Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Poate scăpa R. Moldova de umbra Rusiei?

monumentul-eternitatea-din-chisinau.jpg

Partea centrală a memorialului Eternitate este o piramidă cu cinci puști de 25 metri înălțime
Complexul Memorial Eternitate din Chișinău - înălțat în cinstea soldaților sovietici care au murit în Al Doilea Război Mondial pentru reocuparea teritoriului Basarabiei (arhivă)
Sursa imaginii: 
Eduard Vasilica / RFI Romania

Când vine vorba despre proiectele Republicii Moldova, un lucru este clar de la bun început. Rusia este un element inconturnabil. Influența rusă este majoră în spațiul dintre Prut și Nistru, fie că vorbim despre mass-media, cultură, limbă și, bineînțeles, politică.

Totuși, de când cu Acordul de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană, Rusia a încetat să mai fie principala piață de export a Republicii Moldova. Din biroul Premierului Pavel Filip, relația cu Rusia se vede în nuanțe destul de întunecate.

Desigur, Rusia este un actor destul de important și Republica Moldova a avut legături speciale cu Rusia. Exporturile, care sunt acum de peste 65% către țările Uniunii Europene, în trecut se făceau pe piața Rusiei. În câteva rânduri, când Rusia ne-a impus embargouri economice, Republica Moldova a avut de suferit. Și acum continuă acest lucru. Chiar dacă suntem într-un acord al statelor independente, al CSI, cu Rusia și sunt reguli de joc stipulate în acord, Rusia aplică taxe vamale pentru 19 poziții tarifare din Republica Moldova. Este o încălcare directă a acestui acord. Dincolo de aceasta, trupele rusești staționează în Transnistria. Sunt trupe care staționează ilegal.

 

 

Vorbeați și despre afacerea Laundromat. Cu părerea de rău, spun că Rusia nu colaborează cu Republica Moldova. Așteptăm răspunsuri la întrebările pe care le-am adresat Rusiei în legătură cu acea enormă spălare de bani care a avut loc prin Republica Moldova. După ce noi am intensificat acele investigații, Rusia a început niște presiuni pe funcționarii din Republica Moldova, care mergeau în Rusia. Culmea este că mergeau la invitația oficialilor din Rusia și apoi erau intimidați la intrarea în țară, chiar în aeroport. Erau ținuți ore în șir, interogați. Am fost în situația de a înainta acest demers Federației Ruse. Până în ziua de astăzi, oficialii Republici Moldova nu merg în Rusia."

În schimb, Ion Ceban, unul dintre liderii socialiștilor, partidul Președintelui Igor Dodon, crede că Republica Moldova ar putea rămâne într-o neutralitate avantajoasă în raport cu estul și vestul. Din punctul său de vedere, problema este legată de politica guvernului de la Chișinău față de Rusia.

Vrem relații bune absolut toți, dar reieșind, în primul rând, interesele naționale ale Republicii Moldova. Nu vrem să ne împrietenim cu cineva împotriva cuiva”, spune fruntașul socialist.
El este convins că neutralitate poate să funcționeze, dacă există voința politică a celor care se află la guvernare. Spre exemplu, explică el, relațiile tensionate în raport cu Federația Rusă sunt provocate de actuala guvernare și nu aduc beneficii nici producătorilor autohtoni, nici altor categorii de agenți economici care prestează servicii și nici populației Republicii Moldova.

Ion Ceban, unul dintre liderii socialiștilor, partidul Președintelui Igor Dodon, la o conferinta de presa
Ion Ceban
Sursa imaginii: 
today.md

Trebuie să ținem cont de faptul că avem peste 600.000 de cetățeni ai Republicii Moldova care lucrează sau sunt stabiliți permanent pe teritoriul Federației Ruse. Asta înseamnă echivalentul forței de muncă pe care o are Republica Moldova aici, acasă. Acești oameni trimit bani. Avem relații comerciale. Până la urmă, avem foarte multe categorii de produse pe care nu putem să le exportăm pe piața Uniunii Europene. Pur și simplu nu este nevoie de aceste produse acolo”, spune Ion Ceban.

Pentru analistul politic Cornel Ciurea, soluția ar fi practicarea unui joc de echilibru în raport cu Rusia, o entitate pe care o vede prea puternică pentru ca mica republică dintre Prut și Nistru să se poată desprinde cu totul. Însă, o marjă de manevră ar putea fi obținută.

