
Reportaj RFI
Studenți, inițiați în arta vinului de un celebru somelier francez: ”Este o experiență extraordinară” Reportaj Audio/Foto
poza_studenti.jpg

Adunați într-o sală de curs, studenții de la Filiera francofonă a Facultății Tehnologie și Management în Industria Alimentară au ascultat cu mare atenție tot ce le spune Brigitte Leloup, vicepreședinta Asociației Somelierilor Europeni, despre vinuri, cum se servește corect licoarea lui Bachus. Iar pentru a fi mai convingător, somelierul european a deschis mai multe sticle de vin, chiar sub privirile studenților de la Universitatea Tehnică.
După ce au degustat vinul, studenții au fost încurajați să adreseze întrebări. Deși cam timizi la început, unii s-au dat cu părerea. ”După mine, este un vin prea acid”.
Larisa Malai este studentă în anul II la Filiera francofonă. Pare încântată de ce a auzit de la Brigitte Leloup și este determinată să meargă să obțină certificatul de somelier.”Nu prea am cunoștințe aprofundate în domeniul oenologiei. Am fost impresionată de toate regulile pe care le-a împărtășit cu noi dna Brigitte Leloup. Cum se servește corect un vin, cu ce putem să-l asociem. Noi, fiind în lumea asta a gastronomiei știm cum să combinăm vinul cu produsele alimentare. De asemenea, am fost motivată să încep cursurile la Școala de Somelier. Este o experiență nouă”.
Și Victoria Botnari, studentă în anul III ne spune că a aflat multe lucruri utile. ”A fost un curs foarte interesant, chiar dacă noi nu suntem încă somelieri. Suntem începători. A fost o zi interesantă, iar vinurile au fost extraordinare”.
Master-class-ul a trezit interes și printre profesori. Aurica Chirsanova, șefa Departamentului alimentație și nutriție la Universitatea Tehnică din Moldova: ”Tot timpul oamenii de afaceri zic că specialiștii formați în instituțiile superioare nu sunt chiar foarte bine pregătiți, așa cum și-ar dori ei. Pe de altă parte, noi solicităm oamenilor de afaceri să contribuie la formarea viitorilor specialiști. Master-class-ul este iată un exemplu, când s-au unit forțele - mediul universitar, studenții, cadrele didactice și cei din exterior prin contribuția organizațiilor internaționale au adus specialiști care contribuie la formarea lor în cultura consumului vinului, dar ca și specialiști în tehnologia alimentară. S-a vorbit foarte mult despre asocierea vinului cu bucatele. Am avut și recomandări pentru anumite tipuri de vin și bucate. Acest lucru este important, îndeosebi când auzi de la așa personalități cum este dna Brigitte Leloup”.
Timp de două săptămâni, celebru somelier francez a desfășurat și un program de cursuri de somelier. Brigitte Leloup a organizat și un curs de instruire pentru angajații mai multor restaurante, pentru a le acredita Wine Friendly. Ea a venit în R.Moldova pentru a zeca oară. Master-class-ul organizat la Chișinău face parte dintr-un amplu program Wine Friendly, desfășurat sub egida brandului național Vinul Moldovei, cu suportul Proiectului de Competitivitate finanțat de USAID Moldova și Ambasada Suediei la Chișinău.Vicepreședinta Asociației Somelierilor Europeni, Brigitte Leloup și-a împărtășit cu drag experiența cu tinerii moldoveni. ”Vinul este un aliment. Ați văzut și în sală, tinerii sunt prea timizi, nu îndrăznesc să vorbească despre vinuri. Nu au curajul încă. În toate țările lumii, tinerii sunt cei care fac o țară să crească. Și în cazul vinului, de asemenea este valabil. Ei consumând vinul și vorbind despre vin, îl promovează. Am avut deja cursurile destinate pregătirii și obținerii diplomei de somelier european, oferită de Asociație Somelierilor Europeni, dar și instruiri ale personalului diferite restaurante, pentru a le acredita Wine Friendly”.
Am întrebat-o pe Brigitte Leloup cum i se par astăzi vinurile moldovenești? ”Sunt foarte bune, aveți de ce să fiți mândri. R.Moldova are o gastronomie deosebit, vinuri frumoase. Și alegerea în ultima vreme este cu totul deosebită. Când am venit pentru prima dată în R.Moldova, am găsit vinuri doar ale unui singur producător. Acum, e cu totul altceva, alegerea e alta”, ne spune sommelierul european.
La evenimentul organizat la Universitatea Tehnică l-am întâlnit și pe profesorul Nicolae Luca, fondatorul Școlii de Somelier din R.Moldova. ”În fiecare an, dna Brigitte Leloup vine aici și grației dumneaei am format și Școala de Somelier, avem și altă atmosferă în Horeca. Avem persoane instruite în ceea ce ține de servirea vinului. Și calitatea vinului e alta acum. La filiera francofonă studenții învață mai multe lucruri despre gastronomie, oenologie. Iată de ce acest acest master-class este binevenit. Studenții vor promova acum și mai bine gastronomia și cultura vinului. Ne gândim ca anul viitor să introducem cursul de somelierie - să fie unul opțional”.
Vinul moldovenesc are nevoie totuși de o mai bună promovare, continuă Nicolae Luca. Iar prin educație, prin cultura vinului, se poate ajunge la un rezultat așteptat. ”În jur de 15 la sută din vinul produs industrial se consumă pe piața R.Moldova. Evident, noi trebuie să creștem acest consum și acest consum va crește numai prin educație, prin cultura vinului ca să ajungem măcar pe la 20 la sută. Dacă ar fi să facem o comparație cu alte țări vitivinicole, acolo se consumă nu mai puțin de 50 la sută din vinul care se produce pe piața internă. În unele țări, se ajunge și la 70 la sută”, afirmă Nicolae Luca.După master-classul celebrului somelier francez, mai mulți studenți cu care am discutat s-au arătat dispuși să studieze și mai mult tot ce ține de vinificație, să obțină certificatul de somelier european. Zeci de specialiști din R.Moldova au obținut deja acest certificat, după ce au mers la un curs de instruire, desfășurat la Chișinău, de experți francezi și moldoveni.
Diploma de Somelier European, recunoscută de Intergrupul pentru Vinuri, Băuturi Spirtoase și Produse de Calitate al Parlamentului Uniunii Europene oferă perspective internaționale de dezvoltare.