Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Maria de România, regină şi artistă”, expoziţia-eveniment de la Reims (AUDIO şi FOTO)

20190417_141930.jpg

Afisul expozitiei "Maria de România, reginà si artistà" de la palatul Tau din Reims
Afisul expozitiei "Maria de România, reginà si artistà" de la palatul Tau din Reims
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

La Reims, în estul Franţei, locul de încoronare al regilor francezi, s-a deschis expoziţia „Maria de România, regină şi artistă”. Inscrisă pe agenda sezonului Franţa-România şi realizată în parteneriat cu Muzeul naţional de Istorie al României şi în colaborare cu Muzeul naţional Peleş, expoziţia prezintă publicului francez o serie de obiecte emblematice ale colecţiilor regale. Manifestarea permite de asemenea vizitatorilor să descopere personalitatea Mariei de România, soţia regelui Ferdinand I, o ambasadoare apreciată în Europa şi o artistă în serviciul stilului Art nouveau.

Diana Mandache, curatoarea expoziţiei, insistă mai întâi pe faptul că "expoziţia este organizată la o sută de ani după vizita reginei Maria la Reims, un lucru minunat. Prezentăm toate obiectele-simbol care o caracterizează pe Maria, din perioada când era principesă de Edimbourg până la momentul de glorie al încoronării."

Portretul reginei Maria, Philip de Laszlo, 1924 - Foto: Vasile Damian

"Este pentru prima dată că regalia (obiectele şi veşmintele din timpul ceremoniei de încoronare) sunt prezentate într-o expoziţei internaţională, în afara graniţelor României."

Elemente de mobilier realizate dupà desenele printesei Maria, 1909 - Foto: Vasile Damian

"Regina Maria a fost o prietenă a Franţei, a primit Legiunea de onoare în 1919 de la preşedintele Raymond Poincaré. Tot atunci, regina Maria a devenit membră a Academiei de Beaux-Arts."

Manuscris înluminat de printesa Maria, 1906 - Foto: Vasile Damian

"Multe obiecte din patrimoniul regal sau ale reginei Maria au fost dispersate, pierdute. Altele au fost moştenite dar multe au rămas în România şi au fost ulterior confiscate de comunişti. Coroana aparţine şi azi României, mai exact Parlamentului român."

Coroana reginei Maria purtatà în ziua încoronàrii, 15 octombrie 1922 (design: Costin Petrescu; bijutier: Falize, Paris) - Foto: Vasile Damian

"Cele 45 de obiecte din expoziţie le-am ales în funcţe de ceeace o carateriza pe regina Maria. In primul rând, amintirile din Marea Britanie, pentru că ea a fost foarte tânără când a venit în România, n-avea decât 17 ani. Suferea de dorul mamei. In România avea să găsească o nouă familie, o nouă dinastie, într-o ţară din Balcani, foarte îndepărtată. Până la urmă s-a adaptat, a adoptat identitatea naţională şi a învăţat limba deşi, în jurnalele ei a continuat să scrie în limba engleză."

"Maria şi sora ei Victoria Melita erau ambele talentate în pictură, luaseră chiar lecţii de pictură. Aveau tendinţe artistice, uneori chiar scriau mici poezii. Maria, când era tânără, îşi imagina case de vis care mai apoi aveau să se transforme în realitate prin design de mobilier, acuarele extraordinare - una dintre acestea, o pictură cu maci, este dealtfel expusă aici."

Farfurii decorative (Rosenthal) reprezentându-i pe regina Maria si regele Ferdinand, 1922 - Foto: Vasile Damian

"Cele mai remarcabile obiecte care sunt acum expuse la Reims sunt cele din regalia, obiectele purtate la ceremonialul încoronării, în particular coroana şi mantia. Coroana din aur transilvan cântăreşte 2 kg, este în stil medieval, bizantin, aşa cum îşi dorea regina Maria, şi împodobită cu pietre semipreţioase. Designul îi aparţine lui Costin Petrescu iar fabricaţia este pariziană, casa Falize. Mantia a fost realizată la Bucureşti, la şcoala de sericultură. Are un design făcut tot de Costin Petrescu şi este realizată din mătase, fir de aur, lamé, hermină şi pietre semipreţioase. Pe mantie sunt de asemenea însemne heraldice importante: scutul familiei de Hohenzollern, cel al familiei de Saxa-Cobourg şi Gotha dar şi al provinciilor româneşti reunite după Marele război."

Mantia purtatà de regina Maria în ziua încoronàrii, 15 octombrie 1922 (Design: Costin Petrescu; Realizare: Scoala de sericulturà Bucuresti) - Foto: Vasile Damian

La inaugurarea expoziţiei „Maria de România, regină şi artistă” de la Reims au asistat o serie de personalităţi printre care şi principesa Margareta, Custode al Coroanei României. Am rugat-o pe Majestatea Sa să ne dea o primă impresie despre această expoziţiei consacrată străbunicii Sale. "Este ceva minunat, care ne-a mişcat foarte mult. Tot ce s-a făcut aici este foarte frumos, ca să vedem totul despre regina Maria dar şi ţara noastră. In plus, e important că s-a făcut aici la Reims, centrul monarhiei franceze."

Principesa Margareta, Custode al Coroanei României, a luat cuvântul în deschiderea expozitiei de la Reims - Foto: Vasile Damian

Expoziţia „Maria de România, regină şi artistă”, găzduită de Palatul Tau din Reims, durează până pe 28 iulie.

 
„Maria de România, regină şi artistă”, expoziţia-eveniment de la Reims