
Reportaj RFI
Iași: Mănăstirea Golia - campioana investițiilor europene după un artificiu între Consiliul Județean și Mitropolie
nou1.jpg

La începutul anilor 2000, mănăstirea părea a fi un șantier fără de sfârșit. Schelele care înconjurau obiectivul istoric erau amplasate mai degrabă pentru a evita deteriorări serioase, decât pentru a executa lucrări de anvergură, iar poveștile istorice urmăreau conturul fiecărei fisuri. Au urmat apoi două investiții cu fonduri europene care au schimbat complet ansamblul, după ce Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Consiliul Județean Iași au identificat un artificiu administrativ pentru ca proiectele să fie eligibile.
Investițiile derulate la Mănăstirea Golia au cuprins mai multe etape de reabilitare, refacere și de conservare, dar și modernizarea străzilor din vecinătate, ca urmare a unui parteneriat încheiat între Consiliul Județean și Primărie. Ansamblul monahal a fost afectat de-a lungul timpului de mai multe incendii, dar şi de cutremurele din anii 1977 şi 1982. Până când autoritățile s-au gândit să acceseze fonduri prin programul PHARE 2004-2006 de preaderare, Ansamblul Mănăstirii Golia era doar o umbră a fortăreței impunătoare a epocii medievale, iar Turnul se deteriora aproape la fiecare vibrație produsă de tramvaiele din apropiere.
“Imaginea era dezastruoasă [n.r înainte de proiectele de reabilitare]. Cu atât mai mult că este o mănăstire fortăreață în mijlocul orașului, cu ziduri de apărare. A fost un moment în care s-a părut că pe preaderare se puteau face proiecte pe situații de acest fel, doar că mănăstirile, bisericile nu aveau eligibilitate. La momentul respectiv domnul președinte al Consiliului Județean Iași, Lucian Flaișer, a avut puterea să îl convingă pe Preafericitul Patriarh, atunci era Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Daniel, să se face o donație din partea Mitropoliei către Consiliul Județean Iași. Noi ca autoritate teritorială eram eligibili. În acest fel în anul 2005, în ianuarie, acest monument cu tot ce aparține de el a intrat în patrimoniul nostru”, își amintește consilierul Georgiana Niculescu de la Consiliului Județean Iași, fost manager de proiect al investițiilor de la Golia.
Prima etapă a proiectului a beneficiat de o investiție de 4, 8 milioane de euro, fără TVA, două-treimi din această sumă reprezentând fonduri europene. Rezultatul final a beneficiat și de recunoaștere internaţională, după ce proiectul a obținut Premiul Europa Nostra şi al Uniunii Europene, la categoria Conservare, în cadrul Premiilor Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural, la ediția din 2012 din Portugalia. Un premiu de la care a încolțit ideea și pentru a doua fază a unei investiții europene prin Programul Operațional Regional:
“La momentul respectiv au fost 38 de țări care au depus proiecte, proiectele depuse au fost în număr de 226. Noi am fost singurul proiect din România laureat pe secțiunea de conservare. Al doilea proiect a fost gândit în continuarea primului, pentru că noi ne-am spus și cei de la Europa Nostra ne-au transmis că dacă proiectul ar fi avut în acea reabilitare prinsă și pictura, atunci eram pasibili de a fi vinovați de a obține marele premiu”, completează Georgiana Niculescu.
A doua etapă a proiectului derulată pe POR 2007-2013 - Axa prioritară 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor - poli urbani de creștere a presupus refacerea picturii interioare, modernizarea străzilor din jurul mănăstirii și instalarea unui iluminat arhitectural. Peste 50 de artiști de restaurare au lucrat la restaurarea picturii murale din interior. Valoarea totală a proiectului de restaurare a Mănăstirii Golia s-a ridicat la aproximativ 6,2 milioane de euro, Uniunea Europeană contribuind cu circa 3,3 milioane de euro, 1,1 milioane de euro provenind de la bugetul de stat, iar restul de la Consiliul Judeţean Iaşi.