Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Despre Unire în Republica Moldova: ”Ce vreți să uniți?”

harta-romania-moldova-wiki.jpg

Harta România - R.Moldova
Harta România - R.Moldova

Dacă vorbim despre Unirea cu România, atunci e bine să știm din capul locului că aceasta nu reprezintă opțiunea majoritară în Republica Moldova.

La începutul lunii aprilie, Institutul Cercetări de Sociologice din Moldova a prezentat un sondaj de opinie potrivit căruia  35% din respondenţi ar vota pentru unire într-un eventual referendum pe acest subiect.

De partea cealaltă, 48%, s-ar opune iar 17% se declară indeciși.

Studiul mai arată că 15% din cetăţeni se consideră români şi vorbitori de limbă română, 29% se identifică drept moldoveni care vorbesc limba română, iar 34% moldoveni care vorbesc limba moldovenească.

Și, pe lângă faptul că reprezintă un segment de populație minoritar, unionismul în Republica Moldova mai este și fragmentat, după cum ne explică istoricul Octavian Țâcu.

Istoricul Octavian Țâcu

 

Unionişti sunt în toate partidele, chiar și la socialiști. Chiar și membri ai comunităților de limbă rusă, din Găgăuzia, de exemplu. Dar , cu părere de rău, alta este instrumentalizarea politică a unionismului. Au existat două partide politice care s-au regăsit în Parlament datorită unionismului. Partidul lui Iurie Roșca și Partidul Liberal, care în 2010 a obținut chiar 15% din voturi, ceea ce i-a permis lui Mihai Ghimpu să devină președinte al Parlamentului și președinte interimar.

Acum avem o fragmentare. Există Partidul Unității Naționale , creat de un grup desprins din Partidul Liberal, există partidul Liberal, care s-a compromis politic acceptând să intre în guvernarea lui Plahotniuc, mai sunt Partidul Liberal reformator și Partidul Național Liberal . De ce aceste partide nu se unesc pentru a crea un singur pol? Este o problemă îndelung discutată și cred că fiecare lider își are propria agendă. Dar a existat la un moment dat impresia că există un unionism oligarhic. Adică folosirea unioniștilor împotriva opoziției. În Republica Moldova s-a cristalizat o opoziție la adresa actualului regim oligarhic, formată din partidul Demnitate și Adevăr ( Andrei Năstase, n.r.), Partidul Acţiune și Solidaritate al Maiei Sandu și Partidul Liberal Democrat, care e și parlamentar.

E adevărat, este o coaliție eterogenă, în care sunt și unioniști și stataliști pro-europeni dar care, important de spus, nu sunt antiromâni. Mesajul opoziției este demontarea oligarhiei. Ei, aici începe un lucru interesant. Că permisivitatea la unionism a actualei guvernări dă de înțeles că există interesul de a folosi anumite forțe unioniste, în primul rând din jurul Partidului Unității Naționale, tocmai pentru a ataca opoziția și a-i obstrucționa acțiunile.

Unioniștii văd toate problemele actuale doar într-o unire cu România. Condițiile pentru ca acest lucru să se întâmple sunt imposibil de îndeplinit. Ar fi posibilă în condițiile schimbări a condițiilor internaționale, un cataclism cum a fost în 1918. Mai poate fi realizată printr-un referendum, dar șansele sunt foarte reduse fiindcă tendința generală este către menținerea statalității. O a treia cale ar fi votul în parlament, pentru care ai nevoie de partide  cel puțin pro-europene și cu o atitudine de bunăvoință față de românitate, în general”, ne spune istoricul Octavian Țâcu.

Andrei Năstase, unul din liderii opoziției care se declară antioligarhică, unionismul este mai curând un element al luptei politice interne din Republica Moldova, instrumentalizat în multe direcții.

"Dacă veți căuta pe Google veți vedea tot felul de inepții la adresa noastră. Dacă vin pe filiera pro-rusă, atunci noi suntem agenți ai României, sau ai Europei sau ai Statelor Unite. Dacă vin pe mâna propagandei fals unioniste, suntem mâna Moscovei și talpa iadului. Dacă vin pe zona oligarhică veți afla că noi suntem cei care au prăbușit Republica Moldova , deși eu, personal, nu am fost nicio zi la guvernare sau în administrația locală sau centrală. Există aici niște indivizi care și-au pus eticheta de unioniști. Societatea civilă îi numește unioniști de carton sau de meserie. Eu prefer să-i ignor. Se comportă agresiv și dacă, cumva, nu le răspunzi la întrebarea lor ostentativă dacă ești sau nu unionist atunci gata, te-au etichetat că nu ești român. Eu sunt român, prin sânge, nu prin pașaport”, afirmă Andrei Năstase.

 

 

 

Am discutat despre unionism și cu analistul politic Oazu Nantoi. El ne atrage atenția asupra folosirii fenomenului tocmai în favoarea intereselor politice pro-ruse.

-      Rep: Cum vedeți dumneavoastră mișcarea unionistă?

-      Cum vă place faptul că la 27 martie 2016 se convoacă Sfatul Țării numărul doi , se țin discursuri patriotice , lacrimile țâșnesc de  bucurie și se proclamă că la 27 martie 2018 se va produce a doua Unire? A doua Unire nu a avut loc, dar imediat, agentul rus Irina Vlah ( bașkan al Găgăuziei, n.r.) organizează pentru agentul rus Igor Dodon un marș pentru apărarea statalității moldovenești. Și agentul rus Igor Dodon declară că jandarmul român nu va călca pe teritoriul moldovenesc. Prin urmare, la 27 martie a fost dat startul campaniei electorale pentru agentul rus Igor Dodon. Cine vrea înțelege. Mai multe lucruri au devenit business în Moldova... Iar atunci când lumea îmi vorbește de unire eu nu mă rușinez să întreb: ce vrei să unești și cum?

 

 

-      Rep: Dar la începutul anului au fost semnate mai multe declarații de unire , în mai multe localități. Cum explicați aceasta?

-      Vă explic. Imediat după semnarea declarațiilor, am găsit pe un site apartenența politică a primăriilor respective. După o jumătate de oră, informația a dispărut.

-      Rep: Ce apartenență aveau?

-      P.D. ( Partidul Democrat al lui Vlad Plahotniuc, n.r.) . Când Simona Halep joacă tenis, joacă cu cineva. Cineva îi ridică mingea. Și iată că și lui Dodon i se ridică mingea prin semnături. Spuneți-mi, vă rog, care e impactul acestor semnături?

-      Rep: Juridic, zero. Dar social... cred că cei mai mulți oameni au semnat de bună credință.

-      Vreți să mă convingeți că unirea e inevitabilă și trebuie să dăm fuga după o sticlă de vin ca să scurtăm așteptarea ... Cu sticla de vin nu e o problemă, dar cu unirea ... îmi pun întrebări. Deoarece, vă spun, puterea e uzurpată de un regim banditesc. Care unire? Ce vreți să uniți?