm acolo de la ghidul nostru Stéphane Ceccaldi, şeful pompierilor de la Versailles, că Ludovic al XIV-lea nu dorise iniţial Galeria Oglinzilor. In locul ei er ape vremuri – începutul secolului 17 – o terasă uriaşă şi nişte saloane…