Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Macedonia: fotbalul și interesele rusești în Balcani

macedonia-harta-map.jpg

Harta Macedonia
Hartă Macedonia

Macedonia, țara invitată să deschidă negocierile de aderare la Uniunea Europeană și să facă parte din NATO. Dar ... există o problemă. Pentru a-și putea atinge aceste obiective , țara trebuie să-și schimbe numele în Macedonia de Nord, potrivit acordului încheiat cu Grecia.

Întâlnirea de joi dintre social-democrații, conduși de prim-ministrul Zoran Zaev, și principalul partid de opoziție, conservator, nu a reușit să clarifice calea spre un referendum asupra acordului istoric  cu guvernul de la Atena.
Între timp, amestecul rusesc în această chestiune sensibilă devine tot mai vizibil și vizează inclusiv fotbalul.
 
Este miliardar, trăiește în Grecia și a dat sute de mii de euro activiștilor macedoneni care se opun schimbării numelui țării lor în Macedonia de Nord. 

Teoretic, aceste grupuri naționaliste ar trebui să fie cele mai anti-grecești cu putință în societatea macedoneană. Grecii sunt cei care au respins de la bun început denumirea de Macedonia, în timp ce naționalismul macedonean se folosește din plin de figura legendară a lui Alexandru cel Mare. Pe care grecii îl consideră parte a propriului Pantheon.

Și totuși, între naționalismul grec și cel macedonean, aflate într-o puternică opoziție, există și un interes comun. Atunci când deasupra veghează Maica Rusia...

Acestea sunt concluziile unei anchete realizate de organizația Investigative Reporting Lab Macedonia, partener al Proiectului de Investigare a Criminalității Organizate și Corupției (OCCRP). Iar faptele sunt cercetate în prezent de autoritățile de la Skopje.

Schimbarea numelui țării va permite în cele din urmă aderarea la NATO și la Uniunea Europeană. De altfel, Alianța Nord Atlantică a lansat, la ultimul summit de la Bruxelles, invitația către Macedonia, iar Uniunea Europeană a aprobat deschiderea negocierilor de aderare. Ambele, însoțite de condiția ca guvernul de la Skopje să implementeze reformele legate de schimbarea numelui.  Dar pentru aceasta,  bătălia politică se anunță grea.
Parlamentul macedonean a ratificat acordul. Dar președintele Gjorge Ivanov, de centru-drepta, aflat în opoziţie cu guvernul de centru stânga a lui Zoran Zaev, a refuzat de două ori să  promulge legea. Guvernul speră să obțină noul nume printr-un referendum, la sfârșitul lunii septembrie. Iar până atunci, bătălia propagandistică este în plină desfășurare. Cu influențe externe foarte interesante.

Imediat după anunțarea acordului cu guvernul de la Atena privind acceptarea denumirii de Macedonia de Nord, câteva mii de naționaliști macedoneni au protestat violent. Mulțimea a cerut demisia premierului Zoran Zaev. Un cocktail molotov a fost aruncat către clădirea parlamentului, dar nu a provocat niciun prejudiciu. Douăzeci și șase de persoane au fost arestate.

Potrivit documentelor Ministerului de Interne al Macedoniei, cel puțin 300 000 de euro au fost destinați oponenților schimbării numelui țării. Printre destinatari, mai mulți politicieni macedoneni din diferite partide, organizații radicale naționaliste, recent înființate, dar și facțiunile ultras ale galeriilor de fotbal, în special ale clubului Vardar, care au animat protestele din capitala Skopje.

Premierul macedonean Ivan Zaev a acuzat, de altfel,  "oameni de afaceri greci" cu simpatii pentru Rusia, că au alimentat protestele din țară. Iar documentele consultate de jurnaliști conțin și numele lui Ivan Savvidi, miliardar rus care locuiește în Grecia și fost membru al parlamentului rus.

Savvidi este născut în Georgia și acum locuiește în Grecia, dar și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în Rusia și a fost  pentru o perioadă membru al Dumei de Stat, din partea partidului de Rusia Unită, al lui Vladimir Putin.
Cunoscut în Grecia drept Savvidis el a făcut avere din privatizarea  celei mai mari companii de tutun din Rusia. Este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri ai Rusiei, cu o valoare estimată de 2 miliarde de dolari. El s-a mutat în Grecia la mijlocul anilor 2000, a cumpărat clubul de fotbal PAOK, antrenat acum de românul Răzvan Lucescu și a investit în mass-media. Imperiul său domină acum orașul Salonic, al doilea ca importanță după capitala Atena.

Savvidi a devenit cunoscut amatorilor de fotbal și după evenimentele din luna mai, de la sfârșitul campionatului grec. Atunci, la un meci contra rivalei AEK, Savvidi a pătruns în teren și a amenințat cu pistolul brigada de arbitri, nemulțumit de anularea unui gol în prelungirile partidei, care ar fi făcut-o campioană pe echipa PAOK. Meciul a fost întrerupt iar clubul din Salonic a fost sancționat de federația elenă.

Documentele văzute acum de reporteri arată că Savvidi a  transferat mai multe fonduri în Macedonia.  Însă unele plăți au fost făcute în numerar, banii fiind înmânați la granița cu Grecia. Dar s-au folosit și alte metode. Surse din poliție care au cerut să rămână anonime spun că o investigație privind transferurile este în curs de desfășurare, și o alta privind  companiile care care pot submina pacea și securitatea regiunii.

Unele dintre transferuri au fost efectuate către grupul Komiti, un fan club al echipei de fotbal Vardar. Membrii săi au luat parte la protestele violente din Skopie și zece dintre ei au fost arestați. Unul dintre huliganii participanți a confirmat reporterilor că grupul a primit bani de la Savvidi. Documentele arată, de asemenea, că unii membri ai grupului nu au fost de acord cu primirea plăților.

Gruparea ultras Komiti este bine cunoscută pentru legăturile sale cu politica, în special pentru partidul de centru-dreapta VMRO-DPMNE, al președintelui Gjorge Ivanov, care a refuzat să promulge legea privind schimbarea numelui țării. Gruparea a mai fost folosită în trecut pentru inițierea acte de violență motivate politic.

Clubul Vardar Skopje este deținut de milionarul rus Serghei Samsonenko. Printr-o stranie coincidență, acesta a locuit, la fel ca Savvidi, în orașul rusesc Rostov. Acum locuiește în Skopje și este consul onorific al Rusiei în orașul macedonean Bitola.

Moscova se opune extinderii NATO și a folosit diverse forme de soft power pentru a împiedica națiunile din Balcanii de Vest să se alăture alianței.

Rusia a fost, de asemenea, implicată în protestele din Grecia, legate tot de schimbarea numelui Macedoniei. Săptămâna trecută, Grecia a anunțat că a expulzat doi diplomați ruși pentru că ar fi finanțat și încurajat mitingurile împotriva acordului greco-macedonean. De asemenea, Atena a interzis altor doi diplomați ruși să intre în țară. Moscova a negat  acuzațiile, considerându-le nefondate.

Miliardarul Savvidi nu a răspuns la întrebările reporterilor. Iar investigația poliției este în plină desfășurare.