Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Institutul „Ana Aslan” se reinventează. Terapie cu realitate virtuală și dispozitive cu GPS pentru pacienți

haine_si_pian.jpg

Obiecte care au aparținut prof. dr. Ana Aslan (Clinica din Otopeni); capa cavaler al Ordinului de Malta (stânga)
Image source: 
ana-aslan.ro

“Să fii veșnic tânăr nu înseamnă să ai 20 de ani, înseamnă să fii optimist, să te simți bine, să ai un ideal în viață pentru care să lupți și pe care să-l cucerești”, spune prof.dr. Ana Aslan, cea care a pus bazele primului institut de geriatrie din lume, în ianuarie 1952. Gerovitalul H3, produs biotrofic original românesc si, în acelast timp, primul medicament creat anume să întârzie procesul de îmbatrânire, a fost elaborat între anii 1946 și 1956, de prof. dr. Ana Aslan și școala sa după numeroase cercetări clinice și experimentale.Astăzi, la mai bine de 67 de ani de la înființare, Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan“ se reinventează. Medicul Anca Ștefan, managerul spitalului, este cea care vrea să repună marca Ana Aslan acolo unde îi este locul. 

Pe lângă renovările celor două clădiri din Otopeni și București dar și a minunatelor grădini italiene care aparțin institutului, medicul și-a propus dotarea institutului cu aparatură medicală de ultimă generație. Pentru că dr. Anca Ștefan este pasionată de tehnologie, institutul a achiziționat déjà mai multe dispozitive  de monitorizare pentru pacienții cu demență. Acum, sunt în proces de licitație pentru un echipament care folosește realitatea virtuală pentru a spori complianța pacientului la tratament. Mai mult, Anca Ștefan vrea să scadă media de vârstă a pacientului căruia institutul se adresează și să pun[ accent pe prevenție. “Institutul Ana Aslan se adresează persoanelor care vor să-și schimbe starea de sănătate și stilul de viață pe temen lung”, spune,la RFI, dr. Anca Ștefan. De menționat ar mai fi faptul că mii de pacienți se află, în prezent, pe listele de așteptare ale insitutului. 

 

Reporter: Anul trecut ați spus că aveți în plan să aduceți institutul la notorietatea pe care o avea când soțiile președinților din toată lumea veneau la clinica din Otopeni. Nu vă întreb dacă ați reușit acest lucru pentru că mai bine de zece ani, până să veniți dumneavoastră, nu s-au făcut investiții în acest institut. Ce ați făcut până acum?

Dr.Anca Ștefan: Am început strategic. Am renovat aproape 90% din bazele de tratament de la Otopeni. Cel mai importamnt lucrur pentru noi era să asigurăm un tratament eficient și în condiții mai mult decât decente, la standarde europene pentru pacientul care vine la noi. Astfel, baza de tratament  de la Otopeni este nou nouță, este renovată, este dotată cu echipamente medicale noi. Mai avem câteva care sunt acum în licitație și care vor veni în curând. Sunt echipamente de ultimă generație. Pot spune cu mândrie că suntem printre cele mai bine dotate baze de tratament din țară. Suntem la standarde europene. Pentru o persoană care vine la recuperare la noi sau merge la recuperare într-o țară din vestul Europei suntem perfect comparabili.

Rep: În momentul de față, aveți proiecte pe partea de cercetare?

Dr. A.Ș: Da, sunt câteva proiecte pe care le avem. Suntem în discuții pentru noi proiecte, de asemenea pentru renovarea și dotarea cu echipamente moderne a secției de cerecetare. Avem un studiu, un proiect ce ne este foarte drag și frumos, despre diferența dintre vârsta biologică și vârsta cronologică a pacientului.

Rep: În funcție de acest lucru personalizați terapia?

Dr. A.Ș: Exact. Un alt proiect, care este acum în derulare, este legat de fragilitatea vârstnicului. Încercăm să identificăm care sunt riscurile asociate vârstei, la care este supusă orice persoană de peste 65 de ani, astfel încât să putem să venim cu prevenție. Eu insist foarte mult pe componenta de prevenție, pe care să o adresăm pacienților noștri. 

