Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Propaganda rusă: când Moș Crăciun din România îi încaieră pe ”colegii” rus și american

tv.jpg

Intercorelaţia dintre teme şi subteme de propagandă făţişă diseminată în segmentul prorus al reţelei de socializare OK.ru
Sursa imaginii: 
Institutul de Politici Publice: Propaganda rusească pe Odnoklassniki. Cazul Republicii Moldova | ipp.md

Rusia este o prezență solidă în spațiul mediatic moldovenesc și, conform multor păreri, deține, de fapt, poziția dominantă. Este suficient să parcurgi canalele puse la dispoziție în camera de hotel pentru a te convinge de această realitate. Marile canale TV rusești sunt prezente în grila oferită de operatorii de cablu moldoveni.

Totuși, o lege adoptată de guvernul și parlamentul de la Chișinău la începutul acestui an interzice preluarea programelor de televiziune şi radio cu conţinut militar şi politic, produse de statele care nu au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Ținta este, evident, Rusia.

Jurnalistul Vadim Șterbate, de la publicația regională Observatorul de Nord, ce apare în orașul Soroca, ne explică de ce această lege funcționează însă cu efecte minime.

”Dacă veți merge în sate veți vedea că oricât de vai de capul ei ar fi casa, deasupra este o antenă parabolică. De obicei, pentru posturi rusești. Românești, foarte puține. Pentru că posturile românești se găsesc pe sateliți unde sunt mai multe posturi străine, și oamenilor nu le convine asta. Ei își orientează antenele către sateliții care dau preponderent programe rusești. În plus, noi suntem învățați leneși, să privim filmele dublate și nu subtitrate. Iar oamenii spun că nu vor să-și strice ochii citind literele latine, mai bine se uită la filmele rusești dublate. Posturi precum National Geographic sau Discovery, noi le privim în rusește. Așa ni se dau nouă, noi suntem la pachet cu statele CSI. Când au fost proteste în Chișinău, muli aflau despre acestea de la posturile rusești, cu punctul de vedere rusesc. Legea care interzice preluarea emisiunilor informative și politice rusești nu funcționează în cazul antenelor pe satelit. Și mai ales în sate, televiziunea prin cablu nu e dezvoltată. În plus, lumea s-a învățat cu show-urile rusești, care sunt foarte bune. Numai că printre ele se mai strecoară și propaganda”, spune jurnalistul Vadim Șterbate.

 

Nu este nevoie, așadar, de emisiuni politice pentru a putea face propagandă. Puternica industrie rusească a show-urilor de televiziune își face și ea datoria, după cum ne spune Victoria Bucătaru, directoarea executivă a Asociației pentru Politică Externă din Chișinău.

Victoria Bucataru

Mass media rusească este foarte atractivă. Deși s-a adoptat această legislație privind excluderea știrilor, propaganda nu se face doar prin știri. Se face cel mai mult prin divertisment. De exemplu, la o emisiune de sănătate de la ORT, pe care am urmărit-o pentru că tatăl meu este un fan, am văzut cum unei doamne i se recomanda să meargă la odihnă în Crimeea noastră. Deci, nu e nevoie de emisiuni politice pentru a face propagandă pro-Crimeea. Apoi, filmele. Există un serial rusesc foarte popular, care se transmite în perioada Crăciunului și în care de mai multe nori am auzit vorbindu-se despre invazia NATO. De asemenea, un alt film rusesc vorbește despre Bătălia Crăciunilor. Și îl avem pe Moș Gerilă al rușilor, Moș Crăciun al nostru, al românilor și Santa Claus al americanilor. Ei bine, cel care uneltește și vrea să strice Crăciunul este chiar Moș Crăciun al românilor", povestește Victoria Bucătaru.
 
Ar putea face mai mult autoritățile de la Chișinău pentru a ține sub control propaganda rusească pe teritoriul Republicii Moldova? Da, este de părere Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente de la Chișinău. Iar argumentul său principal este dat de felul în care lucrează în capitala republicii Moldova biroul în limba română al rețelei rusești Sputnik, subordonată Kremlinului.

S-a găsit foarte ușor un subterfugiu pentru această lege. Legea interzice retransmiterea. Dar televiziunile pro-ruse ce fac? Traduc ei materialul de la RTR sau NTV și îl difuzează, iar asta este deja producție proprie. Astfel, Putin și Politica rusă sunt prezenți în continuare. Ca să nu mai amintesc de faptul că ei n-au făcut nimic cu Sputnik, care reprezintă o sursă mare de propagandă. Ei nu sunt doar o agenție, au și un post de radio , la care se duc și mulți oficiali,. Chiar ieri am văzut, ministrul Economiei, Gaburici, la Radio Sputnik. Aici lucrează falșii unioniști precum Iurie Roșca și ceilalți. Oameni care erau portavocea ideii românismului sunt azi cei mai mari prieteni ai lui Dughin și ai filosofiei lui de dominație rusă. Ei stau într-una dintre cele mai scumpe clădiri de birouri din Chișinău, au o redacție foarte bine tehnologizată. Și chiar am aflat nu demult că studenții de la jurnalism se duc la Sputnik să facă training! Iar mesajele lor sunt debalansate. Ei spun că Moldova trebuie să rămână neutră, că NATO e un pericol și așa mai departe. Nu e o propagandă pro-rusă atât de directă precum la canalele lui Dodon, este o propagandă pentru oameni cu ceva mai multe cunoștințe, pe metoda picăturii chinezești!", spune Petru Macovei.

 

 

Și totuși nu doar propaganda rusă există pe teritoriul Republicii Moldova, ci și multe proiecte de dezvoltare finanțate de Occident, fie că e vorba de Uniunea Europeană, Statele Unite sau, în foarte multe cazuri, România. Ce părere au oamenii despre aceste proiecte veți afla în episodul de mâine.