Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sezonul România-Franța: uitați clișeele!

Sezon_Romania_Franta.jpg

Sezon Romania Franta
Sezon Romania Franta
Sursa imaginii: 
Ana Maria Florea Harrison

Acesta este sloganul  sezonului încrucișat România – Franța care începe pe 18 aprilie, imediat după ce sezonul Franța-România se încheie cu un bilanț de evenimente românești  în 100 de orașe franceze. Echipele franceză și română au discutat mult înainte de stabilirea agendei evenimentelor, despre clișeele pe care le cunoaștem fiecare despre celălalt. După ce le-au pus pe hârtie pe toate, au stabilit să includă aceste clișee într-o interpretare modernă, în care au implicat creația digitală, așa încît pe afișele sezonului Dracula cântă alături de Edith Piaf, iar Maria Tănase de Napoleon.

Institutul Francez din București a găzduit în avanpremieră prezentarea Sezonului România-Franța: zeci de evenimente puse la cale de francezi care activează în domenii cât mai variate au loc în 30 de orașe din România, după ce 100 de orașe franceze i-au găzduit pe românii care au organizat în ultimele patru luni evenimente în Franța. Sezonul Franța –România a fost inaugurat pe 27 noiembrie anul trecut și a fost un mare succes, după cum spune Michèle Ramis, ambasadoarea Franței la București.

„A fost un succes mediatic și a mai avut un alt succes... cred că Franța a descoperit România și artiștii săi și a descoperit câți români sunt parte a polupației franceze și ce personalități franceze, de care nu știau, au origini românești. Cred că a fost foarte important să descopere acestă proximitate și intimitate. În Franța, sezonul s-a derulat în mai mult de 100 de orașe, 13 regiuni și a permis la mii de oameni să descopere România. Și mai mult s-a întâmplat pe internet pentru că spectacolul DJ-ului român Vogue la reședința ambasadorului român la Paris a strâns până acum 650.000 de vizualizări”, a spus dna Michèle Ramis.

Pentru a sprijini această redescoperire a intimității pe care cele două țări o au de secole, o expoziție despre Românii care au construit Franța și Francezii care au construit România, are loc în lunile care urmează, în România.

Multe din evenimentele pe care francezii le organizează în România ies din tipare: Franța participă la Bucharest Pride, marșul de susținere al comunității LGBT sau la Romanian Design Week. Cum povestea este în special pentru tineri, seri franceze au loc la foarte la modă clubul Control din București. Francezii își pun amprenta și pe festivalul luminilor, directorul Fête des Lumières de la Lyon fiind anul acesta la butoane la Spotlight.