Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Revoluție. Război. Pace

Ziua Frantei.jpg

Ziua Frantei
Ziua Frantei
Image source: 
Armand Camboulives

Franța tocmai a sărbătorit 229 de ani de la Căderea Bastiliei, evenimentul care a dat startul Revoluției Franceze și a modelat societatea sa de astazi în jurul a trei valori: libertate, egalitate, fraternitate. Cei 100 de ani de la armistițiul celui Primului Război Mondial care se împlinesc anul acesta și noul tumult iliberal și egoist al europenilor, au dat tema acestei sărbători de 14 iulie: Pacea. Ambasadoarea franceză la București, Michèle Ramis a anunțat că președintele Macron lansează un forum anual pentru pace la Paris unde politicieni, ONG-uri, cetățeni, clerici și toți cei care își doresc pace în Europa, pot participa.

 

Sute de invitați români și francezi, diplomați, oameni de afaceri, oameni politici și de cultură au fost invitați să sărbătorească Ziua Franței la ambasada de la București. România a fost reprezentată la cel mai înalt nivel de președintele Klaus Iohannis. Au fost prezenți foști prim miniștri, precum Adrian Năstase, dar a lipsit prim ministrul de astăzi, Viorica Dăncilă. Guvernul a fost reprezentat de viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice, Ana Birchall. Nu au fost prezenți la eveniment nici  președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu și nici cel al Camerei Duputaților, Liviu Dragnea. A venit, însă, la Ambasada Franței, ca și în anii precedenți, Laura Codruța Koveși, fosta șefă a DNA.

Ambasadorul Franței la București, Michèle Ramis și-a început discursul vorbind despre prietenia franco-română și puternicul sprijin pe care Franța l-a acordat României în marile etape ale istoriei sale: 1878, când a avut loc emanciparea națiunii române cu sprijinul lui Napoleon al 3-lea prin câștigarea independenței țării,  1 decembrie 1918, când s-a format statului român modern, la care a constribuit misiunea generalului Berthelot din Primul Război Mondial. De altfel, grădina ambasadei găzduiește o expoziție pe tema „Francezi și Români în Primul Război Mondial”, consacrată marilor actori și marilor momente ale acestor evenimente. Vorbind despre război, Michèle Ramis a dezvăluit planul președintelui Emanuel Macron de a organiza în fiecare an la Paris un forum pentru Pace.

„Cu ocazia centenarului Armistițiului de la sfârșitul Primului Război Mondial, Președintele Republicii Franceze a invitat pe 11 noiembrie 2018 la Paris o sută de șefi de stat și de guvern, pentru a ne aminti și a construi împreună un viitor care să nu semene cu acea perioadă interbelică, când statele au lăsat guvernanța mondială să slăbească, frontierele să se închidă, egoismul să prevaleze, în beneficiul regimurilor războinice. Ca răspuns la creșterea tensiunilor în lumea contemporană, Președintele Macron va lansa Forumul de Pace de la Paris, o reuniune anuală dedicată proiectelor, ideilor și inițiativelor apte să contribuie în mod efectiv la o mai bună cooperare internațională cu privire la marile provocări globale, la o globalizare mai justă și mai echitabilă și la un sistem multilateral mai eficient. State, organizații internaționale, colectivități locale, aleși, ONG, fundații, întreprinderi, grupuri religioase, experți vor veni să dezbată și își promoveze proiectele”, a spus Michèle Ramis.

Ambasadorul francez a vorbit despre Președenția Română a Consiliului Uniunii Europene care începe în primul semestru 2019. România va avea de condus dezbateri importante (negocierea cadrului financiar multianual, finalizarea negocierii privitoare la ieșirea Regatului Unit, chiar înainte de alegerile europarlamentare…). Michèle Ramis a salutat atașamentul României la Uniunea Europeană:

„Vedem în România un partener de prim plan pentru a duce mai departe acest proiect. Salut spiritul european al poporului român, deoarece a știut să reziste naționalismului și euroscepticismului care, din păcate, se dezvoltă pe continent. Și salut, de asemenea, munca noastră comună cu autoritățile române pentru a face să avanseze Europa în fiecare zi, fie că vorbim despre consultările europene sau de progrese marcante, precum revizuirea regimului lucrătorilor detașați,” a spus ambasadorul.

Deși toți jurnaliștii prezenți așteptau o declarație vis-a-vis de ultimele evoluții politice de la București privind modificarea legilor justiției și părerea negativă a Comisiei de la Veneția asupra acestora, ambasadorul francez a spus doar că Franța încurajează „toate eforturile ce vizează păstrarea și apărarea” valorilor europene „printre care statul de drept și independența justiției ocupă un loc central”.

Nici președintele Iohannis nu a pomenit la sărbătoarea Franței despre justiția românească. Șeful statului român a vorbit în primul rând despre recunoștința pe care România o poartă Franței pentru ajutorul în înfăptuirea Marii Uniri.

Președintele român a menționat că 2018 este anul în este marcat centenarul Marii Uniri prin organizarea Sezonului cultural încrucișat România - Franţa, pe care în va inaugura alături de Preşedintele Macron, la Paris, la sfârşitul lunii noiembrie.

„Fără a neglija trecutul, Sezonul este orientat către viitor şi urmăreşte să pună în lumină un destin comun, într-o Europă pe care împreună, România şi Franţa, ne-o dorim mai puternică”, a subliniat Klaus Iohannis. Preşedintele a precizat că de 10 ani există între ţările noastre un Parteneriat Strategic solid în toate domeniile. De altfel, potrivit ambasadorului francez, schimburile comerciale dintre cele două țări s-au dublat în 10 ani. Franța este cel de-al treilea client al României, și cel de-al 4-lea furnizor al său

Klaus Iohannis a ținut să asigure Franța de sprijinul României față de valorile Europei. Nu în ultimul rând, președintele a urat succes Franței la un capitol cu totul diferit: „Bonne chance demain avec le footbal!”, a spus Klaus Iohannis.

 

2247