Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


La fiecare două zile o româncă este ucisă de partenerul său

Violenta-impotriva_femeilor.jpg

Violenta-impotriva_femeilor
decor violenta impotriva femeilor
Image source: 
Ana Maria Florea Harrison

Sâmbătă, ora 15.00, Parcul Colțea de lângă Piața Universității din București. Un decor trist. Vase sparte, tacâmuri aruncate, un făcăleț căzut pe jos, cuțite… lângă aceste obiecte care reprezinta scene ale violenței în familie, stau sinistru câteva rame cu inimioare pe care scrie Love. Câteva siluete roșii reprezintă corpurile femeilor ucise de bărbații lor. 

Cartoane negre, legate între ele cu sfoară, poartă pe etichete albe numele femeilor ucise : Oana Plăcintă, 26 de ani, omorâtă prin lovituri de cuțit de fostul iubit, Lavinia Penl – 40 de ani, înjunghiată în gât de fostul soț, Marinela Toma - 30 de ani, înjunghiată de fostul soț…  nu pot citi lista numelor femeilor ucise doar într-un an în România. Statisticile arată că o femeie este omorâtă de partener sau fostul partener la fiecare două zile.

O româncă din patru declară că a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său, spune Cristina Horia, directoare executivă al Fundației Sensiblu, care oferă adăpost victimelor violenței în familie. Fundația Cristinei Horia este unul dintre celei 20 de ONG-uri care s-au alăturat unui marș organizat sâmbătă, 20 octombrie, pentru susținerea victimelor violenței în familie. Statisticile aratră că în România, 26% din crimele comise anul trecut, s-au petrecut în familie și doar 4 din 100 autori ai unor fapte de violență în familie au fost inculpați.

Cristina Horia le-a spus participanților la marș că statisticile din Romania nu sunt accidente, așa cum declarase Mihai Gheorghiu, lider al coaliției pentru familie.

La marș au participat reprezentanți ai mai multor ambasade precum Franța, Suedia, marea Britanie, Statele Unite sau Finlanda. Am stat de vorbă cu ambasadoarea Franței la Bucuresti, Michele Ramis.

„Acesta nu este primul marș împotriva violenței contra femeilor la care particip. Am făcut-o în toate țările în care am locuit... acum 10 ani, de exemplu, eram ambasadoare în Guatemala și am participat la un marș contra violenței îndreptate împotriva femeilor. Consider că e un subiect universal, că problema este gravă în toate țările. Acum sunt în România și îmi exprim solidaritatea față de victime române, dar și franceze pentră că și la noi sunt multe. Sunt aici pentru a spune că noi cu toții trebuie să știm că această violență nu este legintimă, trebuie ca femeile și copiii să denunțe această violență și agresării trebuie să știe că violența nu este acceptabilă și nu poate fi tolerată. În Franța, o femeie moare la fiecare trei zile sub loviturile partenerului de viață sau ale fostului partener. Statisticile sunt grave peste tot. Ceea ce e îmbucurător este că de 10 ani vorbim despre asta, tabuul a dispărut, e un subiect de discuție, acum 10-15 ani nimeni nu vorbea, femeilor le era rușine,” a spus Michele Ramis.

La coloanele de la Piața Romană m-am oprit să cumpăr apă de la un magazin. La coadă, un tânăr din spatele meu vorbea despre marș crezând că este un protest anti guvernamental. I-am explicat că este unul de susținere a femeilor victime ale violenței în familie. Mi-a răspuns: „Ăsta e pentru mama, pe ea o bate tata.” I-am spus tânărului că poate participa și el la marș pentru a-și susține mama. Mi-a răspuns râzând: „Pai ea trebuie să vină, eu ll bat pe tata dacă vrea să dea în mine.”