Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marele Picnic Shortsup

Alice Galzin și Armand Camboulives, stagiarii nostri de la multimedia, ne prezintă un mic reportaj pe care l-au realizat recent la festivalul de film Marele Picnic Shortsup, ediția a V-a.

În weekend, pe 27, 28 și 29 iulie, a avut loc în Grădina Botanică din București Festivalul de scurtmetraj Marele Picnic, organizat de Shortsup.

Numeroase familii au venit să se distreze cu activitățile pentru copii, dar și pentru părinți. În program a fost o vizită a Grădinii Botanice, frisbee, ateliere de gătit, jocuri pentru copii și caricaturi.

Am întâlnit-o pe Alexandra Safriuc, directoarea artistică a evenimentului : " Cred că una dintre activitățile care îmi plac mie foarte mult înainte proiecţiilor de film sunt turele ghidate ale grădinii botanice. Asociația TeamWork, care e foarte activă în activități de voluntariat în Grădina Botanică, e partenerul şi anul acestea cu noi și organizează tururi în fiecare zi. În același timp, oameni pot juca frizbee sau pot încerca slakline, dacă vor să facă mişcare, iar colegii mei au gândit o zonă de food în care poţi să vii înainte de filme și să încerci tot felul de mâncăruri."

"Cred că pentru perioda de înainte de proiecții, avem un public care e format foarte mult din familii, familii cu copii, iar pentru proecția de filme publicul este un public tânăr​, pe la aproximativ 30-35 de ani."

De îndată ce s-a întunecat, tipul de public s-a schimbat și decorul s-a transformat. Iubitorii de cinema s-au așezat pe saltelele puse la dispoziție pe peluză, cu o găleată de popcorn lângă ei, pregătiți să vizioneze filmele din program sau doar să se bucure de atmosfera locului. Am discutat cu cateva persoane din public:

R: Cum ați aflat despre acest eveniment ?
Spectator: Ne-a spus prietenul nostru.
Spectator: Pe Facebook !

R: Ce v-a atras aici ? Filmele ? Atmosfera ?
Spectator: Eu sunt o cinefilă, sincer, adică mie îmi place super mult domeniul asta. Şi mereu m-a pasionat.Şi de fiecare dată după ce mă uit la un film, fac o documentare foarte clară despre tot.
Spectator: În primul rând pentru filme pentru că sunt fan filme în general și scurtmetraje. Și în al doilea rând, pentru loc, adică un eveniment în aer liber vara e tot timpul bine venit. 

Scurtmetrajele selectate au fost foarte variate, ne explică Alexandra Safriuc :

"Întotdeauna, selecţiile Shortsup sunt reunite în cadrul unei teme, Anul acesta, tema pe care am explorat cu intermediul scurtmetrajelor este tema explorării, 
Dar vedem filme scurte în festivaluri din țară și din afară țării. Ne uităm în același timp la filme scurte pe care ne le trimit producătorii, distribuitorii, sau regizorii cu care am colaborat anterior,
Și pentru că programarea este un punct foarte important în selecțiile ShortsUp, ne dorim mereu să avem filme în stiluri cinematografice cât mai diverse pentru ca alternanţa filmelor să potenţeze vizualizarea fiecărui scurtmetraj în parte și fiecare producție să primească din partea publicului atenție pe care o merită.
"

Proiecția a început cu un film românesc, "Cumulonimbus", de Ioana Mischie, al cărui subiect este o căsătorie forțată într-o comunitate Rroma, apoi explorarea s-a prelungit și ne-a transportat în Elveția cu Bonobo de Zoel Aeschbacher, o tragedie care începe cu defectarea unui lift. Începe în limba japoneză, dar pe parcursul filmului se vorbeşte în olandeză, spaniolă, tailandeză, franceză, engleză și română, producţia franco - spaniolă Ato San Nen, de Pedro Collantes, urmăreşte povestea unui japonez care se împrietenește în vacanță cu o vorbitoare a limbii spaniole. Acest realizator, care stârnește râsul publicului din București, este de asemenea autorul unor scurtmetraje contemplative. Nimic mai straniu, de exemplu, este povestea poetică a lui Ling, o fată care se întoarce în locul copilăriei sale în China .

Festivalul acordă o importanță specială sunetului - componentă esențială, însă deseori subestimată de cinema - Moartea sunetistului, de Sorayos Prapapan, vorbește despre acest subiect cu umor.

La sfârșitul festivalului publicul a fost invitat să noteze filmele pe internet. 

Alexandra Safriuc : "Noi privim întotdeauna publicul ca pe un partener, în majoritatea selecților ShortsUp sunt incluse filme care au deja un premiu, un palmares dat de un juriu profesionist și provocarea este să vedem care este părerea publicului din România despre filmele selectate în competiție. Practic la noi juriul este publicul. "

A șasea ediție a Marelui Picnic se va desfășura vara viitoare. Între timp organizația Shortsup propune în continuare activități de promovare a scurtmetrajului.