Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franța sărbătorită la Cluj de peste 500 de persoane

ziua_frantei_la_cluj.jpg

Franța sărbătorită la Cluj de peste 500 de persoane
Image source: 
Radu Pădurean

Ziua Franței a fost sărbătorită la Cluj în avans. Peste 500 de persoane au participat la recepția organizată la Cluj de Institutul Francez, Consulatul Onorific al Franței și Clubul Francofon de Afaceri din Cluj. La eveniment a participat și ambasadorul Franței în România, doamna Michèle Ramis.

Ziua Franței a fost sărbătorită, deja, la Cluj, de câteva sute de persoane, oficialitățil locale, parteneri instituționali, oameni de afaceri și de cultură din oraș. Ceremonia a fost deschisă cu imnurile Franței, României și Uniunii Europene, interpretate de către Muzica militară a Diviziei IV Infanterie Gemina. Recepția s-a bucurat de prezența ambasadorului Franței în România, doamna Michèle Ramis, care a ținut să sublinieze importanța rolului României în reechilibrarea Europei, mai ales din 2019, când România va prelua președinția rotativă a Uniunii Europene.

”Mesajul meu pentru Ziua Franței este că anul acesta, 2018, este ocazia de a sărbători un trecut de prietenie foarte profundă între cele două state, pentru a construi un viitor foarte frumos al relațiilor franco-române. Dar am și un al doilea mesaj, care privește Europa. România va avea președinția Uniunii Europene din ianuarie 2019. Europa se confruntă cu o perioadă de îndoieli, o perioadă de criză. România este o țară mare pro europeană și avem nevoie de România pentru a refonda o Europă puternică, așa cum dorește președintele Emmanuel Macron”, a declarat la Cluj ambasadorul Franței în România, Michèle Ramis.

La evenimentul festiv de la Cluj, organizat de Ziua Franței, au participat peste 500 de persoane. Organizatorii pun această cifră și pe seama faptului că Franța și cultura franceză, în general, sunt iubite în România, spune Raluca Mateiu, de la Institutul Francez sin Cluj.

”Cred că foarte multă lume iubește Franța și limba franceză și rămâne o limbă foarte importantă în Transilvania, deși ai putea crede că germana este foarte importantă în Transilvania, franceza este cel puțin la fel de importantă. Este învățată de mii, dacă nu zeci de mii de elevi în școli, din clasa I, în unele școli, până la liceu și, de asemenea, la universități. Avem peste 15 filiere de studii în limba franceză doar la Cluj-Napoca. Chiar în această seară am premiat cei mai tineri francofoni din Cluj cu diplomă, elevii care au absolvit examenul DELF prim”, a declarat Raluca Mateiu, responsabil de cultură și comunicare din cadrul Institutului Francez Cluj.

Alături de oficialități și reprezentanți diplomatici ai mai multor țări, reprezentanți ai mediului universitar, cultural și de afaceri din Cluj, la eveniment au participat și cetățeni francezi stabiliți în Transilvania, printre care și numeroși studenți francezi de la Universitatea de Medicină și Farmacie. Seara franceză s-a bucurat și de un spectacol de pictură capoeira, o tehnică ce îmbină dansul pe ritmuri africane, cu arta plastică.

Franța sărbătorită la Cluj de peste 500 de persoane (AUDIO)
762