Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O moarte care nu schimbă nimic în școlile de la țară

Fără autorizație de la Direcția de Sănătate Publică, așa funcționa școala din satul Buda, comuna Brăiești, județul Iași. În curtea școlii și-a pierdut viața Daniel, un băiețel de trei ani și jumătate. A căzut într-o fosă septică acoperită doar cu un capac ruginit. Directorul școlii din Buda a fost demis dar problemele nu dispar.

În jur de 200 de  școli din județul Iași funcționează fără autorizație sanitară sau apă curentă. Sindicatele din învățământul preuniversitar ieșean acuză politicienii de la putere demagogie. Primarii multor comune ridică din umeri. Modul în care s-a desfășurat Programul Național de Dezvoltare Locală le-a dat planurile peste cap. Unii au obtinut finantare pe PNDL 1 dar procedurile i-au dus până la sfârșitul anului și banii s-au reportat.  Au reluat aceleași proiecte pe PNDL 2 dar fiind proiecte vechi, subevaluate, firmele nu s-au prezentat la licitații. Ar fi ieșit în pierdere. Acum singura șansă pentru multe primării, după  reactualizarea studiilor și a proiectelor, este obținerea de finanțări  pe PNDL 3.

 

Foto: Fosa în care a căzut copilul

 

“ Am să pun un avocat să scoată el la lumină totul!“

Daniel, băiețelul de trei ani și jumătate din satul Buda, comuna Brăiești abia aștepta să meargă la grădiniță. Mergea împreună cu fratele său. Mărturiile sunt diferite. Educatoarea lipsea iar locul ei era ținut de directoarea școlii care i-a lăsat în ziua respective pe copii să se joace în curte. Alții spun că Daniel a  mers la toaletă și i s-a remarcat lipsa abia după două ore. Au pornit să îl caute. I-au găsit șapca lîngă o fosă septică. Acoperită doar cu un capac de tablă ruginit , neasigurată. Medicii nu i-au putut salva viața.

Tatăl băiatului spune că responsabilitatea este pasată de la primărie la școală. Acum singura soluție, spune bărbatul este justiția.Gheorghe Silică, tatăl lui Daniel: “Primarul spune că el a vorbit cu directorul de la școală, directorul spune că e vina primarului. Eu nu știu pe cine să dau vina. Pănă la urmă o să se aleagă, trebuie să iasă la un capăt. Cineva trebuie să răspundă!  Am fost la primărie, nu am găsit pe nimeni. Am fost la director dar nu l-am găsit. Cu cine să vorbesc?  Cu bunicul? Am să pun un avocat și o să iasă totul la lumină, la iveală. Mi se spune că băiatul nu a fost înscris la școală dar mi s-a cerut să îl dau la școală pînă la toamnă cînd intră de drept la grădiniță, ca să se obișnuiască cu copii. Nu era înscris ofical dar mi s-a cerut să îl dau la școala

 

Directorul școlii din Buda a fost destituit. Problemele nu dispar

Conducerea Inspectoratului Școlar l-a demis pe directorul școlii din Buda. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului, Sabina Manea: Consiliul de administraţie al ISJ Iaşi s-a reunit, iar membrii au votat în unanimitate pentru demiterea directorului de la Şcoala Profesională Brăeşti. În mod evident nu au fost respectate condiţiile care trebuie să asigure securitatea elevilor în şcoală. În nenumărate întâlniri directe pe care le-am avut cu directorii unităţii de învăţământ, acest aspect a fost pus în evidenţă şi este o prioritate, deci nu există nicio scuză. La nivelul şcolii, ancheta continuă“. Și Poliția din Iași a deschis o anchetă.

 

139 de școli cu grupuri sanitare în exterior. Dor 47 au autorizație sanitară

Cazul de la școala din Brăiești, fără autorizație sanitară de funcționare, readuce în atenția opiniei publice problemele învățământului preuniversitar din mediul rural. Cu toalete în fundul curții, fără apă curentă, învățământ simultan în alte locații decât clădirea școlii, elevi navetiști... și lista continuă. În Iaşi, în România anului 2019, există 139 de şcoli care au grupurile sanitare în exterior, şi doar 47 dintre acestea deţin autorizaţia sanitară de funcţionare.

Liderul USLIP Iași, Laviniu Lăcustă: “Sunt foarte multe unități școlare care nu au toaletă, nu au canalizare, nu au apă curenta. Dacă fac o evaluare la toate locațiile, nu doar la școlile de centru, probabil vorbim de peste o sută de locații care au probleme ce țin de infrastructura elementară. Sunt probleme și cu învatamintul simultan. Noi am cerut ca învățămîntul simultan să fie desființat la Brăești. Însă, din păcate, ne lovim de problema finanțării per elev. Se pare că banul este mai important ca viața din România“.  

