Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: Cum pot rămâne legal românii în UK după ieșirea din UE

dsc_8592.jpg

Întâlnire cu cetățeni români din Londra
Cetățenii români au dreptul legal de rezidență în Marea Britanie după Brexit
Image source: 
Petru Clej

În timp ce Marea Britanie se află în plin haos cu privire la ieșirea din Uniunea Europeană, cetățenii români aflați în această țară se preocupă de statutul lor după Brexit. Ambasada României la Londra le dă o mână de ajutor în acest sens.

La primăria sectorului Harrow din nord-vestul Londrei conducerea Ambasadei și a Consulatului României s-a întâlnit cu mai mulți cetățeni români în număr de 60 - 70 pentru a-i informa de demersurile ce trebuie făcute pentru a-și reglementa situația în perspectiva Brexit.

Locul întâlnirii nu este unul întâmplător: Harrow este sectorul unde locuiesc cei mai mulți români - 22000, din totalul estimat de Oficiul Național de Statistică (ONS) la 153000 în Londra și 433000 în Regatul Unit pentru anul încheiat la 30 iunie 2018, a doua comunitate de cetățeni străini după polonezi. 

Sistemul de înregistrare al celor circa 3,5 milioane de cetățeni UE a fost prezentat de avocatul specializat în imigrație, Christopher Benn.

În esență, cetățenii UE vor primi drept de ședere în UK după Brexit în funcție de vechimea lor în țară: cei cu cel puțin cinci ani pot solicita statutul stabilit, în timp ce acei care se află aici de mai puțin cinci ani pot solicita statutul pre-stabilit, urmând dacă doresc să ceară statutul stabilit la împlinirea a cinci ani în Marea Britanie.

Statutul stabilit echivalează cu rezidența permanentă, în timp ce statutul pre-stabilit este un drept de ședere de cinci ani, ambele oferind drept de muncă și beneficii sociale.

În vedera solicitării sunt necesare trei elemente: 1) dovedirea identității; 2) dovedirea lungimii șederii în Marea Britanie; 3) verificarea infracționalității (pentru adulți).

Solicitarea se face pe telefoane mobile cu sistem de operare Android și din 30 martie este gratuită, cei care au solicitat înaintea acestei date urmând a fi rambursați pentru taxa de 65 de lire de persoană (32,50 pentru minori).

Avocatul Benn spune că răspunsul este dat la ora actuală în două - trei zile, dar numărul solicitanților este deocamdată relativ redus și cu timpul ar putea să se lungească.

Sistem complex

Solicitarea este individuală, inclusiv pentru minori, iar statutul este unul digital, nu se eliberează un act doveditor, dar se premește un număr de referință.

Român la întâlnirea de la Harrow
Cetățenii români au pus întrebări cu privire la statutul lor post Brexit în Marea Britanie
Image source: 
Petru Clej

Termenul limită pentru solicitare este 31 decembrie 2020, în caz că Marea Britanie iese din UE fără acord și 30 iunie 2021 dacă iese cu acord. Până la termenul limită nimeni nu are dreptul să ceară dovada statutului de la cetățeanul UE care l-a primit.

Sistemul este unul complex și pentru persoanele care nu sunt obișnuite cu telefoanele mobile poate prezenta dificultăți. 

Din sală și de pe Facebook s-au primit mai multe întrebări: Dacă am statut pre-stabilit îmi pot aduce părinții în Marea Britanie? Persoanele cu statut pres-stabilit pot beneficia de finanțare de la stat pentru studii? Cum ne apărăm de potențialele abuzuri ale angajatorilor și proprietarilor care închiriază în această perioadă?

Pentru clarificare există resurse pe internet, în primul rând pe site-ul guvernului și al Ambasadei României la Londra.

Informarea corectă este esențială deoarece altfel efectele pot fi negative și nu doar pentru solicitanți. Ambasadorul României în Regatul Unit, Dan Mihalache, spunea că Brexit nu trebuie tratat cu isterie și dădea exemplul persoanelor care întreabă, în număr mare, dacă după Brexit (a cărei dată este în continuare incertă) este necesar pașaportul pentru călătorie.

Ambasadorul  a precizat că nu este nevoie, cărțile de identitate UE fiind în continuare acceptate, ceea ce însă nu a împiedicat o avalanșă de solicitări de pașaport la consulatul României, până la 300 pe zi, ceea ce depășește cu mult capacitatea administrativă și a dus la termene de eliberare care acum au ajuns în luna iulie.

 
Ascultați reportajul realizat de corespondentul RFI la Londra, Petru CLEJ