Pentru el, Rusia este o amenințare, dar în același timp, deocamdată, nu este una fatală. ”În aceste condiții, ne permite să practicăm propriul nostru joc prin repudiere, prin a respinge Rusia. Aceasta este nota distinctivă a actualei guvernări, prin a arăta că vrem să ne emancipăm și să scăpăm de influențele nocive care vin din spre est. În mod paradoxal, această alură, această prestanță a noastră, aceste politici pe care le formulăm sunt o oportunitate de fi acceptați pe o anumită traiectorie de modernitate”, spune analistul.
Desprinderea de Rusia nu este posibilă, spune el. Dar nici reintrarea ”în țarcul Rusiei” nu va fi acceptată de foarte mulți oameni.

Analistul politic Cornel Ciurea intervievat de Ovidiu Nahoi, pe o terasa din Chisinau
Analistul politic Cornel Ciurea

Într-un fel putem spune că e un joc, că e o mimare a desprinderii, dar această mimare trebuie să fie tratată de Moscova foarte serios. La un moment dat ar putea să se transforme în realitate. În tot cazul, acțiunile Rusiei sunt punitive, dar tolerabile. Prin punitive mă refer la embargoul economic, la prezența unor agenți de influență aici, pe teritoriul nostru. În același timp, nu putem spune că am fost sancționați dur de către Rusia. Am avut, de câteva ori, posibilitatea unei fronde care a fost tolerată de Rusia. Mă refer la expulzarea diplomaților, a agenților ruși, la blocarea accesului militarilor ruși prin aeroportul Chișinău, la posturile de televiziune, schimbările în ceea ce privește codul audio-vizualului. Există posibilitatea unor manevre la care recurgem”, crede Cornel Ciurea.

O abordare cu totul diferită o are analistul politic Oazu Nantoi. Pentru el, Rusia nu va renunța la proiectul de federalizare a Republicii Moldova, aparținând vicepremierului rus Dmitri Kozak. Potrivit acestui plan, regiunea transnistreană ar urma să devină o parte autonomă a Republicii Moldova, astfel încât, nicio decizie strategică a Chișinăului nu ar mai fi posibilă fără unda verde de la Tiraspol. Planul a fost respins în ultimul moment, sub președinția comunistului Vladimir Voronin, însă va fi repus pe tapet, crede Oazu Nantoi.

 

 

Noi suntem condamnați să alunecăm sub cizma rusească din momentul în care, la 11 iulie anul curent, prin decretul lui Putin, același Dmitri Kozak, ca și în 2003, a fost desemnat reprezentant special al președintelui pentru relaţiile comercial-economice. Să fim serioși. Cum i-am spus unui prieten de la București: eu nu îmi imaginez ca același Dmitri Kozak să vină în anticameră la același Vladimir Putin și să îi spună că aceiași moldoveni i-au dres pe ei, ca în 2003. Acum, ei se joacă, mai ales că a apărut Ucraina. Rusia vrea să impună Ucrainei precedentul care va fi testat în cazul Republicii Moldova. Planul Kozak e deja este resuscitat. Eu nu vă pot spune nume de persoane, dar asta este. Pentru ce este desemnat Kozak? Pentru ce a fost chemat ca un bobic, Dodon a doua zi la Moscova, fiind însoțit de agentura rusească. Deja am obosit să repet chestiile astea. Este încă un moment, 15-17 ianuarie 2017, prima vizită oficială a lui Dodon la Moscova. I s-a oferit o vizită la cel mai înalt nivel. După ce Dodon a plecat, în ziua de 18 ianuarie 2017, pe pagina de ziar „Izvestia”, o oarecare doamnă Tamara Buzencova, care este director adjunct al Institutului Rus de Cercetări Strategice, (a publicat un articol.) Institutului Rus de Cercetări Strategice îl are drept fondator pe Putin și directorul este Fratkov, fostul șef al SIE rusesc. Așa cum am scris într-un comentariu de-al meu, este ceva de tipul SIE de la București, numai că mult mai competent și eficient în cazul Republicii Moldova. Această doamnă a scris că Dodon a venit cu ale lui, dar Rusia este interesată de rezolvarea problemei transnistrene și dacă cineva, la Chișinău, va încerca să repete trădarea din 2003 să țină cont de experiența Georgiei și a Ucrainei."

O.N: Asta este o amenințare pe față!

Oazu Nantoi: "Da, dar eu nu pot striga numai despre amenințări rusești în condițiile prostiei moldovenești și trădării noastre."

 

Ne apropiem de finalul călătoriei noastre în Republica Moldova, iar în viitorul episod, care va fi și ultimul, ne vom întreba „Care este, totuși, viitorul acestei țări?”.