Rep: Puneți accent pe prevenție. Totodată, ați spus că vreți să scădeți media de vârstă a pacientului căruia i se adresează institutul. La cât vreți să ajungă aceasta?   

Dr.A.Ș: Terapia cu Gerovital se poate realiza începând cu vârsta de 40 de ani. Pentru noi este foarte important ca între 40 și 65 de ani, pacientul să vină măcar o dată în viață la noi să îi facem această scală de fragilitate. Să identificăm care sunt riscurile la care este supus. Împreună să stabilim care sunt ritmul și stilul de viață adaptate vârstei și riscurilor lui, iar mai departe să stabilim un plan pe termen lung. Până la urmă, geriatria și ceea ce face noi ca și institut este să ne adresăm persoanelor care vor să își schimbe starea de sănătate și stilul de viață pe termen lung. Nu suntem un spital de acuți. Suntem un spital de cronici. Aici discutăm despre afecțiuni cronice pe care le putem preveni sau îmbunătăți.

Rep: Câte paturi are institutul? Sunt suficiente pentru pacienții care vin să se trateze?

Dr.A.Ș: În prezent avem 580 de paturi. Ele sunt complet insuficiente. Avem o listă de așteptare de câteva mii de persoane. Programările la internare se fac cu multe luni înainte. Din acest motiv am început deja să schimbăm structura spitalului și să înființăm un ambulatoriu integrat și la Otopeni. Avem un ambulatoriu integrat aici, în Căldărușani. Urmează să mai deschidem un ambulatoriu și la Otopeni, astfel încât să fim și mai deschiși pentru pacienții care se adresează institutului.

Rep: La un moment dat ați declarat că sunteți un om pasionat de tehnologie. Ce planuri aveți cu acest institut pe partea de tehnologizare?

Dr.A.Ș: Ce bine v-ați făcut bine temele! Da, îmi place foarte mult tehnologia și folosim foarte multă tehnologie și vom folosi din ce în ce mai mult, la modul că în prezent, doar ce am achiziționat câteva dispozitive de monitorizare pentru pacienții care au diverse tipuri de demență. Avem această problemă la Otopeni unde clinica este în mijlocul a 33 de hectare de pădure. Sunt situații în care mai găsim pacienți cu diverse tipuri de demență în pădure. Avem primele dispozitive cu GPS. Sunt niște ceasuri foarte deștepte cu buton de panică, cu sistem de tracking, de GPS, ca să putem identifica foarte ușor pacientul. Acum suntem în proces de licitație pentru un echipament care folosește realitatea virtuală, tocmai pentru a angaja și mai mult pacientul în a-și urma tratatmentul și ceea ce noi recomandăm. Este un sistem prin care pacientul este adus într-o lume familiară cu acei ochelari astfel încât să îl putem convinge să pășească, de exemplu, pentru cei care au deficiențe de mers. Să pășească alergând după un fluture, ci nu pentru că îl rugăm noi frumos să pășească. Poate fi folosit pentru a dezvolta diverse grupe musculare, în cazul în care paceintul nu este neapărat receptiv la a face anumite tipuri de exerciții, în timp ce făcând o mișcare naturală este mult mai compliant. Aducem pe cât se poate tehnologie de ultimă generație în institut.

Rep: Mai sunt atrași pacienții din străinătate de institut?

Dr.A.Ș: Da, chiar săptămâna trecută am avut pacienți din țările arabe și surprinzător, câțiva pacienți din America. Pentru pacienții străini avem nevoie să îmbunătățim puțin condițiile hoteliere. Gândiți-vă că pacientul care vine din altă țară are din start o cheltuială în ceea ce privește deplasarea, atunci așteptările sunt un pic mai sus. Tocmai de aceea clinica de la Otopeni va fi renovată anul acesta în totalitate pe partea de cazare, sperăm noi.

