Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Goût de France / Good France – ediţia a 5-a (Reportaj FOTO & AUDIO)

20190221_113150.jpg

A 5-a editie a operatiunii Goût de France / Good France are loc pe 21 martie
A 5-a editie a operatiunii Goût de France / Good France are loc pe 21 martie
Image source: 
Vasile Damian

Pe 21 martie are loc a 5-a ediţie a Festivalului gastronomic internaţional „Goût de France / Good France”. Peste 150 de ţări participă la eveniment – inclusiv România – propunând meniuri „à la française” sau inspirate din bucătăria franceză. Ambasadele şi consulatele franceze de pe cele 5 continente sunt primele care vor oferi cine cu specific francez dar şi mii de restaurante din respectivele ţări iau parte la eveniment. Lansarea ediţiei 2019 a avut loc la sediul ministerului francez de externe.

Lansarea acestei a 5-a ediţii a avut loc în prezenţa ministrului francez de externe Jean-Yves Le Drian şi a „naşului” operaţiunii „Goût de France / Good France”, marele chef Alain Ducasse. In timp Le Drian insista în cuvântul introductiv pe rolul „diplomaţiei gastronomice, a mesei” – diplomaţie, strategie pe care înţelegem că ministrul o practică cu mare abilitate şi plăcere – Ducasse explica zecilor de oficiali şi confraţi prezenţi noutăţile acestei ediţii 2019.

Cheful Alain Ducasse (al doilea din stânga), "nasul" operatiunii Goût de France / Good France, înconjurat de alti confrati la sediul MAE francez (Foto: Vasile Damian)

In primul rând, lansarea, pe 21 martie, a unei „Cărţi albe a gastronomiei responsabile” la care au contribuit peste 30 de chefi francezi şi străini. Din cuprinsul acestui volum inedit să amintim pe scurt doar cum să evităm risipa şi poluarea, cum reciclăm ambalajele, cum restrângem consumul de energie şi apă în bucătării, şamd.

Antreuri si deserturi propuse de cheful Pierrick Cizeron de la Hôtels Barrière din Cannes (Foto: Vasile Damian)

A doua noutate anul acesta este că se va promova în particular o regiune a Franţei, mai exact bucătăria din aceea zonă, în speţă Provenţa, adică sudul mediteranean al Franţei. Dealtfel, în 2019 Marsilia este capitala unui adevărat periplu gurmand prin regiunea respectivă.

Preparate propuse de cheful Sébastien Richard de la "Le Panier de Sébastien" din Marsilia (Foto: V. Damian)

Am profitat de lansarea „Goût de France / Good France” pentru a-l întreba pe Sébastien Richard, proprietarul şi cheful celebrului restaurant „Le Panier de Sébastien” din Marsilia, cu ce a venit azi la minister. El a vrut neapărat să marcheze faptul că vine din Provenţa, deci ne-a propus un peşte – roşioară – într-o bouillabaisse – fel tradiţional marseiez – cu un sos local pe bază de usturoi. Apoi, sparanghel cu sos de trufă şi pe final o tartă cu cremă de lămâie.

Nicio masă gastronomică franceză – nici măcar cea provensală – nu se poate lipsi de brânză. Am stat de vorbă cu Thibault de Saint Laumer, patronul casei Lillo. Vechi de patru decenii, acest celebru magazin de brânzeturi din arondismentul 16 al capitalei franceze, propune printre altele în exclusivitate „brillat savarin cu trufă” şi o altă brânză frumos botezată „bien-aimée aux raisins”. „Pentru ca o brânză să fie de calitate, cel mai mult contează laptele – la fel cum strugurii contează la vin. Important este şi să mănânci brânza în ziua potrivită, când a ajuns la maturitatea ei deplină” ne mai spune brânzarul. In opinia, lui, brânza franceză este recunoscută în lumea înteragă şi deci practic nu mai e nevoie să i se facă publicitate. „Si totuşi, nu sunt concurenţi, alţii care fac brânzeturi bune?”, îl întreb. Thibault de Saint Laumer îmi spune că „au apărut tot mai mulţi concurenţi iar printre ei, cei mai redutabili sunt englezii care fac brânză foarte bună şi unii producători din mici ferme nord-americane”.

Platourile de brânzà aduse de Thibault de Saint-Laumer (Foto: Vasile Damian)

In sprijinul acestei a 5-a ediţii a lui „Goût de France / Good France” a venit şi Alexandra Cousteau, fondatoarea fundaţiei „No more plastic”. Franco-americană, nepoată a marelui explorator Jacques-Yves Cousteau, Alexandra militează de asemenea intens pentru o limitare a capturării marilor peşti – ton, peşte-spadă sau somon. „Cred că este de o urgenţă absolută să ne schimbăm felul de a pescui. Nu suntem obligaţi să mâncăm doar peşti mari care vin de la celălalt capăt al lumii. In Franţa există sute de specii pe care le putem consuma, care sunt bune la gust, bune pentru sănătate şi care ajută la restaurarea abundenţei naturale în oceane. Când marii chefi încep să folosească peşti mai puţin cunoscuţi dar care sunt locali şi delicioşi la gust, oamenii, clienţii, învaţă. Trebuie deci să li se arate calea şi de asta sunt capabili chefii”.

Jean-Yves Le Drian, MAE francez, înconjurat de o parte din chefii care participà la operatiunea Goût de France / Good France (Foto: Vasile Damian)

De notat în încheiere că cele mai bine reprezentate ţări anul acesta, acolo unde participă cele mai multe restaurante la Festivalul „Goût de France / Good France”, sunt Polonia, Grecia şi Brazilia. De asemenea, pentru prima dată în 2019, sunt reprezentate Malawi, Brunei şi Irakul.

Goût de France / Good France – ediţia a 5-a