Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Omagiul Franţei adus lui Charles Aznavour (Reportaj AUDIO)

20181005_110127.jpg

Presedintele Emmanuel Macron se reculege în fata sicriului lui Charles Aznavour în Curtea de onoare a Invalizilor, 5 octombrie 2018
Presedintele Emmanuel Macron se reculege în fata sicriului lui Charles Aznavour în Curtea de onoare a Invalizilor, 5 octombrie 2018
Image source: 
Vasile Damian

La Paris a avut loc vineri dimineaţa ceremonia de omagiu pentru Charles Aznavour. Cântăreţul francez de origine armenească a murit luni, întâi octombrie, în vârstă de 94 de ani. Inainte să fie înmormântat sâmbătă doar în prezenţa familiei şi a apropiaţilor, omagiul naţional a fost prezidat de Emmanuel Macron în curtea de onoare a Invalizilor.

Aproape 2.000 de persoane au asistat în curtea Invalizilor la omagiul naţional adus lui Charles Aznavour. O ceremonie oficială la care pe lângă familia artistului franco-armean, personalităţile culturale şi politice franceze, au fost invitaţi şi liderii politici de la Erevan, în speţă preşedintele Armeniei, Armen Sarkissian şi premierul său, Nikol Paşinian.

Printre francezii prezenţi să-i amintim doar pe foştii preşedinţi, socialistul François Hollande şi conservatorul Nicolas Sarkozy venit cu soţia sa, Carla Bruni. Printre artiştii veniţi să-şi ia rămas bun de la Charles Aznavour i-am văzut pe actorul Jean-Paul Belmondo şi pe cântăreaţa Mireille Mathieu.

Intrarea sicriului purtat de gărzile republicane a fost însoţită de o melodie cântată la duduk, un fel de flaut tradiţional armenesc.

Pus în mijlocul curţii de onoare a Invalizilor, sicriul lui Charles Aznavour era acoperit cu drapelul francez iar la picioarele sale era o coroană de flori în culorile steagului armenesc.

La cererea familiei artistului decedat şi în prezenţa oficialilor de la Erevan, a fost intonat pe lângă Marseieză, imnul francez, şi cel armenesc.

Macron: „Poţi deveni francez şi prin limba vorbită, limba iubită, lucrată şi celebrată”

Primul care a luat cuvântul apoi a fost Nikol Paşinian. Premierul armean l-a descris pe Aznavour ca fiind „maestrul cântecului francez care a schiţat de-a lungul deceniilor zâmbete pe feţele a milioane de oameni”.

După o scurtă pauză muzicală în care s-a putut auzi o celebră melodie a lui Charles Aznavour, „Ils sont tombés”, interpretată în armenească şi compusă în memoria victimelor genocidului armean, printre care şi mama artistului...a venit rândul preşedintelui francez să se exprime.

Pe un ton vizibil emoţionat, cu o voce foarte slabă în anumite momente, Emmanuel Macron a reamintit că „poţi deveni francez nu doar vărsând sânge pentru Franţa dar şi prin limba vorbită, limba iubită, lucrată şi celebrată. Francez precum Kessel şi Gary, Apollinaire şi Ionescu, francez precum Aznavour”.

Inainte de terminarea ceremoniei, invitaţii au avut ocazia să mai audă o ultimă dată vocea lui Aznavour răsunând în curtea Invalizilor.

In fine, după o oră de ceremonie oficială, sicriul lui Charles Aznavour a ieşit pe poarta de onoare a Invalizilor sub aplauzele celor prezenţi şi pe melodia „Emmenez-moi” cântată la pian şi voce de corul gărzii republicane.

In faţa Invalizilor, autorităţile au montat un mare ecran pentru ca oamenii de rând să poată şi ei urmări ceremonia – care a fost şi retransmisă în direct de 5 canale de televiziune.

Primul intrelocutor îmi spune că a venit acolo pentru că „melodiile lui Aznavour sunt tinereţea mea, sunt născut în anii 50. Este unul dintre puţinii cântăreţi căruia îi ascult şi cuvintele. Imi dau seama acum că-i cunosc aproape toate melodiile pe de rost”.

O mamă venită cu fetiţa ei apreciază „ceremonia fabuloasă, formidabilă, omagiul foarte sobru şi scurt. Am foarte încântate şi eu şi fata mea să putem împărtăşi acest moment, să-i aducem un ultim omagiu cu sufletul nostru”.

In fine, ca la orice ceremonie, există şi nemulţimiţi. Bărbatul care îmi vorbeşte regretă că nu s-a făcut şi un omagiu popular, „o procesiune cum i s-a făcut acum un an lui Johnny Halliday. Sute de persoane au fost puse să stea pe Esplanada Invalizilor în timp ce în interior, în curtea de onoare, stau doar invitaţii şi VIPii”.

Trebuie spus că omagiul naţional adus la Invalizi lui Charles Aznavour a suscitat rezerve şi printre anumiţi artişti. Cântăreţii Michel Fuguain şi Hugues Aufray au regretat o ceremonie „prea elitistă”.

Cântăreţul franco-armean va fi înhumat sâmbătă într-un cimitir din periferia capitalei franceze, alături de părinţii lui şi unul dintre fii săi, doar în prezenţa familiei. In prealabil, o scurtă ceremonie, rezervată tot apropiaţilor, va fi celebrată la catedrala armenească din Paris.

 
Omagiul Franţei adus lui Charles Aznavour (reportaj AUDIO)