Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vinul românesc, degustat şi celebrat la «Cité du Vin» din Bordeaux (FOTO)

20190215_130958.jpg

Afisul care anuntà "seara Dracula" la Cité du Vin din Bordeaux
Afisul care anuntà "seara Dracula" la Cité du Vin din Bordeaux
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

In cadrul sezonului Franţa-România, la «Cité du Vin» - «Cetatea vinului» din Bordeaux are loc până duminică un week-end românesc. Prezentări şi degustări de vinuri româneşti dar şi de produse culinare cu specific românesc, o seară specială «Dracula», un concert de muzică tradiţională, mese rotunde – programul este încărcat.

Week-end-ul cu specific românesc organizat la Cité du Vin a început aseară cu o degustare costumată. Mai exact, participanţii au fost invitaţi să vină deghizaţi în … vampiri, titlul evenimentului fiind dealtfel foarte clar: “Savori în ţara lui Dracula”. Vinul românesc a fost prezentat de someliera Iulia Scavo în timp ce preparatele culinare au fost gătite şi comentate de cheful Ioan Bebeşelea.

Sâmbătă după-amiază Cité du Vin găzduieşte o masă rotundă cu tema “România, cealaltă ţară a lui Bacchus”. Evenimentul va fi precedat de proiecţia unui documentar consacrat viticulturii din România. Dezbaterile vor fi apoi animate de un somelier francez, un enolog şi critic de vin român şi de un al treilea specialist al viilor din România. Masa rotundă va fi urmată de o degustare comentată a unor vinuri româneşti. In fine, sâmbătă seara va fi consacrată muzicii tradiţionale româneşti revizitate de cvartetul Mariei Răducanu.

A treia şi ultimă zi a acestui week-end românesc de la Bordeaux va da ocazia cunoscătorilor şi amatorilor să descopere marile vinuri din Carpaţi. “Degustarea privilegiu” cum este descris evenimentul de duminică după-amiază va fi orchestrată tot de Iulia Scavo, desemnată anul trecut «cel mai bun somelier din România».

Să reamintim în încheiere că Cetatea vinului din Bordeaux şi-a deschis porţile acum doi ani şi jumătate. Instituţia se vrea un centru cultural de nouă generaţie, unic în lume. Vinul este aici prezentat în toate dimensiunile sale : culturale, civilizaţionale, patrimoniale şi nu în cele din urmă, universale. Echipament cultural şi totodată sit turistic, cetatea vinului exaltă vinurile de Bordeaux dar nu numai. Toate viile şi vinurile din lumea întreagă sunt prezentate, explicate şi uneori degustate, fie prin intermediului aşa-zisului «Parcurs permament» expoziţional, fie prin expoziţii temporare sau ateliere de enologie.

Cité du Vin - Cetatea vinului - din Bordeaux si-a deschis portile în iunie 2016 (Foto: Vasile Damian)