Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum poți obține bani europeni dacă ai ONG

program_scufita_rosie-crucea_rosie.png

Scufita Rosie Bone Crucea Rosie
Programul de bone al Crucii Rosii
Image source: 
http://scufitarosie.org

Deși auzim foarte des că banii europeni nu se absorb foarte bine în România, nici accesul la ei nu e chiar ușor. Ce proiecte se pot finanța? Ce argumentele pro sau contra sunt pentru a lucra cu astfel de fonduri. Am întrebat două persoane cu mare experiență în domeniul ONG și în accesarea fondurilor UE, care sunt pașii pe care trebuie să-i cunoști pentru a nu te împiedica foarte des de birocrația europeană.

Pe Ana Capotă de la Crucea Roșie am întâlnit-o la Bine Boutique, un magazin cu haine second hand din Piața Romană, care aparține Crucii Roșii. Ana Capotă spune că, în 2010, în timpul unei vizite la Geneva ca voluntar al Crucii Roșii, a învățat cum funcționează magazinele de caritate precum Bine Boutique și programul de bone Scufița Roșie pe care le-a adaptat apoi și Crucea Roșie românească.

Proiectul a fost început cu fonduri europene dintr-o linie de finanțare destinată economiei sociale, adică ONG-urilor care încep mici afaceri pentru a-și susține activitățile. Proiectul de bone a plecat de la o nevoie reală a părinților de a găsi bone calificate în București pentru bebeluși și preșcolari.

Ca o mică anecdotă, Ana Capotă povestește că într-o zi, cineva din Australia a solicitat o bonă de la Crucea Roșie Sector 6, spunând că vecinii lor au o doamnă foarte calificată care a absolvit cursurile Crucii Roșii din România. Crucea Roșie doar califică bone, nu și decide unde se angajează acestea. Banii pentru proiect au venit inițial de la Uniunea Europeană, dar finațarea a durat doar 6 luni. Proiectul Scufița Roșie se autosusține acum din banii pe care părinții îi plătesc pentru serviciul bonelor. Crucea Roșie ajută cu bone gratuit și în diverse cazuri sociale când părinții nu își permit să plătească.

Sergiu Sebeși este președinte al Asociației CSR Nest și lucrează în proiecte sociale cu fonduri europene sau fonduri private, de 20 de ani. O parte din activitatea sa este să ofere consultanță ONG-urilor în atragerea de finanțări europene. Și Sergiu Sebeși spune că unul din aspectele dificile ale lucrului cu aceste fonduri este legată de plăți.

Crucea Roșie este unul din cele mai mari nume de ONG, nu numai în România, ci în întreaga lume. Dacă această organizație beneficiază de experienta filialelor internaționale și numele său prestigios poate ajuta în obținerea de fonduri, l-am întrebat pe Sergiu Sebeși ce poate face un ONG mai mic să primească fonduri europene.

Acest articol a fost publicat pe www.PressHub.ro și RFI România în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio. Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.