Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ovidiu Voicu : ”Puterea actuală jonglează cu jumătăți de adevăruri, dacă nu chiar cu minciuni”

balance_justice.jpg

Image source: 
AFP

Modificările la Codul Penal și cel de Procedură Penală revin în forță pe tapet. Comisia parlamentară specială pentru modificarea legislației penale a fost reunită marți de către președintele ei, Florin Iordache. Presa scrie că un vot final în Camera Deputaților ar putea avea loc chiar miercuri dar PSD-ALDE nu are decât 160 de voturi din 165 câte i-ar trebui ca să treacă aceste modificări.

Directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu, spune că nu crede că va exista nici măcar cvorum date fiind sărbătorile pascale. Totuși, e de așteptat ca Liviu Dragnea și susținătorii săi să încerce să forțeze adoptarea modificărilor până în 20 mai, următorul termen al procesului liderului PSD.

Ovidiu Voicu spune însă că planurile lui Liviu Dragnea întâmpină o serie de obstacole: chiar dacă Parlamentul ar dezincrima parțial sau total o serie de fapte de corupție de care șeful PSD e acuzat, șeful statului are căi de atac iar instituțiile internaționale vor interveni la rândul lor. Este și cazul Comisiei de la Veneția ai cărei experți se află zilele acestea la București pentru o vizită tehnică și care ar putea interveni din nou pentru a bloca orice inițiative care ar putea afecta lupta anticorupție. Chiar dacă un raport al comisiei nu va veni mai devreme de două luni, spune Ovidiu Voicu, mesajele critice ale acestei instituții au ținut până acum în loc guvernul de la a da noi ordonanțe de urgență susceptibile să provoace critici și chiar sancțiuni.

Invitatul Zilei în Actualitatea de prânz, Ovidiu Voicu mai spune că actuala putere a ”jonglat cu jumătăți de adevăruri dacă nu chair cu minciuni”. Concret, actuala putere a pretins că modificările controversate ar fi fost toate cerute de Curtea Constituțională pentru că vechile prevederi ar fi încălcat Constituția. De asemenea, actuala putere susține că legea fundamentală primează în fața recomandărilor și tratatelor la care România a aderat ceea ce este de-a dreptul fals și riscă să atragă condamnarea României. Ascultați integral interviul cu directorul executiv al Centrului pentru Invocare Publică, Ovidiu Voicu...

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu, invitatul zilei la RFI.