Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Picnic european cu prezenţă românească, la Paris (Audio şi Foto)

img_20190512_151232.jpg

O parte dintre participantii la marele picnic european organizat de lista Renaissance (LREM) pe peluza din fata muzeului Luvru
O parte dintre participantii la marele picnic european organizat de lista Renaissance (LREM) pe peluza din fata muzeului Luvru
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Pentru a celebra "o Europă concretă şi unită", lista Renaissance - a partidului de guvernământ din Franţa, La République en Marche - a organizat duminică un mare picnic european pe peluza din faţa muzeului Luvru din Paris. Au venit reprezentanţi politici din Franţa dar mai ales mulţi pro-europeni originari din alte ţări, inclusiv români.

Intr-o ambianţă festivă şi sub un soare binevenit după zile în şir de frig şi ploaie, reprezentanţi ai listei Renaissance şi militanţii La République en Marche şi-au câştigat pariul. Zeci de simpatizanţi pro-europeni, aliaţi din alte ţări dar mai ales mulţi anonimi au venit la acest mare picnic european pentru a-şi afirma susţinerea pentru Europa cu 2 săptămâni înaintea europarlamentarelor.

Picnicul european a reunit câteva zeci de persoane pe peluza din fata muzeului Luvru (Foto: Vasile Damian)

Pierre Karleskind este al 14-lea pe lista Renaissance - deci în poziţie eligibilă. El e de părere că "cel mai mare pericol pe 26 mai este să nu vină lumea la vot. Europa contează foarte mult. Singuri, în faţa SUA, în faţa Chinei, nu putem cântări. Impreună suntem însă 500 de milioane şi putem avea un cuvât de spus".

Picnicul european a reunit câteva zeci de persoane pe peluza din fata muzeului Luvru (Foto: Vasile Damian)

Petronela Caso este reprezentantă PLUS Franţa şi este cea care i-a mobilizat pe românii din Paris ca să vină la acest picnic. Ea ne zice de ce este important să apărăm Europa. "Ecologia, libera circulaţie, derpturile fundamentale garantate fiecărui cetăţean european, sunt principii comune. Fragilizarea democraţiei în oricare stat din UE poate reprezenta o fragilizare a întregii Europe" spune Petronela Caso.

Românii au fost printre cei mai numerosi la acest picnic european (Foto: Vasile Damian)

Andrei, dentist stabilit în regiunea pariziană de 5 ani, a venit cu soţia şi fiica la picnic. "Intotdeauna m-am considerat un cetăţean al lumii" afirmă el.

Maria, venită şi ea cu familia, "susţine o Europă cu ţările şi mai integrate. Am vrea ca şi politicienii din România să urmeze dorinţa poporului români, unul foarte pro-european" în opinia ei.

Steagul românesc fluturà pe peluza din fata muzeului Luvru la picnicul european organizat de lista Renaissance pentru europene (Foto: Vasile Damian)

Monica Radu este responsabilă cu programarea la Maison de l'Europe din Paris. Ea e de părere că "pericolul pentru Europa sunt partidele populiste. Cu toate că uneori ele utilizează discursuri europene, ceeace vehiculează cu adevărat nu sunt acţiuni pozitive pentru existenţa Uniunii europene".

Unii dintre copii românilor purtau tricouri cu steagul european (Foto: Vasile Damian)

Johannes, tânăr german întâlnit pe peluza de la Luvru cu ocazia picnicului european, apreciază unitatea Europei pentru că ea "le-a permis europenilor, după sute de ani de războaie, să trăiască în fine în pace nişte zeci de ani. Pentru asta trebuie să ne luptăm" spune el.

Românii au venit cu steaguri si mâncare traditionalà româneascà la picnicul european (Foto: Vasile Damian)

Korin este suedeză iar pentru ea, "Europa este o comunitate de diferite culturi. In ciuda acestor diferenţe, trebuie să rămânem uniţi. Graţie acestui tip de întâlnire, de picnic, oamenii pot discuta între ei, inclusiv despre viitor".

Steagul european, atotprezent pe peluza de la Luvru cu ocazia picnicului european (Foto: Vasile Damian)

Marco, italian care trăieşte la Paris şi lucrează în Olanda, vrea să profite la maximum de părţile pozitive ale Europei: libera circulaţie, moneda unică. "Dacă nu ar fi existat Europa unită, nu aş fi putut face ceeace ce fac azi".

Spaniolul Martin, stabilit şi el în Franţa, se teme de statele mai puternice decât cele europene. "De aceea trebuie să rămânem uniţi. Numai aşa ne vom putea apăra valorile şi bogăţiile culturale şi economico-sociale".

Jocuri educative despre Europa la picnicul european de la Luvru (Foto: Vasile Damian)

In cele din urmă, François, un francez venit să-i susţină pe aceşti pro-europeni, rezumă cel mai bine sentimentul împărtăşit de mai toţi. "Părinţii mei au cunoscut războiul, bunicii mei au cunoscut războiul, străbunicii mei au cunoscut războiul. Eu sunt primul din familie care a trăit în pace şi asta graţie Europei unite. Din păcate, riscăm să pierdem asta şi să trăim din nou războiul dacă Europa se desparte. Nu înţeleg cum de unii vor să abandoneze această libertate de a voiaja, de a avea o aceeaşi monedă, de a trăi în pace. Lumea a înebunit" conchide François.

 
Picnic european cu prezenţă românească, la Paris (Audio şi Foto)