
Reportaj RFI
Referendumul pentru redefinirea familiei nu a reușit să-i mobilizeze nici pe românii din Spania
Referendumul pentru redefinirea familiei în constituţie nu a reușit să-i mobilizeze nici pe membrii comunităţii româneşti din Spania, după cum ne arată minima prezență la urne.
În Spania, dreptul la căsătorie al cuplurilor de același sex a fost recunoscut încă din anul 2005, fiind a treia țară din lume care a făcut acest demers legislativ, deși a fost o temă controversată care a generat în acel moment o puternică opoziție din partea Bisericii Catolice și a Partidului Popular. Într-o primă lectură legea care a permis căsătoria persoanelor de acelaşi sex a fost aprobată de Congresul Deputaților cu o majoritate simplă, dar în camera superioară a parlamentului textul a fost vetat inițial de 131 de senatori. Trimisă înapoi la Congres, legea a fost adoptată în cele din urmă și a intrat în vigoare în lună iulie a anului 2005 . Încă din anul 2011 un sondaj de opinie arătat că peste 56% dintre spanioli sunt în favoarea căsătoriei între persoane de același sex și că sunt de acord ca aceștia să adopte copii, iar un alt studiu internațional din anul 2013 afirma că Spania este țara cea mai tolerantă față de homosexualitate, cu o rată de acceptare de peste 88% din populație.
Ținând cont de acest context, am încercat sa aflu care este părerea românilor care trăiesc în Spania şi care au venit să voteze în cadrul referendumului pentru redefinirea familiei, de ce este important pentru ei acest referendum și ce opinie au despre societatea spaniolă din această perspectivă.