Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Agricultură performantă, cu bani europeni. Oportunități și obstacole în Teleorman

utilaje.jpg

Sursa imaginii: 
Andreea Orosz / RFI România

Fondurile europene reprezintă o oportunitate pentru fermieri, fie ei mici sau mari. Cele mai utilizate și accesibile sunt cele pentru achiziționarea de utilaje, spun specialiștii. Paradoxal, însă, accesarea lor devine, odată cu trecerea timpului, tot mai dificilă: birocrația și excesul de zel al autorităților în a efectua controale peste controale reprezintă două dintre cauze, se plâng fermierii. Tot ei recunosc însă că anumite “artificii” folosite în încercarea de a accesa fonduri europene au dus mai mulți tineri fermieri și consultanți în spatele gratiilor. În acest context, am vizitat o exploatație agricolă din Teleorman, într-un județ considerat „cuib al infractorilor”, după cum e descris chiar de unii agricultori de acolo, care consideră că respectă regulile.

 

Ștefan Cainamisir este unul dintre fermierii de succes din județul Teleorman. Îl găsim la fermă, în apropiere de Alexandria, preocupat de secetă. În timp ce în curte tractoarele mișună într-un du-te vino continuu, într-un birou, Ștefan Cainamisir rememorează modul în care a început totul și mai ales cum i-au ajutat fondurile europene să devină competitivi:

Conduc o exploatație agricolă care în prezent lucrează 1800 de hectare. Activitatea agricolă noi am început-o undeva prin 2007 în condițiile în care mult teren din UAT Orbeasca era nelucrat, abandonat de particulari, am zis să încercăm să desfășurăm și această activitate, fără a avea o specializare la bază. Din pasiune, pentru început pe suprafețe mici. An de an au crescut suprafețele astfel încât în 2009 am apelat la fonduri europene”, povestește el.

”Am depus un proiect în valoare de 600.000 de euro și am făcut achiziția de utilaje. Acestea ne-au dezvoltat și într-adevăr ne-au propulsat într-o agricultură performantă pentru că în momentul în care am depus proiectul lucram undeva la 300 de hectare, iar apoi am ajuns în decurs de  7-8 ani să exploatăm o suprafață de peste 1800 de hectare. A fost o oportunitate pe care noi am exploatat-o la momentul potrivit în sensul în care nu dispuneam de banii necesari să facem achiziții din surse proprii de utilaje, iar fondurile europene pe care le-am atras ne-au ajutat în mod considerabil, având in vedere că 50 la sută din valoarea investiției totale a fost nerambursabilă.

Un ajutor nesperat pentru început de drum. Ulterior am mai accesat și alte fonduri europene, în principal tot pentru achiziții de utilaje agricole, dar au fost de mai mică amploare: un proiect de 300.000 de euro și un alt proiect de 200.000 de euro. Evident că având acest impuls a fost mult mai ușor ca să ne dezvoltăm ulterior din surse proprii” explică fermierul.

Pentru că, în final, utilajele performante sunt esențiale în acest domeniu” , continuă el.

 

Birocrație excesivă și rea-voință, obstacole în accesarea fondurilor europene. „Artificii” cu răspundere penală

Între timp însă lucrurile s-au schimbat. Fermierii și-au mai pierdut din entuziasm, iar cauzele sunt multiple, după cum povestește Stelian Cainamisir:

“Poate că unul din factorii care m-au determinat să nu mai accesez aceste fonduri a fost tocmai această birocrație. Paradoxal, birocrația, în loc să  se simplifice, dimpotrivă a devenit din ce în ce mai complicat să accesezi fonduri europene, multe condiții care duc la neeligibilitatea proiectului, condițiile artificiale, o nebunie pur și simplu din partea celor care concep aceste ghiduri, cred că ei sunt rupți de realitate.

Nu au fost în ferme și au impresia că dacă îi dau posibilitatea unui fermier să acceseze aceste fonduri nerambursabile, să se dezvolte, au impresia că dau niște bani din propriul buzunar, de au pus aceste condiții drastice. Aceste ghiduri sunt făcute, culmea, în defavoarea noastră, dacă ai făcut o mică greșeală și sunt cazuri de fermieri pe care îi cunosc personal, care au făcut unele greșeli în accesarea fondurilor europene și s-au trezit că au avut control de la Departamentul pentru Lupta Antifraudă și au ajuns chiar să dea cu subsemnatul, să i se întocmească dosar penal și să fie anchetați de către DNA. Au ajuns ca din niște greșeli, necunoștințe sau anumite scăpări, să ajungă pe mâinile anchetatorilor, să ramburseze sumele primite cu titlul de avans din bani europeni. Poate că acesta a fost un motiv, având în vedere că la noi în județ au fost multe cazuri în care tineri fermieri au fost cercetați sau chiar condamnați ulterior pentru aceste greșeli pe care le-au făcut în accesarea fondurilor europene, asta m-a determinat pe mine să nu mai accesez decât dacă într-adevăr îndeplinesc criteriile de eligibilitate. Adică, să nu încerci să faci un „artificiu nevinovat” care să-ți atragă ulterior răspunderea penală.

Rep: Le numeați greșeli, deci așa le vedeți?

