Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trandafirii în luptă cu talibanii din Afganistan

camp_de_trandafiri_in_afganistan.jpg

Recoltarea unei parcele cu trandafiri in Afganistan
Image source: 
Abdullah Arsala | FB

În estul Afganistanului, fief al talibanilor și al Statului Islamic, crește un oponent pe cât de delicat, pe atât de periculos pentru islamiști : trandafirul. Zona abundă în culturi de mac pe care teroriștii în vând sub formă de opium, dar de în jur de 10 ani fermierii din zonă au început să cultive trandafiri în loc de mac. Din florile lor se produc apă tonifiantă pentru piele și uleiuri esențiale foarte căutate de industria cosmetică. Așadar flori în loc de arme și opiu… Acesta este un reportaj realizat în Afganistan pentru RFI Monde de colega noastră Sonia Ghezali, în traducerea Anei Maria Florea Harrison.

Mohamad este președintele Afgan Rose Limited, o companie care produce apă de trandafiri și ulei esențial de trandafir de Damasc. Mica lui companie se găsește în inima Jalalabad-ului, capitala provinciei Nangarhar. Frontiera cu Pakistanul se află la o oră de mers pe jos. Primăvara, orașul miroase a flori de portocal. Palmieri și alți arbori și plante exotice cresc din belșug în această zonă umedă și caldă. Tot aici cresc tradafiri cu miile.

Trandafirii se adaptează foarte bine în Nangarhar pentru că ne aflăm într-o regiune muntoasă cu pământ fertil. E foarte mult soare, apa e de calitate, pământul e de calitate. Avem factori naturali cu un impact pozitiv asupra culturii de trandafiri,” spune Mohamad.

Mândria unui afgan

trandafiri crescuti si recoltati in AfganistanDe 14 ani, Mohamad se ocupă de această afacere profitabilă, în ciuda concurenței culturilor de mac și a problemelor de securitate. Societatea lui funcționează într-un hangar de 100 de metri pătrați. În fiecare zi, aici ajung zeci de camioane cu saci de trandafiri. La primul etaj, 20 de oameni formează un lanț. Alți doi oameni sunt în remorca camionului și descarcă pe rând sacii cu trandafiri care sunt imediat preluați de cei de la etaj. Sacii se adună în încăperea cu etajere din lemn, iar în spate, mai mulți bărbați încep cântăritul. Au adunat la acest transport 200 de kilograme de trandafiri. Florile sunt transportate repede în încăperea de alături unde se află cuve enorme din inox.  Aceasta este distileria.

În funcție de cantitatea de flori adunată, începem distilarea. Dacă avem puține flori, 4 tone de exemplu, distilăm imediat. Dacă strângem peste 10 tone, distilăm pe rând. Terminăm la miezul nopții sau dimineața devreme … trebuie să distilăm tot în aceeași zi în care am recoltat, dacă nu, floarea își pierde mirosul”, spune omul de afaceri.

Toate aceste instalații și miile de trandafiri sunt mândria lui Mohamad care a petrecut ani întregi cu formări și investiții pentru ca afacerea să fie astăzi înfloritoare.

Un singur kilogram de ulei de trandafir la 6000 de kilograme de flori

Am început în 2004. Primii trandafiri au fost importați din Bulgaria, am instalat mai multe sere, iar în 2007 am distribuit primele plante către fermieri. Prețul trandafirilor bulgărești era foarte mare, așa că am început să îi cultivăm noi înșine. Aici avem 150 de hectare de trandafiri. În 2009, am instalat unități de distilare în mai multe localități. În 2010 am dat drumul distileriilor, am cumpărat cuve din Turcia, iar o echipă turcească a instalat tot materialul. Așadar, în 2010 am început să distilăm aici, în Jalalabad. Obținem doar un kilogram de ulei de trandafir din 6.000 de kilograme de trandafiri,” povestește Mohamad.

 

Trandafiri în loc de opium

Cultura de trandafiri este o alternativă la culturile de mac din care se produce opiumul. În plus, trandafirii sunt mai profitabili. Despre acest ultim aspect le vorbește fermierilor un inginer afgan format în Turcia, însărcinat la Afgan Rose Ltd cu verificarea calității. Pe lângă acest rol, care îl aduce în contact zi de zi cu fermierii, inginerul e în căutare de noi cultivatori.

