Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Uritrottoir”, pisoarul ecologic care provoacă vâlvă pe străzile Parisului (Reportaj AUDIO şi FOTO)

20180829_195323.jpg

Cele 4 "Uritrottoir" instalate de Primàrie la Paris provoacà polemicà
Cele 4 "Uritrottoir" instalate de Primàrie la Paris provoacà polemicà
Image source: 
Vasile Damian

Primăria Parisului a decis să experimenteze de câteva săptămâni un nou pisoar pe străzile capitalei franceze. Botezată „Uritrottoir”, instalaţia se vrea ecologică şi menită să evite parizienilor şi turiştilor să urineze unde îi apucă. Aparaţia acestor pisoare a fost însă deîndată criticată, nu atât pentru aspectul deloc estetic al instalaţiei cât pentru locurile în care au fost amplasate aceste pisoare.

Străzile Parisului put tot mai mult şi mai des a urină. Este o constatare pe care o fac zilnic localnicii dar şi milioanele de turişti care vin anual să viziteze capitala Franţei. Cu toate că există déjà la Paris circa 400 de toalete gratuite publice din care 150 deschise 24 de ore din 24, situaţia nu se schimbă. Din dorinţa de a ameliora lucrurile, primăria Parisului a decis să experimenteze un nou sistem botezat „Uritrottoir”. 4 astfel de pisoare moderne şi ecologice au fost instalate de câteva săptămâni în diverse locuri ale capitalei, acolo unde pare-se riveranii au cerut-o cu prioritate.

In faţa polemicii stârnite de aceste noi instalaţii asupra cărora s-au aplecat nu doar mai toţi jurnaliştii francezi dar şi presa internaţională, începând cu canalul de televiziune american CNN, am decis să plec şi eu în căutarea celor 4 „Uritrottoir”.

"Uritrottoir-ul" din square Tino Rossi, arondismentul 5 al Parisului (Foto: Vasile Damian)

Primul se află într-un părculeţ pe malul Senei, în dreptul Universităţii Jussieu şi a Institutului Lumii arabe. Pe scurt, în selectul arondisment 5 al Parisului. Am întâlnit acolo un grup de tineri care aşteptau să urce la bordul unei penişe ancorate la mal ca să asiste la un concert. Primul dintre ei îmi spune că „în sine, instalaţia este utilă” şi că „uneori o foloseşte şi el dar nu într-un oraş ci mai degrabă la nişte concerte în aer liber. Când e în oraş, preferă să intre într-un bar, într-un restaurant sau la un prieten ca să se uşureze”. In opinia lui însă, „acest tip de instalaţie face ca oraşele, ca străzile, să fie mai curate”.Prietena lui e de acord cu el. „Străzile o să fie mai curate graţie acestor pisoare, nu o să mai pută a pipi peste tot. Ce bine ar fi dacă s-ar gândi să facă ceva similar şi pentru femei suspină pe bună dreptate tânăra.

O a doua tânără, aflată chiar lângă „Uritrottoir-ul” despre care vorbeam, apreciază faptul că acesta „va centraliza toată murdăria. Poate că oamenii, mai exact bărbaţii, vor evita astfel să mai facă peste tot. Noi femeile am învăţat să facem altfel, adică să ne abţinem” îmi spune ea.

Faptul că aceste pisoare publice nu sunt egalitare, uită jumătate din populaţie adică femeile, a provocat multe critici din partea unor feministe dar nu numai. Că bărbaţii îşi pot arăta sexul în mijlocul străzii dacă au o nevoie urgentă şi femeile nu, în termeni de morală, nu a fost pe placul multora.

Următorul meu interlocutor din parcul Tino Rossi, un bărbat fără adăpost, apreciază însă pisorul pe care îmi spune „că-l utilizează când nu e în apropierea unei cafenele”.

Plec spre Ile Saint-Louis, mai exact, quai d’Anjou, amplasamentul unui alt „Uritrottoir”. Instalaţia, aflată într-unul din cele mai scumpe cartiere ale Parisului, tocmai fusese vandalizată, astupată cu ciment şi inscripţionată nopţile trecute. Primăria capitalei a lansat o anchetă pentru „deteriorare voluntară” şi .... a scos pisoarul de acolo. Tinând cont de mesajele găsite la faţa locului, anchetatorii au bănuit într-o primă instanţă mişcarea Femen că ar fi la originea stricăciunilor. Feministele au dezminţit însă vehement că ar fi făcut asta. Trebuie spus că acest „Uritrottoir” de pe quai d’Anjou, nu doar că era amplasat pe un trotuar foarte îngust care mărea promiscuitatea cu anturajul dar era şi în susul malului. Cu alte cuvinte, toate vaporaşele care treceau pe Sena te puteau vedea urinând, şi viceversa, puteai să le faci cu mâna turiştilor în timp ce-ţi făceai nevoile...

"Uritrottoir-ul" din piata Henri-Frenay, lângà Gare de Lyon (Foto: Vasile Damian)

Al treilea pisoar ecologic de nouă generaţie, primăria Parisului l-a pus nu departe de Gare de Lyon, una dintre cele mai frecventate staţii feroviare ale capitalei. Pisoarul de acolo este cel mai discret, lipit de zidul unui bloc din care tocmai ieşea un grup de vârstnici care au refuzat însă amabil să-mi spună ce părere au despre „Uritrottoir”.

Căutând alţi interlocutori în împrejurimi, văd un tânăr de culoare care stătea la taclale cu un amic european. Mă apropi de ei şi îi întreb cum li se pare noua instalaţie şi dacă se folosesc de ea. „E aiurea complet. Cine o să facă aşa, în văzul tuturor? Ala de pe cheiul Senei e şi mai prost amplasat. Si pe urmă, cum te speli pe mâini după aia?” se întreabă tânărul de culoare.

Amicul cu care pălăvrăgea, spre stupoarea dar şi satisfacţia mea, era ...român. Norbert, originar din Sighetul Marmaţiei, e la Paris de ani de zile şi cunoaşte zona gării de Lyon unde vegetează cu alţi zeci de compatrioţi. Il întreb ce părere are. Se plânge şi el că nu te poţi spăla pe mâini după ce urinezi dar recunoaşte utilitatea instalaţiei. Inainte, lumea făcea pe zidul blocului şi s-au plâns toţi locuitorii. Eu însă nu l-am testat încă pentru că-mi fac nevoile la restaurant sau la un bar” îmi zice Norbert.

"Uritroittoir-ul" de lângà Place Clichy (Foto: Vasile Damian)

Al 4-lea şi ultim pisoar „Uritrottoir” se află nu departe de Place Chichy, în preajma unui liceu enorm şi amplasat în mijlocul trotuarului. Inutil de spus că în jumătatea de oră cât am stat în zonă nu am văzut un singur utilizator. Dealtfel, în seara şi dimineaţa pe care le-am petrecut ca să realizez acest reportaj nu am văzut niciun bărbat, parizian sau turist, care să se folosească de „Uritrottoir”. Pe străzile Parisului continuă însă mai departe să miroasă foarte tare a pipi.

Afis care denuntà aparitia acestor pisoare - "...Invatà sà faci pipi la toaletà în loc sà ti-o scoti peste tot" (Foto: Vasile Damian)

Afis care reaminteste cà în Franta "exhibitia sexualà într-un loc public este pasibilà cu 1 an închisoare si 15.000 euro amendà" (Foto: Vasile Damian)

Reportaj despre „Uritrottoir”, pisoarul ecologic care provoacă vâlvă pe străzile Parisului