
Reportaj RFI
Centrul Pompidou-Metz, o reuşită totală (Galerie FOTO)
img_20190330_1310581.jpg

Centrul Pompidou-Metz, prima experienţă de descentralizare a unei instituţii culturale publice - în speţă, ce a a Centrului naţional de artă şi cultură Georges Pompidou din Paris, cunoscut şi sub numele de Beaubourg - a depăşit cu mult aşteptările celor care l-au imaginat.
Intrarea muzeului Centre Pompidou-Metz (Foto: Vasile Damian)
Iniţial, în momentul inaugurării sale în mai 2010, muzeul din capitala Lorenei miza pe circa 200.000 de vizitatori anual. 8 ani mai târziu, adică în 2018, pariul a fost câştigat fără probleme: Centrul Pompidou-Metz a fost vizitat anul trecut de peste 330.000 de oameni.
Motivul hexagonal se regàseste în uriasa sarpantà a muzeului (Foto: Vasile Damian)
Clădirea, aflată în spatele gării istorice din Metz, a fost concepută de arhitectul japonez Shigeru Ban în colaborare cu francezul Jean de Gastines, şi se inspiră - cel puţin aşa spune arhitectul nipon - dintr-o pălărie chinezească cumpărată de Shigeru la Paris… Alţii o compară cu o floare sau cu nişte valuri. Cert este că imobilul cu acoperiş alb este surmontat în mijloc de un steag francez care se vede de la mare distanţă. Trebuie precizat că înălţimea edificiului culmină la 77 metri de sol, cu referire la anul 1977, data inaugurăii Centrului Pompidou din Paris. Dacă planul hexagonal al clădirii din Metz este greu de perceput ca atare când eşti la nivelul solului, simbolistica hexagonului se regăseşte foarte uşor în uriaşa şarpantă care susţine acoperişţul ondulat. Sarpantă formată dintr-o inedită asamblare de bârne care totalizează nu mai puţin de 16 kilometri lungime dacă ar fi puse cap la cap…Cele trei galerii de la etaje, diferit orientate, măsoară fiecare 80 de metri lungime, 15 lăţime şi 7 înălţime. Cu alte cuvinte, spaţiul nu lipseşte pentru a expune cela mai voluminoase creaţii.
Henri Matisse, "Jazz" (Foto: Vasile Damian)
Martial Raysse (Foto: Vasile Damian)
"Sala" Daniel Buren, creatà in situ de artist (Foto: Vasile Damian)
Ca şi casa-mamă pariziană, Centrul Pompidou-Metz are ca misiune să prezinte publicului opere majore ale artei secolelor 20 şi 21. Intre 4 şi 6 expoziţii noi sunt propuse în fiecare an în domenii foarte variate: arte plasice, arhitectură, dans, video, şamd. Majoritatea operelor provin din colecţiile Centrului Pompidou din Paris, una dintre cele mai prestigioase instituţii de artă modernă din lume. Alte muzee, franceze sau internaţionale, ca şi o serie de galerii sau colecţionari privaţi sunt solicitaţi punctual pentru a completa o expoziţie în curs.
Pablo Picasso, "Femme nue couchée" (Foto: Vasile Damian)
Actualmente, una dintre expoziţii este consacrată artistului şi filosofului sud-corean Lee Ufan iar o alta se intitulează "A picta noaptea". Noaptea, care a fascinat demult artiştii şi nu numai, a fost un subiect care a luat amploare în secolul 19 sub influenţa romantismului. In secolul 20, maniera de a percepe noaptea a fost afectată de mari schimbări, cum ar fi iluminatul public sau cucerirea spaţiului. Printre artiştii expuşi actualemente la Pompidou-Metz în cadrul acestei expoziţii reuşite se numără Claude Monet, Pablo Picasso, Brassai dar şi Adrian Ghenie, unul dintre cei mai cotaţi artişti români la ora actuală, venit cu tabloul intitulat "Sfârşitul romantismului".
Adrian Ghenie, "Sfârsitul romantismului", 2009 (Foto: Vasile Damian)