
Reportaj RFI
Forum economic Franţa-România la Paris: trei miniştri şi zeci de patroni prezenţi (Reportaj audio şi foto)
20181206_093829.jpg

Cuvântul de deschidere l-a avut Bruno Le Maire. Ministrul francez al Economiei, gazda Forumului, a reamintit mai întâi legăturile culturale care există între cele două ţări. Adresându-se asistenţei, el a subliniat şi numeroasele investiţii reciproce care există, dovada fiind în opinia lui chiar antreprenorii, şefii de firme importante, marii actori francezi dar şi internaţionali, prezenţi în sală. „Este dovada că Franţa vrea să investească şi mai mult în România”, a insistat Bruno Le Maire.
Promiţând apoi că Franţa va sprijini România în timpul preşedinţiei sale a Uniunii europene, ministrul francez a spus că vrea ca „acest semestru să fie unul util pentru Europa. Trei teme sunt aşteptate în timpul acestei preşedinţii”, a mai spus Bruno Le Maire. „Prima este comerţul. A venit timpul să ameliorăm uneltele multilaterale, cele ale Organizaţiei mondiale a comerţului, pentru a evita ceea ce va provoca o criză economică mondială, şi anume un război comercial între SUA şi China care ar putea face daune colaterale în Europa”.
Profitând de context, Bruno Le Maire reaminteşte apoi că Franţa sprijină pe deplin intrarea României în OCDE – Organizaţia pentru cooperare şi dezvoltare economică.
„Al doilea subiect la care aşteptăm decizii în timpul preşedinţiei române a UE priveşte zona euro. Déjà am stabilit că va exista un buget al zonei euro”, notează ministrul francez al Economiei.
A treia temă la care se referă apoi Bruno Le Maire este „taxarea mai marilor internetului, GAFA - Google, Amazon, Facebook şi Apple - care nu plătesc sau plătesc prea puţine impozite în Europa. Sub preşedinţia română, înainte de martie 2019, trebuie să avem o decizie unanimă a celor 27 în acest dosar. Am arăta astfel că Europa este capabilă să fie înainte, nu în spate. Și ar demonstra un lucru şi mai simplu: acela că Europa are curaj”.
Zeci de oameni de afaceri au asistat la dezbaterile Forumului economic Franta-România din 6 decembrie 2018 (Foto: Vasile Damian)
Intervenţia ministrului francez al Economiei şi Finanţelor a fost urmată de cea a omologului său român. Eugen Teodorovici a început mai întâi prin a se scuza că nu va vorbi în limba franceză.
Derulându-şi apoi discursul dar şi improvizând mult, oficialul român a reamintit cele trei principii pe care România se va baza în cursul preşedinţiei sale a UE: pragmatism, transparenţă şi interesul general sunt cuvintele de ordine. In fine, oficialul român a promis că va încuraja forţele de muncă să rămână în România, printre altele „prin creşteri de salarii”, şi chiar va face eforturi pentru a le atrage acasă pe cele plecate peste hotare. „Ne lipsesc cel puţin un milion de oameni” spune Eugen Teodorovici:
După aceste două intervenţii ministeriale, au urmat o serie de mese rotunde şi dezbateri la care au participat patroni şi oameni de afaceri francezi prezenţi în România. Am stat de vorbă cu unii dintre ei şi le-am pus trei întrebări.
Mai întâi, care sunt atuurile României. Laurent Vallée este secretar general al grupului Carrefour. El ne spune că „România este o ţară cu mare potenţial, cu o creştere importantă de mai mulţi ani şi oameni de calitate care muncesc bine. O ţară dinamică şi un teritoriu cu un puternic potenţial în care grupul Carrefour este implicat de ani de zile”.
Philippe Heim este director general delegat al grupului bancar Société Générale. El notează că „România este una dintre marile ţări ale UE şi în plus beneficiază de o creştere economică importantă. Mediul de afaceri este foarte primitor, motiv pentru care Société Générale a decis déjà de două decenii să se implanteze acolo treptat şi să se dezvolte”.
In fine, Eric Stab este vice-preşedinte al Consiliului investitorilor străini din România şi Preşedinte-Director General Engie România. „Atuurile României sunt numeroase: o piaţă cu potenţial, cu aproape 20 de milioane de consumatori, cu numeroase resurse naturale dar şi umane atrăgătoare. Este şi ceeace explică prezenţa masivă a firmelor franceze pe această piaţă”.
Masà rotundà cu participarea unor mari patroni francezi prezenti în România (Foto: Vasile Damian)
Când i-am întrebat pe aceeaşi investitori cu ce probleme sunt totuşi confruntaţi pe piaţa românească, Laurent Vallée ne spune: „Dificultăţile, problemele pentru Carrefour, sunt infrastructurile care ar trebuie să însoţească dezvoltarea economică a ţării. Ne trebuie şi o previzibilitate privind regulile şi fiscalitatea pentru a ne putea dezvolta activităţile economice”.
Philippe Heim îşi pune probleme cu privire la disponibilitatea forţei de muncă. „Mâna de lucru este rară, o şansă faţă de unele ţări din vechea Europă confruntate cu şomajul. Pot exista apoi incertitudini în România în privinţa cadrului juridic dar aici trebuie să spun că avem cu autorităţile locale un dialog de calitate, lucru care ne dă încredere în ţară”.
Eric Stab reaminteşte şi el domeniile în care România trebuie să facă progrese: „Predictibilitatea, stabilitatea a regulilor economice şi legislative. Există şi o cerere de ameliorare a infrastructurilor exprimată de toţi investitorii. In fine, este problema braţelor de muncă, ne e tot mai greu să recrutăm în România”.
Tot pe Eric Stab l-am rugat să ne spună ce previziuni are pentru România în 2019. „Perspectivele de creştere rămân foarte bune. România ştie că trebuie să-şi continue convergenţa cu restul ţărilor europene şi de aceea oamenii de afaceri, în ansamblul lor, sunt foarte optimişti cu privire la România în 2019”.
Și ce prevede Philippe Heim, Directorul general delegat Société Générale pentru România anul viitor? „Pentru noi perspectivele sunt în continuare pozitive pentru România. Prevedem o aterizare progresivă după un an cu o poate chiar prea mare creştere economică. Economia română va decelera dar în sensul pozitiv pentru a evita dezechilibrele, lucru care este bun.”