
Reportaj RFI
Franţa: Preoţii i-au îndemnat insistent pe români să meargă la vot ca să "apere familia" (Reportaj AUDIO si FOTO)
20181007_110623.jpg

Ca mai peste tot în ţară dar şi în străinătate, până duminică la ora prânzului, prezenţa a fost foarte slabă la secţiile de votare din Franţa. Saltul cantitativ remarcat în după-amiaza zilei de duminică se datorează probabil apelurilor lansate de preoţi la slujbele din dimineaţa acelei zile.
Icoane si informatii despre referendum, în incinta parohiei sfintelor Parascheva si Genoveva din Paris (Foto: Vasile Damian)
Am asistat la sfânta liturghie la parohia sfintelor Parascheva şi Genoveva, găzduită într-o criptă a bisericii Saint-Sulpice din Paris. Predica ţinută apoi de preotul de acolo ni s-a părut extrem de dură. Evocând "pumnul care s-a pus în gura" celor 1,5 milioane de francezi care au ieşit în stradă în trecut contra mariajului homosexual, prelatul a constatat că "forţele întunericului s-au impus în cele din urmă". Referindu-se explicit la referendumul privind redefinirea căsătoriei, preotul Nicolae Florea i-a avertizat apoi pe numeroşii enoriaşi că, "copii noştri nu vor mai avea repere din cauza mârşăviei ONGurilor. Miza referendumului este imensă, ce se decide acum este extrem de important" a mai insistat prelatul dând vina şi pe "intelighenţia neamului care este supusă unor dictate venite din afară". In opinia preotului, o modificare a Constituţiei este esenţială pentru că astfel "le va fi greu tuturor ticăloşilor să mai schimbe cum vor ei legea". O mamă de lângă mine, pătrunsă de spusele preotului, mi-a confirmat apoi că va merge la vot fără greş. "Familia este un soţ şi o soţie nu dois au două" îmi spune ea hàhăind.
"E important să mergeţi la vot dacă nu vreţi să aveţi căsătorii homosexuale precum în Anglia sau Franţa" le-a mai spus celor prezenţi la biserică preotul uneia dintre cele mai importante şi respectate parohii ortodoxe româneşti din Paris. Intr-un alt moment al prelegerii el a făcut chiar o paralelă între ceea ce se întâmplă în Franţa cu mariajul gay şi îndoctrinarea islamiştilor din Daech. "Nu trebuie să acceptăm dictatura tiranică a minorităţilor" a mai spus preotul amintind că ceea ce azi e legal în Franţa, acum 30 de ani era "un păcat, o boală psihică". Ce e azi legal în Franţa de mai bine de 5 ani, tânărul de la slujbă nu-l vrea. "Nu vreau să apară şi în România lucruri care există în ţări dezvoltate" îmi spune cel care trăieşte la Paris.
Lume multà la slujba de duminicà la parohia sfintelor Parascheva si Genoveva din Paris (Foto: Vasile Damian)
"Vor să ne spargă familia ca să devenim sclavi. E deci de datoria voastră să mergeţi azi la vot - păcat că ieri (sâmbătă) nu au fost destui la urne" a încheiat preotul amintind că îndemnul vine şi de la mitropolitrul Iosif, arhiepiscopul ortodox al Mitropoliei Române a Europei occidentale. Inainte de a-şi lua rămas bun de la numeroşii enoriaşi, preotul a profitat de ocazie pentru a critica vehement "mass-media care este împotriva noastră şi care ne manipulează". "Soros şi slugile lui" au fost şi ele ţinta părintelui Nicolae care spune că regretă "că ne-am vândut ţara străinilor. Să nu ne vindem şi sufletele" a conchis cel care evocase puţin mai devreme "gunoaiele homosexuale". Un discurs pe placul doamnei din dreptul biserii Saint-Sulpice pentru care o familie este "un bărbat şi o femeie".
După slujba şi predica de la parohia sfintelor Parascheva şi Genoveva, am plecat spre cele 4 secţii de votare pariziene. Secţii în care nu aveau să întârzie să apară şi o mare parte din enoriaşii întâlniţi mai devreme.
Putinà lume la ora prânzului la sectia de votare din salonul de aur al palatului Béhague, resedinta ambasadorului României în Franta, unde era o sectie de votare (Foto: Vasile Damian)
Două secţii se aflau chiar în incinta Palatului Béhague, reşedinţa ambasadorului României. A treia era instalată în consulatul României şi a patra la ICR.
De fiecare dată când am intrat într-o secţie, erau mai mulţi reprezentanţi ai biroului decât votanţi. Printre puţinii cu care am stat de vorbă, un fatalist, venit să spună DA dar convins că cu timpul, lucrurile se vor schimba în sensul nedorit de el.
Una din putinele votante venite la ora prânzului la sectia din incinta ICR Paris (Foto: Vasile Damian)
Am fost surprins să constat că unii dintre votanţii tineri veniseră ca să se asigure că la nevoie, se pot reîntoarce "într-o ţară în care familie este familie, nu ca în Franţa".
In cele din urmă o ultimă mărturie, care din păcate demonstrează că a fii credincios nu înseamnă neapărat şi a fii decent în declaraţii.
Nici la sectia consularà din Paris unde era un birou de vot, nu era lume multà la ora 13 (Foto: Vasile Damian)
Prezenţa la urnele din Franţa a fost vizibil în creştere mare după predicile din dimineaţa de duminică, atât la Paris cât şi în restul Hexagonului. Cei mai mulţi români au votat la Pantin şi Montrouge, două localităţi din periferia Parisului unde este concentrată o populaţie venită în mare parte în ultimii ani în Franţa.