Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Holocaustul uitat, romii în Transnistria: 2. Foamete, moarte, tăcere

holocaustul_romilor.jpg

Romi deportați în Transnistria
Peste 25000 de romi au fost deportați în Transnistria dintre care circa 11000 au murit ca urmare a deportării
Sursa imaginii: 
Yad Vashem

Holocaustul romilor din România este foarte puțin cunoscut. Deși în număr mult mai mic decât evreii, romii deportați în Transnistria au suferit o soartă asemănătoare celei a evreilor, dar mărturiile lor sunt mult mai puține 

Așa cum ați aflat din episodul trecut, pe 31 mai 1942 dictatorul fascist Ion Antonescu a ordonat deportarea în Transnistria a unei mari părți a romilor din România.

În toamna acelui an, Brăilă Constantin, pe atunci în vârstă de 11 ani, a ajuns acolo cu familia sa în vagoane de vite și imediat ei au fost puși la munci agricole într-o fermă rechiziționată de stat, la Delenii 2. 

"Acolo nu eram păziți, venea un soldat și un brigadier și ne obliga dimineața să mergem la muncă. Cine nu putea să iasă era lăsat o zi, două, trei, patru, cinci, iar după 10 zile veneau nemții și îl executau, îl împușcau. Am fost și eu martor la execuții", spune Brăilă Constantin.

În decembrie 1942 Brăilă Constantin și lotul de romi din care făcea parte a fost mutat în satul Cazîrca, unde lucrurile au luat o întorsătură tragică.

"Din 400 câți eram când am ajuns în sat, abia dacă am mai rămas 100. Mulți au murit de tifos exantematic, acolo au murit bunicii mei și un unchi de 22 ani", își amintește Brăilă Constantin.

Acte de canibalism

În Transnistria situația era atât de disperată încât în unele cazuri s-a ajuns chiar la canibalism. Dar aceste situații au fost multă vreme ținute sub tăcere.

Brăilă Constantin

Brăilă Constantin a fost deportat la 11 ani în Transnistria

 

"La romi există o dihotomie între pur și impur. Partea de sus a corpului e pură, în timp e cea de jos e impură. Și dacă un bărbat mânca din pulpele soției sale, cum povesteau supraviețuitorii, el devenea impur. De aceea supraviețuitorii care povestesc despre canibalism întotdeauna spun că acesta se petrecea în altă familie, în alt neam, nu în neamul lor, deoarece cine făcea așa ceva devenea spurcat", explică Maria Luzia Medeleanu, de la Centrul de Cercetări Sociologice Romane Rodimata.

După înfrângerea trupelor germane și a aliaților lor români la Stalingrad în februarie 1943 mersul războiului s-a schimbat și frontul s-a apropiat din ce în ce mai mult de Transnistria, iar romii au primit ordin să se întoarcă în România.

Patru luni a durat drumul reîntoarcerii lui Brăilă Constantin și al supraviețuitorilor din familia sa și când au sosit la Alexandria și-au găsit casa devastată și goală, dar el spune că vecinii români s-au bucurat de revenirea romilor din deportare.

După război, subiectul Holocaustului romilor a fost total trecut sub tăcere. Abia în după căderea comunismului și deschiderea arhivelor subiectul a început să iasă la suprafață.

În Raportul Comisiei Wiesel despre Holocaustul din România, recunoscut oficial de statul român, numărul romilor deportați este estimat la 25500 iar al celor morți în urma deportării la circa 11000.

Germania a plătit despăgubiri unei părți a supraviețuitorilor, de ordinul sutelor, deși cererile au depășit 1000, în sumă de circa 9000 de euro pe persoană.

Holocaustul privit astăzi

Cum a rămas însă Holocaustul în memoria colectivă a romilor? Sociologul Gelu Duminică, care a avut rude deportate în Transnistria înfățișează o imagine dezolantă.

Gelu DuminicăGelu Duminică spune că Holocaustul este prea puțin cunoscut în comunitatea romilor

 

"Pentru noi Holocaustul e mai mult un discurs al elitelor. La nivelul comunității dacă te duci și le spui de Holocaust, se uită ăia strâmb la tine. Dacă spui de Bug, da, dacă spui de Antonescu, e, îl mai înjură poate unul, doi, că ei pun egal între râul Bug și Antonescu din poveștile pe care le-au auzit, dar dacă le spui prima oară că Antonescu a omorât romi, se uită strâmb la tine", spune Gelu Duminică.

"Noi am învățat ani de zile din manualul de istorie de sclavia afro-americanilor, dar nu de sclavia romilor. Noi aflam despre ororile regimului Horthy, dar nu învățam despre ororile regimului Antonescu", adaugă el.

Ce a însemnat Holocaustul romilor pentru un supraviețuitor?

"A însemnat o pedeapsă nemeritată. Părinții mei n-au comis crime, n-au fost la pușcărie, erau complet curați. Pentru asta să fim trimiși la robia asta, la nenorocirea asta, la suferința asta, la moartea asta - au murit atâția oameni, tineri, copii - a fost o nedreptate", încheie Brăilă Constantin.

 
Ascultați partea a doua a reportajului despre Holocaustul romilor realizat de Petru CLEJ