Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Opt artişti români expun la MUCEM din Marsilia (AUDIO şi FOTO)

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

La celebru MuCEM - Muzeul civilizaţiilor din Europa şi Mediterana - din Marsilia s-a inaugurat expoziţia "Persona". O manifestare ce reuneşte opere a 8 artişti români, din diasporă şi din România, de generaţii diferite şi utilizând tehnici variate. Până pe 23 iunie, vizitatorii vor putea descoperi pe mai bine de 300 m2 diverse creaţii - picturi, fotografie, video, sculpturi - ale acestor artişti care au lucrat pe tema identităţii. Diana Marincu, curatoarea expoziţiei, i-a explicat colegului nostru Vasile Damian, geneza acestui proiect care se înscrie în cadrul sezonului Franţa-România.

Artistul Mircea Cantor si curatoarea Diana Marincu la prezentarea expozitiei "Persona" de la MUCEM (Marsilia) - Foto: Vasile Damian

Ascultà interviul cu curatoarea expozitiei Diana Marincu: 

Unul dintre cei 8 artişti români prezenţi la MuCEM în expoziţia "Persona" este Mircea Cantor. Ca şi Ioana Bătrânu acum trei decenii, Mircea Cantor a fost atras în opera sa de motivul măştii, prezentând recent la Muzeul vânătorii şi naturii din Paris nişte desene extraordinare pe această temă.

 

"Exod", opera creatà de Mircea Cantor in-situ la MUCEM pentru expozitia "Persona" - Foto: Vasile Damian

La expoziţia din Marsilia, Mircea Cantor propune vizitatorilor nişte surprinzătoare covoare zburătoare cu îngeri şi avioane şi două opere realizate in-situ, la faţa locului, dintre care pe una, intitulată "Exod", ne-o descrie în cele ce urmează.

Ascultà interviul cu artistul Mircea Cantor:"Avioana si îngeri", Mircea Cantor - Foto: Vasile Damian

Anca Munteanu Rîmnic, 45 de ani, trăieşte de aproape 4 decenii la Berlin.

Ascultà interviul cu artista Anca Munteanu Rîmnic:La manifestarea de la MuCEM din Marsilia, artista româno-germană a venit printre altele cu un triptic de fotografii intitulat "Simulanta I, II şi III". O operă care evocă şi ea identitatea, noţiune prezentă în mai multe dintre lucrările Ancăi Munteanu Rîmnic.

"Simulanta I, II si III", Anca Munteanu Rîmnic - Foto: Vasile Damian

Expoziţia "Persona" abordează aşadar, printre altele, legăturile dintre patrimoniul etnografic şi riturile folclorice. Un patrimoniu prezent masiv în fondul românesc de la MuCEM, lucru care a inspirat în mare parte montarea acestei expoziţii ieşite din comun.

"Nu suntem decât cenusà si praf", Anca Benera & Arnold Estefan - Foto: Vasile Damian

"Echipa albà (Satana)", Ioana Nemes - Foto: Vasile Damian

"Femeia pe care o asteptam", Olivia Mihàltianu - Foto: Vasile Damian

"Masca", Ioana Bàtrânu - Foto: Vasile Damian

 
Opt artişti români expun la MUCEM din Marsilia (AUDIO şi FOTO)