
Reportaj RFI
Rugby-ul românesc după descalificare: 1. Cine este responsabil?
georgia_romania.png

Stejarii erau până acum singura echipă națională la sporturi de echipă din România calificată la toate turneele finale ale unei Cupe Mondiale.
Ei au pierdut la masa verde calificarea obținută pe teren din cauza folosirii în șapte meciuri din preliminarii a unui jucător ne-eligibil, tonganul Sione Fakaosilea.
Imediat după descalificarea echipei României de către o comisie independentă desemnată de Word Rugby - forul mondial - s-au ridicat în România voci, ale foștilor jucători, antrenori și suporteri care au cerut demisia președintelui Federației Române de Rugby (FRR), Alin Petrache, considerat responsabil de acest fiasco.
"Consider că ar fi un gest de lașitate să părăsesc rugby-ul tocmai acum, în momente atât de dificile. Ratarea calificării este, pentru toți cei implicați în fenomen, o lovitură dureroasă. Mi-ar plăcea ca toți cei care comentează în orice fel această situație să fie corect informați" a declarat la RFI Alin Petrache.
"Să fi parcurs toate comunicatele noastre oficiale, să fi lecturat toate probele folosite și luările de poziție în fața celor două comitete numite de World Rugby, să își formeze o părere bine argumentată. Doar urmărind cu atenție demersurile Federației Române de Rugby în aceste ultime luni poate fi înțeleasă complexitatea cazului și frustrarea care derivă din obligația de a accepta o decizie uniformizantă, care nu a ținut cont de niciun fel de diferențe în abordarea eligibilității de către cele trei țări judecate", mai spune președintele FRR.
Alin Petrache se referă la Spania și Belgia, echipe depunctate alături de România, ceea ce a dus la calificarea Rusiei din zona europeană și continuarea luptei în recalificări de către Germania.
Românul Fakaosilea
Dar avocatul Andrei Zamfirescu, implicat în apărarea cauzei României decizia de descalificare nu a fost una surprinzătoare.

Echipa României a fost depunctată și descalificată din cauza ineligibilității lui Sione Fakaosilea
"Era oarecum o soluție de așteptat, având în vedere ceea ce s-a întâmplat și din punct de vedere juridic e o soluție acoperită de regulament care pentru mine n-a fost un mare șoc. Pentru rugby-ul românesc însă este un mare șoc peste care se va trece foarte greu, după părerea mea, va trebui să muncim de jos, să o luăm din nou de la zero cu construcția unei echipe pentru 2023 și să avem în vedere faptul că concurența va fi atunci mult mai puternică decât de data aceasta", spune Andrei Zamfirescu.
Jucătorul de la care s-a iscat acest scandal, centrul Sione Fakaosilea, jucase deja pentru echipa națională de rugby în 7 a Tongăi, ceea ce-l făcea deja ineligibil, în pofida celor trei ani jucați în Super Liga CEC Bank la Baia Mare începând cu 2014.
Într-o scrisoare deschisă, Fakaosilea își declară regretul profund pentru prejudiciul cauzat și își afirmă atașamentul față de România.
"Am fost de bună credință și mi-am dorit din tot sufletul să ajut Stejarii. Mă simt român și am de gînd să mă stabilesc aici împreună cu familia, să îmi cresc copiii în această țară pe care am învățat să o iubesc. Dacă voi fi solicitat, inclusiv pentru echipa de rugby în șapte a României, în turneul de calificare la Jocurile Olimpice, unde regulile de schimbare a eligibilității mi-ar permite să joc, nu voi ezita nicio secundă." spune Fakaosilea.
"Iubesc România, mă simt român și îmi văd viitorul aici. Vă rog, pe toți cei care mă cunoașteți și pe cei mult mai mulți care nu mă cunoașteți, să mă credeți că mă doare excluderea nedreaptă a României de la Cupa Mondială 2019. Este o rană pe care doar timpul o va vindeca.", afirmă jucătorul de origine tongană.
Ratare istorică
Și jucătorii mai în vârstă ai Stejarilor sunt conștienți că a pierdut ultimul tren.
Ionel Melinte regretă că nu va putea juca anul viitor al Cupa Mondială
"Am fost foarte dezamăgit și nu cred că am să-mi revin foarte curând, pentru că în ultima vreme la echipa națională am fost un grup foarte unit și pentru 50 - 60% dintre noi era ultima Cupă Mondială ca jucători cea din Japonia", a declarat la RFI mijlocașul la grămadă al Stejarilor, Florin Surugiu.
Nu doar jucătorii consacrați, ci și cei tineri, care încă n-au apucat să joace pentru Stejari sunt foarte dezamăgiți.
