Episodul 1: Românii care fură ploaia și alte dezinformări

img_2058-chisinau-eduard-va.jpg

Chișinău
Piața Marii Adunări Naționale, Chișinău
Sursa imaginii: 
Eduard Vasilică / RFI România

Începem seria noastră cu o poveste stranie. Mai precis, despre cum românii fură ploaia din Republica Moldova. De ce? Pentru ca moldovenii să fie obligați să cumpere legume și fructe din Uniunea Europeană.

Vă vine sau nu să credeți, dar povestea a apărut, și nu oriunde, ci în Komsomolskaia Pravda Moldova, ziarul cu cel mai mare tiraj din republică, parte a grupului de presă apropiat președintelui pro-rus Igor Dodon.

Dar cum le fură românii ploaia moldovenilor? Conform Komsomolskaya Pravda Moldova, oamenii din raioanele din nordul republicii au observat avioane care împrăștiau în aer un anumit agent menit să împrăștie norii.

Un martor, pensionar, care afirmă că a fost agronom, și-a dat seama din start că era vorba de un avion românesc și a sunat la redacție. Apoi, un fost ministru al securității naționale, din perioada de început a independenței, declară indignat ziarului că avioanele românești nu au ce căuta în zonă și că, dacă el ar fi fost în funcție, ar fi dat ordin ca aparatele să fie doborâte. 

De fapt, între autoritățile de la Chișinău și cele de la București există o înțelegere prin care avioane românești care lucrează la cartografierea zonei de frontieră pot întoarce în zbor în spațiul aerian moldovenesc. Și, de fapt, nu a fost vorba despre mai multe zboruri, ci de unul singur. 

Povestea, care aduce un pic cu un celebru banc despre Radio Erevan, ne-a spus-o Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente din Republica Moldova. 

De la începutul anului, asociația desfășoară programul Stop Fals, cu finanțare din partea Uniunii Europene și cu sprijinul Centrului pentru Jurnalism Independent din București. Campania este menită să demonteze  măcar o parte din avalanșa de știri false și manipulatorii cu care cetățenii Republicii Moldova sunt bombardați în fiecare zi. Și nu este deloc simplu mai ales că, după cum ne spune Petru Macovei, nici autoritățile de la Chișinău nu se grăbesc să colaboreze pentru demontarea falsurilor.

Dacă autoritățile din Moldova nu și-ar dori, atunci  posibilitățile de manevră ale rușilor ar fi foarte mici. Se publică astfel de falsuri și autoritățile nu reacționează. Noi le explicăm că ne trebuie o reacție urgentă, că falsul umblă repede. Dar ei ne spun că în 15 zile, conform legi... Efectiv, n-au nicio putere de reacție! În povestea cu ploaia, după ce noi am publicat dezmințirea, a doua zi a plouat. Iar Komsomolskaya Pravda Moldova a ieșit imediat cu un titlu: Vedeți, pentru că noi am atras atenția, a venit și ploaia! La fel, mai multe situri au publicat o știre cum că UE intenționează să oblige Republica Moldova să-și defrișeze o parte din podgorii, așa cum s-a întâmplat și în România, ceea ce este în întregime fals. Dar de la Ministerul Agriculturii sau e la guvern nu a venit nicio reacție. Moldova a devenit acum o pepinieră de situri de știri false. Că Maia Sandu s-a sinucis în apartamentul ei, că Vlad Filat a evadat din închisoare... Ieri am aflat încă odată că Nelly Ciobanu, o cântăreață de la noi, a murit. Sau că un avion cu 250 de pasageri, care veneau de la Paris , ca să participe la mitingul din Piața Victoriei s-a prăbușit și în avion se afla și familia lui Pavel Stratan. În perspectiva alegerilor parlamentare, mașinăria propagandistică va continua să servească partidul de guvernământ, în detrimentul partidelor conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase”, spune Petru Macovei. 

 

 

Dar cine controlează, de fapt, presa din Republica Moldova? Petru Macovei ne prezintă peisajul mediatic din Republica Moldova.

El afirmă că marea problemă a Republicii Moldova o reprezintă faptul că falsurile vin și din interior și din exterior. Circa 80% din piața media este direct controlată de politicieni. Cel mai important trust de presă îi aparține oligarhului Vlad Platotniuc, despre care Petru Macovei spune că ține sub control toate instituțiile statului, inclusiv justiția – ”spre deosebire de situația din România, unde măcar o parte din justiție sau justiția în totalitatea ei nu se află sub controlul coaliției de la putere”. 
Un alt trust în plină dezvoltare este cel al președintelui pro-rus Igor Dodon.Iar marea majoritate a informaților de la aceste trusturi sunt manipulatorii și nu obiective. 

Printre ele, își fac loc mici televiziuni independente, precum Jurnal TV, care au pe agendă lupta împotriva oligarhilor. 
Și, după cum ne explică interlocutorul nostru, cele două mari trusturi se află aparent în opoziție unul cu altul, dar în realitate cooperează foarte bine. 

Se află, așadar, Republica Moldova sub ofensiva a două straturi de dezinformare, unul intern și un altul provenit din Rusia? Victoria Bucătaru, directoarea executivă a Asociației pentru Politică Externă de la Chișinău, arată mai degrabă spre factorul intern.

Falsurile vin mai degrabă din interiorul țării. De exemplu, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2016 s-a manipulat masiv pe ideea migranților sirieni. S-a lansat informația că, dacă Maia Sandu s-ar fi înțeles cu Angela Merkel că în cazul în care va câștiga alegerile, în Moldova vor veni 30.000 de sirieni. Iar o asemenea informație a avut un impact puternic, mai ales în rândul vorbitorilor de limbă rusă. Ideea a fost răspândită și în administrațiile locale, care au sfătuit, de exemplu, personalul medical să se pregătească pentru o creștere a numărului de violuri”, spune Victoria Bucătaru. 

 

 

Despre Vlad Plahotniuc veți mai auzi multe în episoadele viitoare. Opoziția spune despre el că ține prizonier întregul stat. Vom continua și în episodul viitor să discutăm despre dezinformare, de data aceasta despre cea venită direct pe filiera rusească.