Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acasă la Ilan Șor, un baron local de Moldova

tineri-pancarte-orhei.jpg

Pancarte folosite la parada
Sursa imaginii: 
Eduard Vasilică / RFI România

Dacă în episodul trecut am vorbit despre dezbaterile care au loc pe scena politică a Republicii Moldova,  atunci tabloul n-ar fi complet fără o discuție despre Partidul Politic Șor.

Este o apariție nouă în peisajul politic moldovenesc. Partidul poartă numele președintelui său, Ilan Șor, primar al Municipiului Orhei și a fost constituit pe bazele unei formațiuni minuscule, partidul „Ravnopravie” (ceea ce în rusește ar însemna drepturi și echitate )   și care dorea să reprezinte interesele minorității ruse.

Când s-a înscris în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 2014, Ravnopravie a făcut-o sub sloganul „Pentru Moldova în componența Rusiei!”

În cele din urmă, formațiunea s-a retras din cursa electorală, iar în anul următor, în alegerile locale, de-abia a obținut un 0,5% în rural şi 0.03% în urban.

Totul avea să ia o altă turnură în iunie 2016, când primarul de Orhei, Ilan Șor a fost ales președinte al partidului, iar acesta i-a luat și numele.  

La vremea respectivă, Ilan Șor nu era chiar un necunoscut. Era un om de afaceri prosper, ales și primar al Orheiului. Echipa de fotbal pe care o patronează, Milsami, având în componență și câțiva jucători români, câștigase în 2015, în mod surprinzător, campionatul moldovenesc, luându-le fața ”șerifilor” din Tiraspol.

Și Ilan Șor s-a pus pe treabă și în politică. A înființat magazine sătești cu prețuri reduse, iar acolo unde nu există puncte fixe de lucru ajung furgonetele cu însemnele partidului.

Organizează spectacole gratuite  la care invită cei mai cunoscuți muzicieni din Moldova. A înființat, în orașul său, Orheiland, un parc de distracții cu mai multe gonflabile și locuri de joacă pentru copii și cu o imensă scenă în aer liber pentru concertele gratuite. Oameni din toată Moldova sunt aduși aici cu autocarele partidului, în zilele de sărbătoare, ca să se bucure de spectacole. Promite locuri de muncă și reînființarea colhozurilor.


OrheiLand

Totuși, Ilan Șor are o problemă...

A fost condamnat în primă instanță în așa-numitul dosar al Furtului Secolului – fiind acuzat că ar fi fost pâlnia prin care s-a scurs – în ce direcții , nu se prea știe – miliardul de dolari care a dispărut din bănci. Și pe care acum, cetățenii moldoveni sunt chemați să-l pună la loc, fiindcă suma a fost trecută la datoria publică.

De la condamnarea sa în primă instanță a trecut mai bine de un an. Iar din februarie 2018, de când dosarul a ajuns la instanța de apel, a fost programat un singur termen.

În ritmul acesta, Ilan Șor poate avea toată încrederea că alegerile din februarie 2019 îl vor prinde ca om liber și că, bineînțeles, va intra în Parlament și va căpăta imunitate.

I-am întâlnit pe simpatizanții Partidului Șor, duminică, 26 august, aduși cu autocarele în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.  Ei au ocupat o parte a pieței, cu două ore înainte de începerea mitingului diasporei.

Muzică populară, corturi unde se distribuiau sucuri, plăcinte și popularele conserve din carne ”tușonka”, bucătării militare de campanie pentru pregătirea șașlâcurilor. Micii nu sunt o specialitate prea răspândită dincolo de Prut.

 

 

Când participanții la mitingul diasporei încep să se adune, de la stația de amplificare a grupului Șor se aud discursuri în rusește, pe care tabăra cealaltă le dezaprobă zgomotos.

Până la urmă, ciocnirea violentă dintre cele două tabere, ce părea iminentă, nu are loc. Liderii opoziției au ideea de a le propune celor vreo 50.000 de demonstrați să plece din piață, într-un marș pe la instituțiile statului.

 

 

Și totul se termină fără violențe la mitingul diasporei de la Chișinău. Doar Ilan Șor însuși, reperat de niște opozanți chiar în mijlocul alor săi, iese din piață un pic șifonat, sub protecția polițiștilor.

A doua zi, sărbătoare mare la Orhei. Este ziua națională a Republicii Moldova.  Bulevardul central, Vasile Lupu, unde se află și statuia domnitorului moldovean, este vopsit și asfaltat proaspăt. Are loc mai întâi o așa-numită paradă a patrioților moldoveni.

 

 

Tineri cu cămăși naționale poartă pancarde cu imagini realist-socialiste, binecunoscute din epoca sovietică, dar adaptate momentului: ”Patria noastră este Moldova” scrie pe una dintre pancarde, alături de o femeie cu trăsături dure, îmbrăcată în roșu și flancată de câteva baionete. Naș Dom, Moldova – scrie pe o altă pancartă, în rusește – Casa noastră este Moldova. De această dată, femeia nu mai este încruntată, ci îmbujorată și zâmbitoare.


Pancarte folosite la Orhei de ziua nationala a R.Moldova

Apoi, toată lumea , la distracție în Orheiland! Muzică, aglomerație și... un show aviatic asigurat de echipa Iacării Acrobați din România, piloți pe avioane de tip YAK . Seara, spectacolul este asigurat de Zdob și Zdub, Anastasia Lazariuc, Pavel și Cleopatra Stratan, The Motans.


Cateva mii de persoane au sarbatorit ziua nationala a R.Moldova in Orheiland