Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


R.Moldova: aspirații europene sau stat capturat?

Este Republica Moldova un stat care își dorește sincer să adere la Uniunea Europeană? Sau unul care tinde mai curând către sfera de influență a Rusiei? Depinde pe cine asculți.

Președintele Igor Dodon nu-și ascunde înclinațiile pro-ruse.

Dinspre guvernul Republicii Moldova se aude un discurs pro-european.

Opoziția condusă de Maia Sandu, fosta candidată la președinție și Andrei Năstase acuză ambele părți de înțelegeri oculte și se declară opoziție antioligarhică.

La un moment dat, Republica Moldova era considerată drept elevul cel mai bun al Parteneriatului Estic și chiar spera la o perspectivă de aderare.

Dar, în ultimi patru ani, s-au întâmplat multe. Un miliard de dolari a dispărut din băncile moldovenești, într-o afacere insuficient explicată și care a dus până acum la căderea unui singur cap, cel al fostului premier pro-european Vlad Filat.

Prin băncile moldovenești au fost spălate miliarde de dolari proveniți din Rusia.

Și, în iulie anul acesta, alegerile anticipate pentru postul de primar al capitalei au fost invalidate de justiție, după ce fuseseră câștigate de candidatul opoziției, Andrei Năstase.

Mai înainte, fusese adoptată o controversată lege electorală, prin care se introduce un sistem mixt, proporțional și uninominal într-un singur tur. Opoziția spune că acesta avantajează partidele cu puternice structuri în teritoriu. Dar cine sunt acestea?

Pe de o parte, Partidul Democrat, condus de oligarhul Vlad Plahotniuc. Deși la alegerile din 2014 a obținut 15% din voturi, acum controlează guvernul, majoritatea parlamentară și cea mai mare parte a administrației locale, urmare a unui mare număr de racolări.

Pe de altă parte, Partidul Socialiștilor, pro-rus, al lui Igor Dodon, creditat cu primul loc în sondajele de opinie.

Ambele partide au susținut această lege în Parlament, spre nemulțumirea opoziției, care acuză o înțelegere subterană între pro-europeni și pro-ruși.

Vicepremierul pentru integrare europeană al Republicii Moldova, Iurie Leancă, fost prim-ministru, spune însă că țara sa nu are o altă cale în afara  Uniunii Europene.

Este adevărat că relația noastră cu Uniunea Europeană se află într-un moment mai delicat, după perioada din 2009-2014 când părea posibilă chiar depunerea unei cereri oficiale de aderare. Regret acest declin, s-a greșit și din partea noastră dar poate și Bruxeles-ul putea să procedeze în mod diferit. Vom face tot posibilul să reanimăm dialogul cu instituțiile europene și statele membre. Pentru că Republica Moldova nu are altă variantă decât apropierea de Uniunea Europeană – și politic, și civilizațional, și comercial, dacă vreți. Sper să reușim, deși e foarte complicat, fiindcă tot noi am consumat foarte repede creditul de încredere din partea Uniunii Europene. Și, pentru că ați vorbit despre invalidarea alegerilor,  este o reconfirmare că reforma justiției o putem realiza tot cu asistența Uniunii Europene. Cel mai periculos lucru pentru noi ar fi ca Uniunea Europeană să se dezangajeze și să suspende dialogul politic. Sper să nu ajungem aici”, spune vicepremierul moldovean.

 

 

Lui Andrei Năstase, lider al Platformei Partidul Demnitate și Adevăr, justiția i-a refuzat victoria obținută în alegeri. El vede o înțelegere între cele două mari partide parlamentare, menită a ține Moldova în sfera de influență rusă.

Modificarea sistemului de vot a fost votată de o majoritate controlată de Vlad Plahotniuc și care-și spune proeuropeană, împreună cu așa-zisa opoziție geopolitică a lui Igor Dodon. Aceasta este mai întâi de toate în interesul președintelui pro-rus Igor Dodon și a socialiștilor. Alegerile locale de la Chișinău au demonstrat că din cele 11 circumscripții care vor funcționa în municipiu la alegerile parlamentare, 9 au fost câștigate, pe baza votului uninominal într-un singur tur, cu majoritate relativă, de socialiști. Și asta, în zona cea mai bine informată a Republicii Moldova! Întrebarea pe care mi-o pun eu și pe care ar trebui să și-o pună cetățenii și partenerii noștri de dezvoltare și poate, în primul rând, România, ar fi în al cărui interes a fost modificat sistemul de vot? Guvernanții au înțeles că banii vin de la vest, așa că s-au înfășurat în drapelul european și au adoptat un discurs pro-european, pe alocuri chiar pro-român și unionist, pentru ca în spate să fure ca-n codru. Și asta au făcut. Ei sunt falși europeni falși democrați și falși unioniști.”,  spune Andrei Năstase.  

 

 

Am discutat și cu analistul politic Oazu Nantoi. El nu crede că problema Republicii Moldova este una geopolitică și vorbește, pur și simplu, despre un stat capturat.

 ”Vă rog frumos să uitați de orientarea geopolitică atâta vreme cât noi avem un stat capturat! Pe noi ne așteaptă o înghețare a relațiilor cu Uniunea Europeană. Acum, că a apărut situația cu anularea alegerilor, nici măcar Lukașenko ( liderul autoritar din Belarus –n.n.) nu-și permite așa ceva! Statul este controlat de o grupare condusă de dl Plahotniuc, care nu are nimic în comun cu alegerile din 2014. Parlamentul este privatizat aproape în întregime. Nu mai există Curte Constituțională, Procuratură, Justiție. Acestea au ajuns unelte docile la dispoziția unui centru de putere, ignorând orice cadru legal”, spune analistul politic Oazu Nantoi. 


Oazu Nantoi