Profesorul Laviniu Lăcustă  subliniază că  ”problema elevilor navești apărută în urmă cu zece ani cînd. Guvernul de atunci, dintr-un exces de economie si pe fondul unei crize economice mai mult sau mai putin locale, a decis ca elevii arondați școlilor de centru să fie deplasați la locațiile centrale. Există riscuri și pericole în condițiile în care infrastuctura este de secol XVIII. Și aș vrea să ne disociem de zona politicului și a propagandei politice de orice fel. Vrem concret să știm cum se rezolvă problema racordării la canalizare și apă curentă a tuturor școlilor. Acesta este un indice al calității vieții

PNDL, un succes doar pe hărtie?

Dincolo de declarațiile liderului USLIP Iași Laviniu Lăcustă rămâne realitatea din școlile de la țară. Cu probleme acoperite de declarațiile politicienilor de toate culorile politice. Care vorbesc despre succesul programului national de dezvoltare local-, celebrul PNDL, și neagă realitatea. 

Ministerul Dezvoltării Regionale finanţează reabilitarea a peste 3.000 de școli. Termen de finalizare - 2020. Doar pe hîrtie.

Care e situația în județul Iași. Anul 2018 . Presa locală titrează: Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) I și II, derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, cuprinde în total 254 de obiective de investiții în școlile din județ.

Suma alocată de la bugetul de stat pentru finanţarea acestor obiective este de 304 milioane de lei pentru perioada 2015 – 2019 pentru PNDL I și, 2017 – 2020 pentru PNDL II. Dar fondurile au ajuns cu întîrziere, licitațiile au fost contestate. E o problemă cu care se confruntă primarii. Foarte multi au folosit la contractare proiecte vechi subevaluate. Din aceasta cauză, firmele de construcții nu s-au prezentat la licitatii. Ar fi iesit în pierdere. Singura speranță pentru mulți primari ar fi reactualizarea studiilor și să obțină finanțarea pe PNDL 3.

Asadar, există primării care au depus proiecte  pe PNDL 1, au primit bani dar nu au reușit să se încadreze cu procedurile pentru că au ajuns la final de an și banii s-au reportat. Mulți au mers pe aceleași proiecte din PNDL 1 și pe PNDL 2 dar s-au trezit fără participanți. Toată lumea își pune acum speranța in PNDL 3.

”Fonduri pentru comunitățile care au nevoie nu pentru buzunarele vărului primarului!”

Mirabela Amarandei, expert în educație, fost consilier al ministrului educației în anul 2016 a mers mult prin școlile de la țară, mai ales în Moldova. Se întreabă de ce la atîția ani de la aderarea UE mai avem școli cu toaleta în fundul curții. Ea spune  că în urmă cu trei ani era un proiect prin care urmau să se stabilească standarde minimale pentru școlile de la țară:

“Plecăm de la voința politică. Voința de a accesa fonduri și a direcționa fonduri pentru comunitățile care au nevoie și nu către comunitățile unde de fapt vărul sau cumnatul primarului își umple buzunarele. În 2016 începusem un proiect împreuna cu Ministerul Dezvoltării și Ordinul Arhitecților pentru stabilirea unor standarde minimale. Cu modele care să fie implementate respectând specificul local. Aceste proiecte zac și acum în sertare!”  Deloc de neglijat sumele mari la care s-au contractat lucrările de refacere sau de modernizare a toaletelor unor școli din județul Iași. În anul 2017, Protv difuza un reportaj cu titlul “Scoala la care elevii au toaleta in spatele curtii, desi a primit 100.000 de euro pentru una moderna. Unde s-au dus banii”. Jurnaliștii atrăgeau atenția că sute de mii de euro s-au dus pe apa sâmbetei, pe niște proiecte menite să le aducă și elevilor de la țară un minimum de confort.

Elevii de la școala din Potangeni,  județul Iași, fac zilnic coadă la toaleta veche aflată în spatele școlii. Ca să îi scape de acest calvar, autoritatile au alocat în urma cu 10 ani 100.000 de euro pentru construcția unui grup sanitar modern. Nimeni nu știe însă cum s-au cheltuit banii, pentru că de invesție s-a ales praful. Pînă când investiția  va fi finalizată, copiii se spală pe mâini la un butoi impovizat de profesori. Situația se repetă și la școala din Zmeu, județul Iași. Și nu sunt singurele cazuri.