Rep: Având în vedere că aveți atâția pacienți pe listele de așteptare, vă luptați să mai aduceți și alții? Ați declarat că sunteți în discuții cu agențiile de turism aă aduceți atât clienți, dar și investitori din Asia, de exemplu.

Dr.A.Ș: Deși avem pacienți și sunt liste de așteptare, sunt pacienți români. Gândiți-vă că pacienții străini contribuie la creșterea notorietății institutului pe plan internațional. Pe de altă parte, este foarte important ca un număr cât mai mare de persoane să interacționeze cu brandul Ana Aslan, cu produsele Ana Aslan și cu ceea ce facem noi, cu metoda de tratament. O dată ce vom avea ambulatoriul integrat dezvoltat la Otopeni, atunci pacienții străini vor putea beneficia de același tratament în sistem de ambulatoriu, cei care vor dori vor fi cazați la noi, cei care nu, vor fi la hotelurile din împrejurimi. Atunci vom putea acoperi o plajă mult mai mare de pacienți. Dacă acum suntem limitați la cele 580 de paturi, imaginați-vă că atunci lucrurile vor fi cu totul și cu totul la un lt calibru și la o altă dimensiune. Da, avem nevoie de cât mai mulți pacienți, mai ales trăini.

Rep: Ce ați făcut cu fondurile atrase de la Uniunea Europeană?

Dr.A.Ș: În prezent, proiectele pe care le derulăm pe fonduri europene sunt proiecte de cercetare, inclusiv proiectul despre fragilitate despre care vă povesteam. Acum suntem în aplicație. Scriem proiecte pe fonduri europene pe de o parte pentru dezvoltarea și dotarea institutului cu echipamente moderne, ceea ce contează foarte mult. Pe de altă parte, scriem proiecte pentru trainingul de personal, POCU. Este foarte important ca angajații noștri, medicii și asistentele, să up to date. Este foarte important să fii la curent cu ceea ce se întâmplă pe plan internațional, cu tehnologia. Evoluția medicației și a tratamentului are un ritm mult mai mare față de acum 10 ani sau avcum 30 de ani când trăia Ana Aslan. Trebuie să ținem pasul. Trebuie să fim acolo. Mă interesează că oamenii să fie instruți în continuare. Să avem niște profesioniști în care să investim foarte mult know how. Acum, bugetul din fonduri europene este undeva la câteva sute de mii de euro. Nu este foarte mare. În schimb, acum scriem proiecte care însumate adună undeva la 10 milioane de euro. Sunt proiecte de doi, trei ani, depinde de tipul de call.

Rep: Având în vedere experiența dumneavoastră de zece ani în domeniu, presupun că nu va fi greu să obțineți fondurile. Sau este greu?

Dr.A.Ș: Depinde. Partea aceasta de scriere este dificilă, nu spun nu. Mi se pare mult dificilă partea de implementare. Dacă la partea scriere, scriem proiectul în conformitate cu grila de evaluare și cu cerințele din call, pe partea de implementare apar necunoscutele și diverse situații care nu sunt ușaore. Nu de puține ori se întâmplă care regulile să se mai modifice pe parcursul jocului, ceea ce e neplăcut pentru toată lumea. Dar, asta e. Sunt situații absolut neprevăzute la care nimeni nu se gândește. Sau, chiar dacă cineva s-a gândit, în perioada în care call-ul este deja în publicare, sunt puține corectări care se pot aduce. Atunci, multe rămân așa, în coadă de pește, în ideea că vedem ce o să se întâmple în implementare. În momentul în care se ajunge la implementare sunt situații mai complexe, implementări diferite și tot așa.

Rep: Dumneavoastră folosiți produsele cu semnătura Anei Aslan?

Dr. A.Ș: Da, sigur că da. Sunt produsele Gerovital pe care le fac cei de la Cluj. Le folosesc cu drag. Sunt foarte bune.

 

Acest articol a fost publicat pe www.PressHub.ro și RFI România în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio. Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Dr.Anca Ștefan,managerul Institutului de Gerontologie și Geriatrie "Ana Aslan", în dialog cu Mirela Dădăcuș