Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vinurile româneşti, hotărâte să cucerească piaţa franceză (Reportaj AUDIO si FOTO)

20181208_185612.jpg

Iulia Scavo, cel mai bun somelier din România, si Cristian Preotu, proprietarul firmei Le Manoir si co-organizatorul "Zilei de descoperire a vinurilor românesti" de la Paris
Iulia Scavo, cel mai bun somelier din România, si Cristian Preotu, proprietarul firmei Le Manoir si co-organizatorul "Zilei de descoperire a vinurilor românesti" de la Paris
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

La reşedinţa ambasadorului României în Franţa a avut loc recent o prezentare de vinuri româneşti. Evenimentul era organizat în cadrul sezonului Franţa-România. Ateliere de degustare în prezenţa celor mai buni producători, conferinţă despre soiurile româneşti, cocktail în prezenţa unor somelieri şi chefi veniţi cu preparate româneşti – nimic nu a lipsit din saloanele Palatului Béhague.

Davino, Avincis, Gitana, Villa Vinea – iată doar câţiva dintre numeroşii producători sau crame româneşti veniţi la Paris în luna decembrie. „Ziua de descoperire a vinurilor româneşti” găzduită în saloanele şi sala Bizantină a Palatului Béhague a durat chiar o zi întreagă. Startul degustărilor a fost dat la 10 şi jumătate dimineaţa şi s-a terminat, pentru cei mai temerari dintre amatori, 12 ore mai târziu. Răstimp în care au fost destupate şi degustate zeci de sticle.

Evenimentul enologico-gastronomic s-a înscris în sezonul Franţa-România şi a fost organizat de grupul Le Manoir. Am stat de vorbă cu Cristian Preotu, fondatorul şi proprietarul firmei. L-am întrebat pentru început de ce este importantă această prezentare de vinuri româneşti la Paris. „E foarte important pentru că vinurile româneşti nu sunt cunoscute în Franţa” spune Cristian Preotu.

„Aceste eveniment precede o nouă organizare a vânzării de vinuri româneşti în Franţa. Vom deschide un magazin foarte frumos pe Rue de Grenelle din care nu doar restaurantele dar şi particularii vor putea cumpăra vinuri româneşti bune” promite patronul Le Manoir. „Vinurile româneşti cu soiuri interesante cum ar fi Novac, Fetească albă, Fetească neagră, Crâmpoşie au tipicităţi diferite faţă de Merlot-urile sau Cabernet-urile franţuzeşti şi vor avea deci cu siguranţă un interes pe piaţa franceză” e de părere Cristian Preotu. Sunt peste o sută de crame care fac vinuri foarte bune în România” conchide el.

Printre producătorii veniţi în decembrie la Paris s-a numărat şi Daniel Guzu. Proprietarul cramei Domeniile Panciu dar şi al fabricii de sucuri Ana are ne spune ce ambiţie a avut venind aici în Franţa, ţara-mamă a şampaniei, ca să prezinte un vin spumant. „Vrem să arătăm că şi românii fac vinuri cel puţin la fel de bune după metoda şampenoise. Nu avem voie să le spunem şampanie dar folosim aceeaşi metodă” afirmă patronul-viticultor.

„Vrem de asemenea să vindem sucuri aici întrucât potenţialul este foarte mare. Vom completa o nişă de pe piaţă care este neexploatată pentru moment de către ei şi anume cătina. Cătina este un fruct mai cunoscut în estul Europei decât în vest. Are nişte calităţi miraculoase: are de zece ori mai multă vitamina C decât orice citric, are vitamina E, previne îmbătrânirea, este anti-inflamator. In curând, copii Dvs. o să bea Ana. Pe raft, în hipermarketurile din Franţa, o să ajungem cu produse din pământul românesc” avertizează Daniel Guzu.

Cu ocazia „zilei de descoperire a vinurilor româneşti” organizate la Paris luna trecută, a fost lansată, tot la Palatul Béhague, şi prima ediţie a ghidului „Gault & Millau al vinurilor româneşti”.

 
Vinurile româneşti, hotărâte să cucerească piaţa franceză