Încerc să-i conving pe fermieri să renunțe la opium și să înceapă să cultive trandafiri. Sherzad sau Khogyani sunt districte perfecte pentru culturile de trandafiri, dar din păcate situația nu e bună din punct de vedere al securității,” spune acesta.


Soldați într-un câmp cu mac din Afganistan
Image source: 
rfi.fr

În această zonă din estul Afganistanului, talibanii sunt foarte influenți, iar anul trecut, culturile de mac s-au înmulțit ca și în alte provincii din țară. Cu toate acestea, cultivarea macului din care se produce opiumul are foarte multe constrângeri, spre deosebire de trandafiri, care nu au nevoie de îngrijiri speciale. Fermierii lasă trandafirii să crească în voie și singurul lucru pe care îl mai au de făcut e să îi recolteze. Macul are nevoie de îngrășământ și de un sistem propriu de irigare. Unii fermieri au renunțat la această cultură ilegală și au ales trandafirii, dar mai sunt destui care cultivă mac, ceea ce aduce mari câștiguri talibanilor care cer taxe pe aproape toate produsele agricole. Inginerul  nu se lasă însă bătut :

Le explic că vor câștiga mai mult dacă vor cultiva trandafiri în loc de mac. Le spun că opimul e periculos pentru oameni, pentru țară. Comparând cheltuielile pentru cultivarea opiumului și cele pentru trandafiri, e foarte clar : trandafirii sunt mai avantajoși.”

7 hectare de cultură de mac aduc un câștig de 460 de euro, pe când aceeași suprafață cultivată cu mac aduce un câștig între 920 și 1.300 de euro.

 

 

Riscuri de securitate pentru trandafiri

La Kabul, în centrul orașului, un magazin și-a deschis porțile acum mai bine de un an. Proprietarul se numește Abdulah. Pe rafturi sunt numai produse fabricate în Afganistan.

Aici avem apă de trandafiri, un tonic facial din trandafiri de Damasc, cu un nivel ridicat de ulei esențial. E foarte bun pentru Kabul unde avem o climă secetoasă și mult praf. Din acest motiv, femeile au probleme la pielea de pe față. Le explic că pot amesteca câteva picături de ulei de trandafir în crema de noapte. Avem o clientelă feminină de expatriate care lucrează pentru ONG-uri, dar și femeile afgane sunt interesate. Jumătate din clientela noastră e feminină,” spune Abdulah.

Omul de afaceri s-a lansat în producția de trandafiri de 10 ani. Lucrează cu 1500 de fermieri din provincia Nangarhar, dar 70% din trandafiri cresc în zonele controlate de talibani. Pentru a continua să dezvolte această afacere, atât Abdulah cât și echipa lui se confruntă zilnic cu diverse obstacole.

Când mergem la ferme să ducem, de exemplu, foarfeci, ni s-a întâmplat să explodeze camionul pe drum din cauza minelor amplasate împotriva forțelor din coaliția internațională. Acum doi ani, unul din șoferii mei a pierdut un braț și un picior. Un alt fermier a fost aruncat în aer de o mină pe care a călcat în timp ce lucra. Sunt victime colaterale ale războiului. Noi nu suntem în conflict cu nimeni, dar consecințele războiului ne afectează. Deplasările sunt dificile când sunt lupte. Uneori, guvernul blochează drumurile și dacă mașinile nu pot recupera trandafirii tăiați, pierdem bani. Facem tot ce putem pentru a ne continua activitatea. E țara noastră și trebuie să o facem. Ce altă alternativă avem? Trebuie să supraviețuim și pentru asta trebuie să ne adaptăm,” e de părere afaceristul.

Abdulah a reușit să convingă mulți fermieri să i se alăture și să abandoneze macul. Cu toate acestea, pe platourile din Nangarhar, macul rămâne rege. Și totuși… destul de des,  bobocii de trandafir și cei de mac cresc împreună, în același loc.

Tanar afgan intr-un camp de trandafiri, cu un sac de trandafiri recoltati
Image source: 
Abdullah Arsala | FB