
Reportaj RFI
Reportaj RFI: Europe, we love you! Thank you, Sibiu!
Copii însoțiți de părinți, cupluri de pensionari joviali, grupuri de tineri, unii veniți cu biciclete și trotinete, alții pe jos, au venit încă de la primele ore ale dimineții pentru a se asigura că vor prinde un loc bun în Piața Mare din Sibiu, cât mai aproape de covorul roșu care își aștepta deja oaspeții.
Din spatele gardului de protecție, șirul de oameni unea strada Nicolae Bălcescu cu Piața Mare. Prin spatele lor se strecurau grupuri de turiști curioși: asiatici, europeni, toți dornici să surprindă emoția momentului.
Cu spatele la zid și cu privirea spre piață așteptau liniștiți pompieri și voluntari SMURD, gata să intervină dacă situația o impune. Printre curioși se amestecau discret și oamenii de la securitate.
Accesul în tot ceea ce a însemnat zona centrală a summitului se făcea rapid, prin corturi mari și albe, unde oamenii de la securitate scanau oameni și bagaje. În ciuda măsurilor de securitate și a restricților, atmosfera era una relaxată.
După câteva zile de frig și ploaie, soarele își făcuse apariția încă de dimineață, încălzind atmosfera unei zile care se anunța specială nu doar pentru Sibiu, ci și pentru România.
Intrarea primelor delegații a fost întâmpinată cu ropote de aplauze. Cei din primele rânduri, sprijiniți de gardul de protecție dădeau vestea mai departe. "A venit Angela, draga de ea". (n.r Angela Merkel.)
"Uite-i pe bulgari", a anunțat un bărbat, precizând: "ăștia-s pătimași ca noi. Și săraci...", a completat o femeie de lângă el, stârnind râsete în jur.
Entuziasmul în rândul publicului creștea pe măsură ce oficialii europeni își făceau intrarea în Piața Mare.
Salutul șefilor de stat și de Guvern era întâmpinat cu ropote de aplauze, stegulețe cu tricolorul pe o parte și pe cealaltă parte cu logoul Președinției României la UE erau fluturate ca răspuns. Undeva din mijlocul mulțimii cineva flutura un steag mare al UE.
Europa, Europa, scandau oamenii bucurîndu-se din plin de momentul pe care îl trăiau.
Punctul culminat al zilei a fost atins în momentul în care șefii de stat și de Guvern au revenit în Piața Mare pentru fotografia de grup, moment salutat de oamenii care priveau din spatele gardurilor de protecție cu urale și scandări.
Mulțimea a început să freamăte în momentul în care liderii europeni s-au îndreptat spre ei. Mâini întinse, saluturi de bun venit în engleză, germană, franceză, zburau din toate direcțiile într-un entuziasm general.

Foto: FB, Klaus Iohannis
"Task, we love you!" i-a transmis cu fervoare un bărbat președintelui Consiliului European, Donald Tusk. I love you, too! a venit răspunsul prompt al oficialului european. De o primire aparte a avut parte cancelarul german, Angela Merkel. De ce? poate pentru că este 'cea mai veche', este de-a casei, mi-au explicat două doamne care urmăreau cu atenție momentul.
Nu le-a scăpat nici venirea premierului maghiar, Viktor Orban, care trecuse chiar pe lângă ele, poposind la sediul UDMR înainte de a-și face intrarea oficială la summit.
A fost singurul lider care a traversat Piața Mare pe jos, îndreptându-se spre covorul roșu "cu mâinile în buzunar, fără să salute oamenii" după cum mi-au explicat aceleași doamne, dezaprobând faptul că liderul maghiar a refuzat "să le arate" că i-a văzut.
"Dacă ne-ar fi arătat că ne-a văzut, l-am fi primit cu aplauze", mi-au explicat oamenii.
Ascultați reportajul RFI:
În ziua summitului, protestele au fost interzise în zona centrală. Erau anunțate trei: unul organizat de cei care solicită măsuri ferme împotriva efectelor schimbărilor climatice, unioniștii își anunțaseră și ei prezența în timp ce o altă asociație locală anunțase un miting pentru susținerea dreptului de a protesta.
În ciuda interdicției de a se apropia de zona centrală cu gândul de a protesta, câteva zeci de tineri, veniți din toate colțurile Europei, au pătruns timid în piață.
La scurt timp după baia de mulțime a liderilor europeni și-au făcut loc lângă gardurile de protecție și au început să-și cânte și să-și strige solicitările. "Suntem de la Fridays for Future, suntem o mișcare globală a tinerilor și vrem ca acești politicieni să ia măsurile care sunt necesare pentru ca noi să avem un viitor pe această planetă", mi-a explicat o tânără din Sibiu, elevă în clasa a- VII -a.
Intervenția jandarmilor a fost fermă: li s-a explicat tinerilor că sunt bineveniți în Piața Mare, dar doar ca spectatori sau turiști. Fără scandări, fără cântece, li s-a transmis tinerilor. OK? Ok, au răspuns aceștia respirând ușurați că nu au fost amendați și mulțumiți totuși că au apucat să-și transmită mesajul. Thank you, Romania! au transmis ei.
La câteva străzi mai încolo jandarmi de la Brigada Mobilă de Intervenție Craiova așteptau. Mașina o parcaseră lângă o terasă, unde oamenii savurau liniștiți limonadă. Băuturile alcoolice erau interzise până la ora 20.
La un moment dat, un tânăr trece pe stradă cu două stegulețe în mână, ținute strâns ca un buchet.
Stați un pic, îl oprește unul dintre oamenii aflați în post. Tănărul se oprește nedumerit: Îmi dați vă rog un steguleț, vine și solicitarea promptă.
Tânărul se desparte de unul dintre stegulețe zâmbind. Mulțumesc, spune jandarmul și se îndreaptă spre mașină mulțumit de amintirea primită.
Ziua se încheie într-o atmosferă de sărbătoare, turiști și localnici se perindă pe străzile primitoare ale orașului, ignorând ploaia și frigul.
We love Europe! țin să transmită tuturor sibienii. Thank you, Sibiu! vine și răspunsul oaspeților înainte de a se despărți de orașul care a găzduit primul summit organizat chiar de ziua ei: Ziua Europei.