S.C. Da, anumite greșeli în modul de întocmire a documentelor, care au fost depuse la dosarul de finanțare, care au putut conduce la interpretări din partea persoanelor abilitate să efectueze controale cu privire la modul de utilizare a fondurilor europene și din interpretarea lor, uneori abuzivă, exagerată sau rău intenționată, s-a ajuns în aceste situații deloc dorite de fermieri și neplăcute pentru toți ceilalți... Apoi, te condiționează accesarea acestor fonduri de obținerea altor autorizații, care în alte condiții nu ți-ar trebui.

Nu este atât de complicat să obții o autorizație de mediu, sunt consultanții care te pot ajuta să întocmești documentația, e dificil însă ulterior să faci față controalelor. Există o vorbă: România ar fi țara controalelor, nu știi de la cine să te aștepți și trebuie ca mic fermier să fii pregătit, pentru că nu cred că îți poți permite să-ți angajezi consultanți specializați pe fiecare domeniu... Ei ne văd aici un cuib de infractori.

Rep: Din experiența dumneavoastră cel care vă ajută să faceți proiectul contează?

S.C.: Într-adevăr, cel care ne ajută, consultantul care întocmește proiectul și documentația tehnică, fiind de specialitate, este un factor primordial în a avea succes cu un proiect. Eu am avut un consultant care la acel moment m-a ajutat, a fost bun. Ulterior, din păcate, și el s-a complicat și nu am mai putut să colaborez cu consultantul respectiv, a ajuns pe mâinile anchetatorilor, nu în cazul meu, în cazul altor proiecte, pe o măsură relativ simplă; este vorba de instalarea tinerilor fermieri măsura 112. A avut probleme, la ora actuală nici măcar nu mai este consultant.

În jurul nostru, aici în comună, au fost și alți fermieri mai mici, sau chiar și mai mari, care din păcate au încetat activitatea, pentru că s-au complicat, nu au avut nici utilaje performante, nu au avut posibilități să-și achiziționeze utilaje performante pentru că o agricultură pe suprafețe comasate nu poți să  faci decât cu utilaje performante. Aceste utilaje au eficiența lor. Reușești să-ți termini activitatea într-o perioadă mult mai scurtă de timp și cu rezultate mai bune. Gândiți-vă numai în condițiile anului curent, unde de la jumătatea lunii iulie și până în prezent nu prea am mai avut precipitații.

Fermierii care au tractoare puternice mai ies pe câmp la ora actuală, ceilalți fermieri mai mici cu tractoare din generații mai vechi, cu puteri mai mici, chiar și acele tractoare românești U650, nu prea au ce să caute pe câmp pentru că nu pot să lucreze terenul. Structura solului specifică zonei noastre este argiloasă, deja au devenit ca niște pietroaie. Nu poți să-i sfărâmi decât cu utilaje grele, utilaje care trebuie tractate de utilaje puternice, tractoare care ajung pe la 200 de mii de euro.

 

Ce spun consultanții?

Iulian Mușat a lucrat timp de câteva luni într-o firmă de consultanță.

Pentru el, esențial este și ca fermierul să știe ce-și dorește atunci când dorește să acceseze fonduri europene:

Într-adevăr, în urmă cu ceva timp, fermierul sau cei care doreau să beneficieze de aceste ajutoare veneau spre noi și ne spuneau: vreau să iau și eu niște bănuți, ajută-mă să fac ceva.

Un consultant are nevoie de un plan, e de datoria fermierului să știe ce-și dorește, iar pe baza dorinței lui consultantul trebuie să găsească cea mai bună variantă și să-l ajute. Cei mai mulți dintre ei aveau suprafața, aveau nevoie de o tehnologie nouă în fermă și îi ajutam să obțină utilaje și tehnologie nouă în exploatația lui”.

Îl întreb cum se face totuși că nu toți micii fermieri au utilaje, în ciuda acestor oportunități. Teama îi oprește, îmi explică fostul consultant.

În ultimii ani, fermele s-au tehnologizat, vedem în marea majoritate a fermelor utilaje din noile generații, multora le este teamă încă să acceseze fonduri, nu știu despre ce este vorba, necesită într-adevăr timp, bănuți, un efort susținut în special din partea beneficiarului, a fermierului. Dacă apelezi la un consultant, nu îți face el neaparat proiectul de la cap la coadă și tu te bucuri la final, gata, s-a aprobat și mă văd cu utilajul în curte. În primul rând un consultant trebuie să cunoască ghidurile, să cunoască posibilitățile prin care ar putea accesa și l-ar putea ajuta pe fermier, pentru că, așa cum am zis, fermierul ajunge în fața consultantului și de multe ori nu știe nici el ce-și dorește.

Un consultant trebuie să cunoască posibilitățile prin care poți accesa fonduri europene mă refer la măsura la care s-ar încadra, ar trebui să cunoască foarte bine toate criteriile de eligibilitate.

Aici intervine măiestria sau dibăcia consultantului. Aici trebuie să intervină el pentru a găsi portițe sau nu neapărat portițe, dar…să-l încadreze pe fermier la măsura potrivită pentru a avea șanse cât mai mari de a fi acceptat”.

 

Acest articol a fost publicat pe www.PressHub.ro și RFI România în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio. Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

 

 
Ascultă aici reportajul integral