
Reportaj RFI
Artişti români la „Circulation(s)”, Festivalul tinerei fotografii europene
img_20190418_105716.jpg

In interviul pe care ni l-au acordat, fraţii Mihai şi Horaţiu Şovăială ne descriu mai întâi opera cu care au venit la Paris, „Reacknowlegde Strustures Models”. „E vorba despre o analiză şi o interpretare a diapozitivelor didactice produse în anii 1970 de studiourile de cinema Animafilm”.
Artiştii evocă astfel felul în care regimul de atunci – comunist – se folosea de aceste imagini pentru a îndoctrina oamenii. „Am încercat să aflăm cine sunt cei care au lucrat aceste fotografii şi cine erau cei din poze. Nu am aflat şi atunci ne-am propus să creeăm noi o imagine proprie a oamenilor fără să le arătăm însă identitatea.”
Patru fotografi români au fost invitati la aceastà editie a festivalului "Circulation(s)" - Foto: Vasile Damian
„Am vrut să lucrăm cu imaginea, cu identitatea şi cu ce înseamnă să lucrezi cu arhive în 2019. Ne-au impresionat aceste imagini. A privi şi a reflecta asupra trecutului ţării este ceva foarte seducător. Imaginile sunt foarte puternice, sunt frumos executate, într-un limbaj cinematografic. Nouă ni se pare că cumva, lucrurile nu sunt lămurite, există încă multe întrebări fără răspunsuri. Multe lucruri din cultiura actrulaă îşi au rădăcina în trecutul comunist. Asta se vede în cum se comportă oamenii, în politica românească, în viaţa de zi cu zi pe stradă, peste tot primeşti ca nişte înţepături legate de trecut” spun cei doi fraţi fotografi.
„Noi nu am trăit în comunism, suntem născuţi în 1987, respectiv în 1993, dar ne-a interesat mereu perioada aceea. Ni se pare important să-ţi cunoşti trecutul şi să aduci acest lucru în văzul lumii. Pentru oamenii din aceea generaţie, poate este o amintire neplăcută sau o informaţie irelevantă dar pentru generaţiile tinere, mi se pare foarte important să-şi înţeleagă trecutul şi să aibă în conştiinţa lor ce a însemnat pacostea asta de 50 de ani.”
Sala de la 104 în care sunt expusi cei 4 fotografi români invitati la festivalul "Circulation(s)" - Foto: Vasile Damian
„E important să arătăm aceste diapozitive, chiar în contextul actual, pentru că sunt o parte a unei istorii recente şi ar putea ajuta multă lume din zona fotografiei să înţeleagă nişte lucruri.”
„E important oricând să expui, mai ales într-un loc fantastic cum este 104 şi într-un festival mare şi atât de bine organizată. In plus, e bine să arăţi proiecte locale într-un context mai mare, internaţional sau cel puţin european.”
La Festivalul „Circulation(s)” de la Centquatre, în afară de fraţii Mihai şi Horaţiu Şovăială, mai expun şi Ioana Cârlig şi Felicia Simion. Prima a venit cu un proietc documentar intitulat „Post-industrial stories” şi evocă viaţa cotidiană în comunităţile mono-industriale româneşti. De partea ei, Felicia Simion a venit la Paris cu proiectul fotografic intitulat „Ethnographies”, o colecţie de imagini despre cutumele şi manifestările folclorice din România rurală contemporană, în contextul de migrare a populaţiilor.
Vedere de ansamblu a centrului "104" unde are loc festivalul de fotografie "Circulation(s)" - Foto: Vasile Damian