Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ierusalim în iulie: Pelerinii români la umbra lui Trump (reportaj RFI)

i13.jpg

Sursa imaginii: 
Alex Olaru / RFI Romania

Cum se simte Ierusalimul după decizia Statelor Unite de a-și muta ambasada de la Tel Aviv în orașul Sfânt? Cum se amestecă politica și religia? Și ce temeri au locuitorii Ierusalimului și turiștii? 

Ascultă AICI reportajul RFI la Ierusalim 


Sursa imaginii: 
Alex Olaru / RFI Romania

 

Am găsit un Ierusalim de început de Iulie liniștit și adormit. Nu e sezon turistic.  Abia din septembrie străzile cetății se vor umple din nou. Sunt destul de puțini turiști, marea majoritate pelerini. Ghizii pe lângă care trec și a căror răbdare mi se pare mereu supraomenească,  își parchează  grupurile cât mai la umbră și își joacă același și același rol.
În cartierul musulman e mai multă agitație. Mai ales după ce oamenii  ies de la rugăciune, de la moscheea Al Aksa.
 
 


Sursa imaginii: 
Alex Olaru / RFI Romania

Într-un fel, Ierusalimul vechi e un bazar imens.  Se schimbă totul atunci când tensiunile politice între israelieni și palestinieni escaladează,  atunci când un incident izolat ajunge să provoace reacții extreme, violente, din ambele părți sau când se anunță mutări de ambasade.


Sursa imaginii: 
Alex Olaru / RFI Romania
 
Decizia Statelor Unite de a-și muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim nu a schimbat, cel puțin până acum, radical starea de spirit în orașul pe care îl revendică atât Israel, cât și palestinienii. Primii au anunțat o mare victorie. Cei din urmă par mai degrabă resemnați în fața unui joc geopolitic pe care, spun ei, îl pierd în permanență. 
 
Palestinienii din Ierusalim sunt mai degrabă îngrijorați pentru traiul de zi cu zi. Aouni vinde eșarfe, magneți, brățări și altele... mult prea multe pentru o singură privire.
- De la ce televiziune ești? mă întreabă.
- Radio, nu tv, răspund.
 - Sigur nu ești de la CIA? glumește Aouni. 
 
 


Sursa imaginii: 
Alex Olaru / RFI Romania

 

Îmi spune apoi serios că mutarea ambasadei americane e tot un semn al Ocupației. Și că turiștii nu vor mai veni, pentru că le va fi frică pentru siguranța lor: 
 
”Dacă americanii mută ambasada recunosc Ocupația.  Pentru noi Ietusalimul nu e Israel. Afacerile noastre vor fi afectate pentru că oamenilor le va fi frică. Turiștii deja au început să vină în număr mult mai mic”.
 
La fel ca Aouni, cel care vinde la Ierusalim eșarfe, magneți, brățări și altele... mult prea multe pentru o singură privire și ceilalți comericanți au temeri legate de viitorul afacerilor lor:
 
E foarte rău. Nu merge vânzarea după anunțul lui Trump. 
Nu știu ce va fi. Nimeni nu e fericit că americanii își mută ambasada. Așa lucrează Trump. Până la urmă, aici e pace. Suntem oameni care vor să câștige o pâine pentru copiii lor. Ca peste tot în lume. Politica încurcă totul, iar oamenii își creează propriile frici. Ierusalimul nu ar trebui să fie al evreilor, creștinilor sau muslmanilor. E orașul lui Dumnezeu și ar trebui să fie pentru toată lumea. Sper să nu apară noi tensiuni și violențe
 
 


Sursa imaginii: 
Alex Olaru / RFI Romania

 

Pe Jack l-am întâlnit în apropiere de Biserica Sfântului  Mormânt. Are 25 de ani, e cetățean israelian și locuiește lângă Ierusalim. Nu-I place politica, dar nici nu-l deranjează că mai multe state își vor muta ambasada la Ierusalim. Israelul în sine înseamnă politică și religie, îmi explică Jack:
 
”Eu sunt apolitic. Dar nu-mi place nici când puterile străine se amestecă în treburi interne. Statele Unite sunt cea mai mare putere în lume. Înțeleg de ce s-a luat această decizie. Politica și religia nu se amestescă, în mod normal. Dar țara asta există datorită religiei, deci...."
 
Pentru mine, mutarea ambasadei nu schimbă absolut nimic. Pentru că suntem aici și aici vom rămâne: Jaron e mult mai categoric. E arheolog în orașul vechi. Lucrează cu arabi, are prieteni palestinieni. Dar... una-i una, alta-i alta…
 
Jaron nu vede niciun semn de pace și, în consecință, pentru el, totul își are justificare:
 
”Mă bucur că una din cele mai mari țări din Lume a decis să-și mute ambasada la Ierusalim. Oricum, e capitala Israelului. Se vede de la o poștă. Sper ca tot mai multe țări să-și mute ambasada la Ierusalim. Nu văd nicio problemă cu asta”. 
 
