Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Între Blain şi Rebrişoara, o poveste de dragoste de aproape 30 de ani (AUDIO & FOTO)

20190316_121415.jpg

Primarii Jean-Michel Buf (Blain) si Viorel Clàpàu (Rebrisoara) semneazà noul document comun care leagà cele douà localitàti
Primarii Jean-Michel Buf (Blain) si Viorel Clàpàu (Rebrisoara) semneazà noul document comun care leagà cele douà localitàti
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

La sfârşitul anilor 80’, planul de sistematizare a teritoriului României impus de regimul Ceauşescu atinsese un apogeu. Sute de sate dar şi oraşe fuseseră parţial sau total demolate în scopul de a uniformiza localităţile rurale şi urbane. Sistematizarea a fost un adevărat dezastru pentru patrimoniul arhitectural românesc. Pentru a contra această politică nefastă, în Europa occidentală s-au creat o serie de asociaţii. Printre ele, Opération Villages roumains (OVR) ia naştere la Bruxelles în 1988. Astfel, localitatea Blain, aflată nu departe de oraşul francez Nantes, „adoptă” satul Rebrişoara din judeţul Bistriţa-Năsăud. După căderea comunismului, cele două comune îşi strâng legăturile iar în 1999 se înfrăţeasc. Zilele trecute, la Blain, a avut loc serbarea a două decenii de înfrăţire româno-franceză, ceremonie înscrisă în cadrul sezonului Franţa-România.

Cornel Burduhos a fost primul primar post-comunist al Rebrişoarei. Localitatea de circa 4.000 de suflete de la poalele munţilor Rodnei, avea să fie „adoptată” acum aproape trei decenii de francezii din Blain, comună de 3 ori mai populată. Cum, în ce fel s-a realizat această apropiere care avea să dea naştere la înfrăţirea din 1999, ne spune edilul din aceea vreme.

Dacă în 1988, pe vremea ceauşismului, vizitele reciproce erau evident imposibile, imediat după căderea comunismului, încă din 1990, francezii preiau iniţiativa şi invită la Blain un grup de muzică folclorică, „Codrişorul din Bistriţa”. Patrick Martin, însărcinat pe vremea aceea la Blain cu organizarea festivităţilor, povesteşte cum s-a realizat prima vizită în Franţa a grupului de români. Patrick Martin s-a ţinut de cuvânt şi a mers repede cu compatrioţii lui la Rebrişoara. Chiar dacă în 20 de ani de înfrăţire, francezul spune că „românii s-au schimbat mult – nu aţi luat numai ce e bun de la noi – ei au păstrat totuşi acest simţ al ospitalităţii care este extraordinar şi nu poate fi uitat”. Cum aţi descrie aceşti 20 de ani de înfrăţire? îl întreb pe Patrick Martin. „20 de ani de prietenie, ba chiar de dragoste pentru unii” îmi răspunde fără nicio ezitare.

Discusrul lui Viorel Clapău, primarul Rebrişoarei, la ceremonia de aniversare a 20 de ani de înfrăţire (Foto: Vasile Damian)

Viorel Clapău este actualul primar al Rebrişoarei. El speră ca pe viitor, relaţia privilegiată pe care o întreţine cu oraşul Blain, să ducă şi la „un transfer de tehnologie franceză spre micii crescători români pentru a permite fermelor româneşti să fie viabile.”

Discusrul lui Jean-Michel Buf, primarul din Blain, la ceremonia de aniversare a 20 de ani de înfrăţire (Foto: Vasile Damian)

Relaţiile economice bilaterale sunt evocate şi de omolgul său francez. Jean-Michel Buf, primar de Blain, insistă însă şi pe „contactele umane care s-au legat în aproape trei decenii.” Un primar francez care a vizitat dealtfel şi el Rebrişoara unde a fost impresionat de frumuseţiile regiunii şi de patrimoniul ei religios, parţial înscris dealtfel pe lista Unesco.

Dacă cu timpul relaţia dintre Blain şi Rebrişoara încearcă să capete şi un caracter economic, gesturile de generozitate continuă. Astfel, cu ocazia unei deplasări la Rebrişoara, acum doi ani, francezii au donat românilor două camioane de pompieri.

In apropierea alegerilor europarlamentare şi în ajun de Brexit, primarul de Blain insistă pe deschiderea oraşului său, înfrăţit azi, în afară de Rebrişoara, cu englezii din Royal Wootton Bassett, cu portughezii din Alcoutim şi cu germanii din Oldenburg in Holstein. Europa nu este doar o administraţie, e formată din bărbaţi şi femei care colaborează, conlucrează. Fără o Europă puternică, nu vom putea reuşi” spune edilul francez. In finalul interviului pe care ni l-a acordat, primarul Jean-Michel Buf insistă din nou pe „relaţiile de amiciţie şi de fraternitate care s-au strâns între locuitorii celor două comune.

Afiş şi farfurie realizate cu ocazia celor 20 de ani de înfrăţire (Foto: Vasile Damian)

George, locuitor al Rebrişoarei, venit la serbarea de la Blain cu soţia lui Maria, ne spune că „înfrăţirea cu francezii a însemnat un prim contact cu o altă civilizaţie după lunga paranteză comunistă. Pentru noi, Franţa a fost şi în trecut şi rămâne şi azi un model”.

Bernard, prieten de 28 de ani cu George, îl consideră pe acesta ca pe „un membru al familiei sale” şi este fericit că a venit să serbeze împreună cei 20 de ani de înfrăţire.

Dansatori din grupul folcloric „Izvoraşul” (Foto: Vasile Damian)

Ceremoniile de aniversare a 20 de ani de înfrăţire între Blain şi Rebrişoara au fost şi ocazia prezentării unor spectacole de dans şi muzică tradiţională românească. Din grupul numeros de tineri din Rebrişoara veniţi la Blain a făcut parte şi Adina Lazăr, 16 ani.

Steagul României flutură pe primăria din Blain (Foto: Vasile Damian)

 
Între Blain şi Rebrişoara, o poveste de dragoste de aproape 30 de ani