Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Mai bine ne conduc din Parlamentul European" - român din Londra

20190521_162834.jpg

Campanie electorală în nordul Londrei
Activiștii USR/PLUS fac campanie electorală printre românii din nordul Londrei
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Pe teritoriul Regatului Unit vor fi deschise 29 de secții de votare pentru alegerile europarlamentare din România. Este cel mai mare număr de până acum și reflectă creșterea explozivă a populației românești din această țară. 

La Patiseria Română din Burnt Oak, nord-vestul Londrei, câțiva români stau la o masă și discută. Burnt Oak este un fel de mică Românie în capitala britanică, oraș în care populația românească era estimată oficial anul trecut la 153000. 

Un loc propice pentru a face campanie electorală și aici i-am întâlnit pe Claudiu Chendeș și Sergiu Mariș, din Alianța 2020 - USR/PLUS, care au venit cu materiale publicitare, gata să stea de vorbă cu potențialii alegători. 

Românii devin repede interesați și încep să-și verse focul pe politicienii din România. Un bărbat de vreo 45 de ani este nemuțumit de traseismul politic. 

"Este ales de PNL, după aia se duce la alt partid și așa mai departe. Nu, dacă ai fost ales la un partid, rămâi acolo și la bine și la rău", spune bărbatul care conchide "singurul partid care a făcut ceva pentru români a fost Partidul Comunist". 

Un alt român nostalgic după trecutul de dinainte de 1989 este un fost sportiv de performanță, un luptător care avea condiții asigurate pe vremea regimului comunist și care acum deplânge soarta tineretului. 

"Acum la 16 - 17 ani când termină școala nu știu în ce țară să plece să găsească de lucru. Așa am pierdut noi tineretul", spune fostul sportiv de performanță care se află în Marea Britanie de mulți ani împreună cu familia sa.

"Mai bine ne conduce unul din Parlamentul European. Ăștia nu știu să ne conducă. Uite în Europam pe un sportiv de performanță cum îl ajută,  cași aici în Anglia. Dacă e inteligent la școală îi dă bursă, le dă toate posibilitățile să se ridice", adaugă el. 

"Nu cu PSD-ul"

Cum se traduce această stare de nemulțumire în intențiile de vot, pentru ce partid vor opta acești români?

Campanie electorală în nordul Londrei
Activistul USR/PLUS Sergiu Mariș discută cu un român din cartierul Burnt Oak
Sursa imaginii: 
Petru Clej

"Nu cu Dragnea, nu cu PSD-ul. Eu am umblat cu PSD-ul foarte mulți ani, șmecheriile pe care se fac la alegeri, nu sunt nicăieri în lume umblă cu valizele cu bani, dar nu numai PSD-ul, toate partidele", spune acest bărbat.

Dar ce știu acești români despre USR/PLUS?

"Cine-i finanțează?" întreabă unul dintre români. "În principiu din buzunarele noastre proprii, ale membrilor", răspunde Sergiu Mariș. 

"Cioloș, mânca l-ar Jilava, ne-a băgat Roșia Montană în...", intervine bărbatul care este însă imediat întrerupt de altul "Taci bă din gură".

Fostul luptător este însă dispus să voteze pentru USR/PLUS. "Dacian Cioloș ține cu tineretul, ăsta vrea să ridice tineretul. Dacă face pentru tineret merită votat", spune el. 

Dar ce așteaptă românii de la noii europarlamentari ce-i vor reprezenta la Bruxelles?

"Să facă în așa fel să crească economia în România, să crească și nivelul românilor, ca să se poată reîntoarce în țară. E mai bine să se reîntoarcă și să fie plătiți cu salarii decente, decât să importăm chinezi și malaezieni. Trebuie create locuri de muncă, să atragă investiții în România. Țara ar putea atrage bani din Europa, să le dea voie la fermieri să se extindă, să facă ceva în mod legal, nu numai pe furt, pe șpagă pe hârtii, toate nenorocirile astea", spune acest român din Londra.

Votarea are loc în Regatul Unit duminică între 7 și 21 ora locală, în 29 de secții de votare.

 
Ascultați reportajul corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