Dar dacă Ierusalimul de Est ar deveni capitala unui stat Palestinian? îl întreb pe Jaron:
 
”Aș pune problema diferit. Dacă ar fi pace cu adevărat, ne-am putea gândi la asta. 
Uită-te la ce s-a întâmplat în Fâșia Gaza. Le-am dat-o lor acum vreo zece ani. Am plecat cu totul și am lăsat-o palestinienilor. Ce se întâmplă acolo? Vedem la știri!”
 
Gaza e sub blocadă. Nu e floare la ureche să trăiești acolo…
 
”Ai dreptate. Dar nu e responsabilitatea noastră. Până la urmă, între noi e înțelegere. Atunci când intervine politica, lucrurile se complică”.
 

Arhiepicop: Fără Ierusalim și libertatea palestinienilor nu poate exista pace

 
Pentru Patriarhia Ierusalimului, decizii politice de felul celei luate de Statele Unite pot crea neplăceri inclusiv în plan finanicar. L-am întrebat pe arhiepicopul ortodox Teodosie de Sebastia…sau Atallah Hanna, Palestinian de origine, cât ar pierde Biserica, dacă numărul pelerinilor s-ar reduce. Răspunde diplomat:
 
”Nu e doar Biserica importantă. Importanți sunt oamenii. E important ca magazinele și hotelurile să fie deschise. Ca pelerinii și turiștii să se poată mișca liberi. Și noi, palestinienii,  avem nevoie de libertate. Și nu există vreun preț pentru libertate. Putem tări fără bani și mâncare. Dar nu și fără libertate. Americanii vor să ne forțeze mâna.Fără Ierusalim și libertatea palestinienilor nu poate exista pace”. 
 
Înapoi în stradă. Printre tarabe sunt și mulți turiști americani. Răspunsurile lor sunt trase la indigo: Aveți vreo teamă? - Nu. Va schimba cu ceva decizia lui Trump? - Nu știu.

Pelerinii români și frica de vreme 

 


Sursa imaginii: 
Alex Olaru / RFI Romania

 

Românii care merg în Israel și Palestina se tem, cum altfel, de…vreme. Au auzit pe la televizor ca se întâmplă una alta, dar se încred, ca de fiecare dată, în ajutorul Divin. Mulți nu fac diferența dintre Israel și teritoriile ocupate, nu văd zidul uriaș din beton. Să fie pace și să ne iertăm, că toți avem păcatele noastre – concluzionează pelerinii români, adunați la umbra lui Trump de la Ierusalim: 

 - Sunt din Cluj Napoca. Am venit fără nicio grijă. În primul rând oamenii sunt calzi, primitori. (...) Indiferent dacă sunt israelieni sau palestinieni. Noi nu-i cunoaștem, nu-i putem deosebi. Dar în general chiar am rămas surprins.

E interesant și spectaculos.
 
- E prima dată când veniți?
- Prima dată.
- De unde sunteți?
- Suceava.
- Ați venit cu vreo temere legată de securitate?
- Temere legată de vreme. (...)Am auzit că nu există probleme prin locurile unde mergem noi.
- Cum vi s-a părut când ați trecut prin zidul care separă Israel de Palestina?
- Nu am avuuuut....Nu.
...
 
- E prima dată când vin și eu. Am avut emoții la început. Totul legat de vreme. (...)Mai auzeam eu pe la televizor, dar m-am gândit la bunul Dumnezeu. Dumnezeu e cu noi.
 
- La mine soțul a avut o reținere. Dar cu ajutorul lui Dumnezeu ne-am mai interesat și am văzut că grupurile nu au probleme.
 
Numai căldura mi-a fost în cap. 
 
- Nu e un pic ciudat la Ierusalim amestecul între soldați cu mitraliere și locuri sfinte?
 
- Da. Dar necesar cred, pentru a evita evenimente neplăcute care ne-ar afecta și pe noi, turiștii. 
 
Mi-am pus în gând și Dumnezeu și Măicuța Domnului mi-o ajutat să ajung și eu pe-aici, pe la locurile astea sfinte.
 
Foarte, foarte frumos.
 
- Ați venit fără nicio teamă?
 
- Fetele îmi mai spunea că o să fie prea cald. Eu zic lasă, că Doamne Doamne e cu noi și ne ajută
 
 
 


Sursa imaginii: 
Alex Olaru / RFI Romania

 

 


Sursa imaginii: 
Alex Olaru / RFI Romania