Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mitingul PSD de Ziua Europei: “Nu contează domnul Dragnea la noi!”

iasi.jpg

15.000 de membri si simpatizanti PSD au fost păziți de sute de jandarmi din Iași, Bacău și Constanta. De cealaltă parte a gardurilor metalice, mii de protestatari.
Image source: 
RFI/Violeta Cincu

“Eu aici, anti PSD! Mama, dincolo de garduri. La 70 de ani, pro PSD convinsă “, se plânge speriată o ieșeancă. E învelită în steagul României și i-au dat lacrimile. Se teme pentru sănătatea mamei ei și se supraveghează una pe cealaltă din două tabere politice diferite. Și nu a fost singurul caz. Familii despărțite de politică, garduri metalice și sute de jandarmi. Mitingul PSD de Ziua Europei organizat în Piața Unirii la Iași. 15.000 de simpatizanți aduși cu trenurile și autocarele din toate județele Moldovei. Și 5.000 de contestatari ai președintelui PSD,Liviu Dragnea.Joi 9 mai.Ora 12. Piața Unirii. Activiștii, cam zece la număr, stau în Piață. Se tem că dacă vin mai tîrziu nu vor mai putea intra la locul mitingului. Se fac probe de sunete. Mașinile de jandarmi blochează centrul Iașului. Sunt toate unitățile din Iași, Bacău și Constanța. Gardurile metalice îmbracă Piața Unirii.

 

“Nu mai spun nimic că o dau în eșec!“

Ora 13. La Gara din Iași ajung primele autocare. Oameni obosiți coboară. Sunt împărțite materiale și steaguri. Pancarte pe care se poate citi “16 Bacau”, “ 67 Suceava”. Escortați de un șef de grup apărați de jandarmi simpatizanții PSD se îndreaptă spre Piata Unirii.

Nu vor să vorbească. Arși de soare, îmbrăcați gros că au plecat de dimineață, încep să își scoată flanelele. Unii au venit cu familia. Sunt mai mulți bărbați. Femeile rîd între ele. La interviuri, dau din cap: “ - Suntem de la Bacău. - Ce înseamnă 67? - Doamnă, eu am rîs prea mult de asta! Am venit să susținem PSD! - De ce? - Nu comentez. Am văzut summitul de la Sibiu. Dar nu mai spun nimic, că o dau în eșec!“

Oamenii trec printr-un cordon de garduri. Pe lângă protestatari. “Nu mai mergeți ca oile dupa Dragnea!” “Oameni buni, de ce ați venit!  “.

Unii dintre simpatizanții PSD pleacă capetele și trec pe lîngă protestatarii care încearcă să spargă cordonul de jandarmi. Stau încolonați și așteaptă semnul pentru a intra în Piața Unirii.Fiecare grup este primit cu fanfare.

“Dacă nu ai condamnare, nu intri în Piața Unirii!“

Orele 15 - 16. Piata Unirii e ca o scenă de razboi. Sunt aproape 15.000 de simpatizanți. Și 5.000 de protestatari. Oamenii ținuți de jandarmi dincolo de garduri strigă: “ Ne-a invitat Dragnea la Ziua Europei. Suntem cetățeni ai Iașului, plătim taxe.Vrem și noi in Piața Unirii“.

Printre cei ținuți dincolo de garduri și membri PSD chemați de liderul PSD Iași, Maricel Popa. Discuția se încinge: “Numai dacă aveți o condamnare nu intrați! Numai cu cazier se intră! Vrem și noi la spectacol! De ce nu ne lasă? Avem arme albe? Suntem violenți? Plătim taxe și impozite, suntem cetățeni ai Iașului! De ce nu ne lasă “, au fost doar cîteva din replicile adresate de oameni ieșenilor.“Nu contează domnul Dragnea la noi. Oricine ar fi, dar să fie cinstit, să nu fie corupt!"

Liviu Dragnea ajunge în Piața Unirii. Nu face baie de mulțime. Protestatarii strigă.Simpatizanții PSD tac. Liviu Dragnea urcă pe scenă. Din cer curg fluturași anti PSD. La ferestrele blocurilor din Piața Unirii apar afise antiPsd.Dintr-un apartament, activiștii scot boxele pe geam. Se strigă antiPSD. Liviu Dragnea aude. “Doi, trei derbedei plătiți “spune liderul PSD . În mulțime, aproape în fața scenei unde stau liderii partidului, un tânăr din organizația RESET scoate un banner pe care scrie “ Nimic” . Iese singur din mulțimea PSD. Protestatarii aplaudă. Liviu Dragnea își termină discursul. Aplaudă doar primele rînduri. O doamnă din Vaslui are unghiile ștanțate cu PSD și trandafiri.

Simpatizanții PSD par a nu mai crede in lider. O femeie din Moldova povestește simplu: “ Noi suntem moldoveni, dorim pace peste tot, să ne înțelegem, să fim uniți. Noi suntem pentru înțelegerea între oameni nu contează partidul, nu contează culoarea partidului. Ei ce fac acum este ceva inadmisibil, mulți de acolo sunt psd-iști ca și noi și care le place să facă scandal. Nu contează domnul Dragnea la noi. Oricine ar fi, dar să fie cinstit, să nu fie corupt, să fie pentru tineretul ăsta care nu știu ce vor”

- Dar ați venit la un miting PSD:

- Da

-  Și nu contează cine conduce...

- Nu

 

Protestatarii ocupă Piața Unirii. Marș pe străzile orașului

Liderul PSD pleacă. În puțin mai mult de 20 de minute 15.000 de oameni, simpatizanții PSD pleacă și ei. Piața Unirii este ocupată de protestatari. Jandarmii se retrag.

Un protestatar ne spune: “Ies din prima zi, de la începutul lui 2017, astăzi de la ora 15. Atâta timp cât de la autoritățile statului stabilesc  niște măsuri care au ca rol protejarea ambelor  tabere, până la urmă e un exercițiu democratic să nu ne lase în Piață. Mitingul a fost un fiasco, ceva în mod clar regizat, un lucru fals. Cît despre simpatizanții PSD! Nici n-aș vrea să spun că mi-e milă de ei deși simt compasiune față de ei, majoritatea sunt oameni care  nu reușesc să înțeleagă substanța acțiunilor, nu reușesc să înțeleagă de ce au venit aici și de ce au fost aduși. Simt compasiune.”

5.000 de oameni marșăluiesc pe străzile orasului. Piata Unirii încărcată de gunoaie și pancarte cu PSD uitate de simpatizanți. Se cîntă Oda bucuriei. O femeie îmi spune să îi fotografiez fetițele. “Ele sunt viitorul” șoptește femeia care încheie “ Și viitorul e aici!”

 
Ascultă AICI reportajul de la Iași