Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Memorialul genocidului armean (Reportaj VIDEO)

poza_genocid.jpg

Memorialul genocidului armean din Erevan, capitala Armeniei
Memorialul genocidului armean din Erevan, capitala Armeniei
Image source: 
wikiwand

La Erevan, capitala Armeniei, există un Memorial botezat „Tsitsernakaberd” -  „fortul rândunicilor”. El este dedicat victimelor genocidului armean comis de guvernul „Junilor Turci” între anii 1915-1916. Circa 1,5 milioane de armeni au fost atunci ucişi.

Memorialul este compus dintr-o piramidă subţire, înaltă de 44 m, 12 stâlpi înclinaţi din bazalt în mijlocul cărora arde flacăra veşnică. De-a lungul aleeii care duce la piramidă şi flacără există un zid de 100 m pe care sunt înscrise principalele sate armeneşti din fostul Imperiu otoman în care au avut loc masacrele.

Pe 24 aprilie, an de an, mii de oameni depun o floare în jurul flăcării veşnice. Din 1995 încoace, personalităţi din lumea întreagă plantează un brad în jurul memorialului şi scriu ceva pe placa de la baza acestuia. Există astfel brazi plantaţi de numeroase asociaţii evreieşti, de preşedinţii francezi Jacques Chirac, François Mitterrand şi François Hollande, de rusul Vladimir Putin, de Papii Ioan-Paul al II-lea şi Francisc, de liderul moldovean Igor Dodon şi de şefii de stat români Ion Iliescu şi Traian Băsescu.

Tot în 1995 s-a deschis şi un muzeu circular subteran în care se pot vedea sute de fotografii şi publicaţii referitoare la genocidul comis de „Junii turci” între 1915 şi 1916.

Idea memorialului a luat naştere pe 24 aprilie 1965 cu ocazia aniversării a 50 de ani de la debutul genocidului. Un milion de persoane au ieşit în ziua aceea pe străzile Erevanului, pe atunci capitală a unei republici sovietice. Decizia a fost luată de a construi un mic memorial. 69 de proiecte au fost depuse în cadrul competiţiei ce s-a derulat. Mic pe planuri, memorialul final va deveni în realitate unul enorm, inaugurat în 1968.

 

 

 
Memorialul genocidului armean