"A fost un pas înapoi făcut de rugby-ul românesc. Regret această descalificare, aș fi avut șansa să reprezint România la rugby XV. Sper ca toți cei vinovați să nu mai stea prin birouri ascunși și să înfrunte problema", spune Florin Melinte, jucător în naționala de rugby în 7.
Dar nu numai la nivelul elitei, ci și la "firul ierbii", la nivelul copiilor și juniorilor ratarea calificării la Cupa Modială de către Stejari este resimțită cu acuitate, așa cum am constatat pe Parcul Copilului într-o discuție cu tineri practicanți ai rugby-ului de la Grivița Roșie.
"Pentru mine sincer e o mare dezamăgire, mai ales că necalificarea nu a fost urmare a unei decizii pe teren, ci din faptul că a fost folosit un jucător ne-eligibil. Era frumos să văd România cu Scoția, cu Irlanda și de fapt cu oricine, să ne reprezinte și pe noi, mai ales că rugby-ul e un sport a care cât de cât avem performanțe. Băgăm atâția bani în fotbal și n-am mai jucat la Cupa Mondială din '98", spune un tânăr jucător de rugby.
Petrache - demisia!
Argumentele prezentate de Alin Petrache în sprijinul refuzului său de a demisiona din funcția de președinte al FRR sunt respinse categoric însă de jurnalistul specializat în rugby, Cristian Frisk.
Cristian Frisk îi cere demisia președintelui FRR
"Probabil că limba română are alt înțeles pentru domnul Petrache. Nu vreau să fiu caustic sau să mă exprim într-un mod nepoliticos, dar eu zic că se impune o demisie care nici mcar de onoare nu mai poate fi numită în aceste condiții. Lașitate este un termen care nu-și are rostul. Alin Petrache a condus o federație care, din cauza unor incompetențe manageriale, nu neapărat ale lui Alin Petrache direct, ci ale oamenilor pe care îi are în echipă, aparatul FRR a irosit calificarea României la Cupa Mondială." spune Cristian Frisk
"Este clar că Alin Petrache este un maestru al vorbelor, este școlit în politică, a fost și pe la Ministerul Tineretului și Sportului, a fost și pe la Comitetul Olimpic și Sportiv, în funcții de conducere, are acest atu al dialogului frumos, dar asta e o teorie a formelor fără fond. Demisia de onoare, dacă mai poate fi numită așa este obligatorie, a lui, dar și a celor pe care i-a avut alături, secretar general, managerul echipei, oamenii care trebuia să se ocupe de verificarea eligibilității jucătorilor străini pentru echipa națională a României și așa mai departe", adaugă el.
Robert Adam este un fin observator al fenomenului rugby-ului românesc și consideră și el că poziția lui Alin Petrache în fruntea FRR este nesustenabilă.
"Nimeni nu s-a născut în fruntea și nimeni nu a moștenit FRR. Este o structură asociativă, finanțată în mare măsură din fonduri publice, cu un contract de performanță. Performanța a fost ratată. Așadar nu văd cum se poate trece peste acest lucru", spune Robert Adam.
"Chiar aș vrea să apelez la memoria lui Alin Petrache și să-l întreb: atunci când a condus Comitetul Olimpic Român spre cea mai slabă performanță postbelică, acum doi ani, nu e atât de mult timp de atunci, nu cumva și-a dat demisia și a plecat? Acum ce mai așteaptă?", lansează întrebarea Robert Adam.
Suporterii cer explicații
Chestiunea asumării răspunderii pentru eșecul necalificării la Cupa Mondială îi preocupă și pe majoritatea suporterilor echipei naționale. Horia Ungur este organizatorul Club 16 care-i reunește pe fanii Stejarilor, prezenți la fiecare meci internațional.
Suporterii echipei naționale cer găsirea vinovaților pentru descalificare (sursa: Facebook)
"Rugby-ul românesc a pierdut enorm, poate nici nu ne dăm seama acum cât de mult am pierdut, dar în același timp noi vedem această chestiune și ca o mare oportunitate. Odată ce ești jos nu mai ai unde să cazi și cred că de acum încolo putem doar crește", este de părere Horia Ungur.
"Dar ca să creștem nu putem face acest lucru fără ca cineva să iasă în față, să pună lucrurile pe masă, să ni se explice în detaliu ce s-a întâmplat, cine sunt responsabilii pentru acest lucru și care sunt consecințele. Eu cred că acesta este un lucru esențial înainte de a vorbi de orice fel strategie de dezvoltare sau de orice fel de asumare pe următorii ani", a adaugă el.
"Nu știm noi cine e vinovat, dar cu siguranță există în interiorul FRR persoane care cunosc aceste amănunte, iar noi ca suporteri nu putem face decât să cerem să ni se explice clar, ce s-a întâmplat, cine e vinovat și care sunt măsurile luate", conchide Horia Ungur.
(va urma)