Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Timișoara Saracens, cea mai galonată echipă a orașului, în criză

daniel1.jpg

Northampton Saints 111 Timișoara Saracens 3
O fază repetată de 17 ori în acest meci: Northampton Saints marchează un eseu sub privirile neputincioase ale timișorenilor
Image source: 
Daniel Nechita

Campionii României la rugby, Timișoara Saracens, au înregistrat cea mai severă înfrângere din istoria lor, pierzând cu 111 - 3 în fața echipei Northampton Saints din Anglia, în Challenge Cup, competiția europeană numărul 2. Este doar una dintre manifestările crizei prin care trece rugby-ul timișorean. 

Meciul a avut un sens unic: Saints au marcat nu mai puțin de 17 eseuri la care timișorenii au replicat printr-o singură lovitură de pedeapsă. Este a șasea înfrângere în tot atâtea meciuri în actuala ediție a Challenge Cup.

"Au fost prea buni, prea buni… A fost pentru prima oară când am avut ocazia să jucăm cu Saints, au dat 200% în acest joc și, chiar dacă rezultatul e unul dur, rămâne o experiență bună pentru noi, din care trebuie să învățăm cât mai mult. Nu ne îngrijorăm, vom lua acum o mică pauză, după care ne vom întoarce în competițiile interne. Sper ca clubul, antrenorii și jucătorii să învețe din acest joc și să începem să ne îmbunătățim de aici", a declarat după meci la RFI antrenorul Sosene Anesi.

Jucătorii erau și ei într-o stare de șoc după fluierul final. 

"A fost cea mai pregătită echipă cu care am jucat până acum. Și-au făcut temele și au știut că nu trebuie să atace scurt și au atacat tot timpul afară, au adus un plus de viteză, ceea ce nouă ne lipsește și îmi pare rău de acest scor, e o diferență, dar nu așa de mare", spune taloneurul Eugen Căpățână.

"111 puncte nu mai ce să spun, cu scorul ăsta am ajuns la punctul cel mai jos de când sunt eu la Timișoara", spune aripa neo-zeelandeză Stephen Shennan unul dintre cei nouă străini care au evoluat vineri la Northampton.

Criză financiară

Clubul timișorean trece și printr-o criză financiară, iar acest lucru nu putea rămâne fără urmări.


Jucători timișoreni la sfârșitul meciului cu Northampton Saints
Jucătorii timișoreni erau în stare de șoc la sfârșitul meciului cu Northampton
Image source: 
Daniel Nechita

"Cu situația pe care am avut-o acasă, prin ce-am trecut până la urmă s-a răsfrânt asupra noastră, Situație e în curs de rezolvare, am început să ne primim restanțele salariale, dar trebuie să ne uităm la noi înșine și să dăm mai mult", spune Eugen Căpățână.

Criza prin care trece însă clubul Timișoara Saracens este însă mult mai profundă. 

"După 10 trofee cucerite în acest deceniu rugby-ul timișorean pare să se pregătească pentru o perioadă de recul.  Semnele sunt evidente de câțiva ani, iar intrarea clubului Timișoara Saracens sub tutela primăriei prin Sport Club Municipal nu a avut efectul scontat.

Imediat după câștigarea celui mai recent titlui de campioană a României  în 2018, principalul finanțator al clubului, Dan Dinu, și mâna sa dreaptă Dușan Filipaș, și-au anunțat retragerea, episod care în următoara jumătate de an nu a lăsat urme prea adânci în plan sportiv, însă exodul jucătorilor abia acum pare să înceapă.

Marian Drenceanu, aflat la Timișoara din 2011, a plecat la CSM București, Valentin Popârlan și Marius Simionescu, alte două nume importante, sunt și ei pe picior de plecare.

Michael Stewart a dat în judecată clubul, solicitând plata restanțelor salariale, iar unii jucători nu au mai fost plătiți de mai multe luni.

Într-un oraș în care în anul 2018 s-au desființat patru echipe din primul eșalon din diverse ramuri sportive, în care infrastructura e în continuă degradare, autoritățile locale continuând să se laude doar cu machete de polistiren confecționate acum patru – cinci ani, în fine, într-un oraș parcă tot mai puțin interesat de sport, e greu de prevăzut un viitor, dacă nu roz, atunci măcar gri pentru Timișoara Saracens, chiar dacă vorbim, de departe despre cea mai galonată echipă a orașului de după 1989.", explică jurnalistul sportiv Gabriel Toth, de la Radio Timișoara.

Acum timișorenii se concentrează asupra campionatului intern și a dublei manșe cu Enisei Krasnoyarsk din primăvară pentru calificarea în ediția viitoare a Challenge Cup, dar incertitudinea cu privire la viitorul clubului plutește ca un nor negru. 

 

 
Ascultați reportajul de la Northampton realizat de editorul rubricii Știri din rugby, Petru CLEJ