Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bienala de arhitectură de la Veneţia 2018 (VIDEO)

img_20181028_172059.jpg

Bazilica San Giorgio Maggiore de la Venetia
Bazilica San Giorgio Maggiore de la Venetia
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

La Veneţia are loc până la sfârşitul lunii a 16-a ediţie a Bienalei de architetură.  Peste 60 de ţări şi zeci de cabinete de arhitectură iau parte la ediţia 2018. Prezentată în Giardini şi Arsenal, manifestarea din acest an are ca temă „Spaţiul liber”.

Pavilionul României prezintă expoziţia „Mnemonics”, „amintiri despre jocuri şi prietenii din faţa blocului şi casa scării”. Bara de bătut covoare, rotativa de metal, leagănul, masa de ping-pong - toate sunt prezente în pavilionul de la Veneţia 2018.

Proiectul se numeşte „Mnemonics”, cuvânt care face referire la anumite simboluri ce evocă amintiri precum leagănul, roata, bara de bătut covoare care devine poartă de fotbal sau bară de gimnastică. Pentru oamenii care l-au experimentat în copilăria lor, acest tip de spaţiu le evocă întreaga amintire. „Am avut vizitatori care au spus că toată copilăria lor e în pavilionul acesta” ne spune custodele pavilionului.

Fosta fabrică de frânghii pentru vase de la Arsenal, „La Corderie”, o superbă sală de 300 m lungime, prezintă cele mai frumoase machete şi proiecte „oficiale”. Pavilioanele naţionale sunt răspândite fie la Arsenal, fie în Giardini. „Leul de aur” pentru cea mai bună participare naţională a fost atribuit pavilionului Elveţiei. Pavilionul Franţei prezintă 10 locuri „infinite” din tot Hexagonul – „Centquatre” din Paris, „La Belle de Mai” din Marsilia, „6B” din Saint-Denis, etc. Pavilionul Albaniei, ununul dintre cele mai simple dar şi reuşite, prezintă un „labirint” de uşi şi fotografii suspendate.